Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Koçluk nedir? Ne değildir?

Koçluk kelime anlamı olarak ”coaching” ; birini, bir yerden bir yere götürme anlamına gelir. Kelimenin Kökeni Macarca'ya dayanır. Kısaca hikayesini anlatmak istiyorum. Böylelikle Koçluk hakkında tam bir fikir sahibi olacaksınız. Macaristan'da at arabalarına koçi denirmiş. Hatta Kocs adında bir kasaba bile varmış. Bu kasaba adını ürettiği araba adından almış ve kökeni en 1200 lü yıllara kadar dayanıyor. Macarcaya'da Türkçe "göç" kelimesiden geçmiş. Göç önce Köçmek, sonra da bu işi yapan alete de Köçi (Koçi) denmiş. İngiltere'de ilk defa 1556 yılında ilk defa Coach kelimesi kullanılmış. Anlamı ise, baştan giden yol gösteren.

Koçluk en basit anlamıyla; istenen performansa ulaşmak için, koç (coach) ve danışan (coachee) arasında kurulan planlı bir ilişkidir. Kişinin var olan potansiyellerini ortaya çıkararak, ulaşılabilir hedeflere ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Hepimizin bir takım hedefleri vardır. Bu hedeflere giden yolda karşımıza çıkan engellerin %90 ı içsel engellerdir. Bu engellere örnek verecek olursak, korkular, kaygılar, endişeler, cesaret edememe, vazgeçme, erteleme gibidir.

Koçluk; doğru sorular ile kişilerde farkındalık yaratma sanatıdır.

Danışan kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşır ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenir. Koçluk başarılı bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca danışan, kendisini ve kapasitesini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak becerilerini geliştirir.

Koçluk; mevcut durumundan, daha iyi bir duruma ulaşmak isteyen sağlıklı bireylerle yapılan bir çalışmadır. Koçluk; bu hizmeti alan danışanın, özel ve profesyonel yaşamında, gelişimi hedefleyen ve tümüyle güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir.

Koçluk, ilk olarak 60'lı yılların sonunda öcelikle spor dallarında başladı. Başarısı kanıtlanınca ABD'de öncelikli proje danışmanlarında ve liderlerinde uygulandı ve hızla yayıldı.

Koçluk Türkiye’de son on yıldır yaygınlaşmaya başlamış bir yöntemdir. Günümüzde pek çok konuda koçluk çeşidi vardır. Bunlardan bazıları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ebeveyn koçluğu, aile koçluğu, ilişki koçluğu, sporcu koçluğu, satış koçluğu dur.

Maalesef biz Türkler yargılamayı ve yönlendirmeyi çok sevdiğimizden, Koçluğa da yargıyla bakmaktayız. Ancak iyi bir koç asla yargılamaz, akıl vermez ve yönlendirmez.

Gerçek koçluk ile tanışmanız dileğimle.

 

Süleyman Akay

 


 

 
Toplam blog
: 6
: 629
Kayıt tarihi
: 14.11.12
 
 

Profesyonel Yaşam Koçu, Koçluk, NLP, Hipnoz ve Kuantum eğitmeni ..