Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '15

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Köfteler ağız sulandırıyor

Köfteler ağız sulandırıyor
 

GÖRSEL NETTEN ALINTI


Aydın İzmir yolunda ilerliyoruz. Aydın’a 35 km, Çine’ye 3 km kala yol kenarlarında belli aralıklar Köfte reklamları kocaman yazılarla sıralanmış. Dikkatimi çeken isimler arasında, Köfteci Baba, Köfteci Nine, Köfteci Amca, Köfteci Hasan, Köfteci Ana, Köfteci Enişte, Köfte Evi, Köfteci Soner.

Tüm akrabalar köfte yapmak için Çine’ye toplanmışlar sanki Belli ki Çine’nin köftesi çok meşhur olsa gerek. Ama Etin kilosunun 50-60 TL olduğu şu günlerde o köfteleri yemek boğazlara takılır, tabii dar gelirliler için tuzu kuru olanlar tıka basa yerler çekinmeden.

Köfte evine girip köfteler hakkında bilgi almak istedim: Oradaki bir yetkili aşağıdaki bilgileri iletti: “Çine Köftesi bu yöreye özgü bir köftedir, İnegöl Köftesi ile aralarında bir fark yoktur, yalnız lezzet ve yapılış bakımından farklıdır, bu köfte daha lezzetlidir.

 YAPILIŞI:

500gr kıyma

1adet orta boy soğan

1çay kaşığı karbonat

1çay kaşığı tuz

1çay bardağı su

Çine köftesinin kıyması ince süzekten çekilmiş kıyma olmalıdır. Kıymanın içine karbonatı katıp arada bir elinizi su ile ıslatıp iyice yoğurun. Yoğurmuş olduğunuz kıymayı bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün tuz ve rendelenmiş soğanı ekleyerek yoğurun ve köfte şeklini vererek buzdolabında 2 saat civarı bekletin. Çine köftesini yapmak için eğe rki bekleyecek vaktiniz olmazsa kıyma içine karbonatı ve rendelenmiş soğan ve tuzu hep birlikte harmanlayıp yoğurun. Bir gece buzdolabında bekletmek yerine köfteleri mangala dizecek şekilde elinizle yassı köfteler hazırlayıp buzdolabında 2 saat civarı bekletin yeter. Çine köftenin en güzeli mangalda olanıdır. Buna imkânınız yoksa tavada pişirebilirsiniz. “ dedi.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..