Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kognitif rehabilitasyon ile dikkati ve belleği güçlendirin

Kognitif rehabilitasyon ile dikkati ve belleği güçlendirin
 

Kognitif (zihinsel / bilişsel) rehabilitasyon, dikkat, bellek, algı, muhakeme etme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesi için yapılandırılan bir çalışmadır.
 
Bellek bozukluğu, Görsel – mekansal algılama güçlüğü, Hesaplama bozukluğu, Öğrenme kapasitesinde azalma, Lisan bozukluğu, Algı bozukluğu, Yönelim bozukluğu, Yapılandırma bozukluğu, Muhakeme etme güçlüğü, Planlama, algıorganizasyon, dikkati odaklama, görünümün altında kalanı kavrama gbi işlevsel bozukluklar, El becerisi, yürüme ve benzeri motor beceri bozukluğu Kognitif fonksiyon bozuklukları arasında yer alır.
 
Kognitif rehabilitasyon tedavisi nasıl yapılır?
 
Kognitif rehabilitasyon tedavisi zihinsel rehabilitasyon, psikomotor rehabilitasyon ve fizyoterapi ve rehabilitasyon içerir. 
 
Zihinsel rehabilitasyon: kavram tanıma, şekil eşleştirme, hafıza güçlendirme vb. egzersizlerini; Psikomotor rehabilitasyon: sıralama, bağlantı kurma, motor beceri vb. egzersizlerini, Fizyoterapi ve rehabilitasyon ise:kuvvetlendirme, denge ve koordinasyon, germe, gevşeme ve proprioseptif vb. egzersizleri içerir.
 
Zihinsel fonksiyonlarda ve motor becerilerde fonksiyon bozukluğu olan hastalara, bilişsel fonksiyonlarda düzelme meydana gelene kadar uygulanabilir. Hastanın bilişsel düzeyi fonksiyonlardaki bozulmalar günlük yaşama adapte olduktan sonra ise koruyucu tedavi uygulanır.
 
Kognitif rehabilitasyon tedavisi hastanın klinik bulgularına göre uzmanlaşmış hekim, fizyoterapist, psikolog, dil ve konuşma terapisti tarafından da uygulanabilir. Tedavinin egzersizler ile ilgili uygulamaları, konuyla alakalı uzman fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. 
 
Aşağıdaki klinik belirtilere sahip her hastaya tedavi uygulanabilir:
 
Yeni bilgiyi öğrenme ya da daha önceden öğrenilmiş bilgiyi hatırlama becerisinde bozulma
  • Konuşma bozukluğu (örn. kelime bulma güçlüğü)
  • Motor işlevlerin korunuyor olmasına rağmen motor etkinliklerin yapılamaması
  • Duyu işlevlerin korunuyor olmasına rağmen objelerin tanınamaması
  • Planlama, organizasyon, dikkati odaklama, görünümün altında kalanı kavrama gibi işlevlerde bozulma
  • Problem çözme, yargılama, hesaplama işlevlerinde bozulma

Fizyoterapist Miray Budak

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..