Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kokuların İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkisi

Kokuların İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkisi
 

Havanın sağlığımız üzerine ne kadar önemli olduğunu önceki yazımızda belirtmiştik. Solunan havanın kalitesini etkileyen bir başka unsur da evlerde veya kişisel amaçlı kullanılan kokulardır. Öncelikle şöyle bir hakikat var ki: insana kötü gelen kokular genelde insan için zararlıdır ve insan bunlardan zaten doğal olarak kaçar, uzak durur. Ancak bir de hoş kokuları taklit eden ve bizi bu şekilde cezbeden kokulu deterjanlar, kokulu sabunlar, parfümler, deodorantlar, saç spreyleri vb gibi koku yayan ve hayatımıza giren kokular vardır ki bunlara karşı dikkatli olmamız gerekir.

Kokular doğal ve sentetik olarak ikiye ayrılırlar. Doğal kokular çiçeklerden, meyvelerden yayılan orijinal koku molekülleridir ve insanın beyninde, hormonlarında ve psikolojisinde çok farklı ve faydalı yönleri vardır. Örneğin doğal lavanta kokusu insanı sakinleştirir, dinginlik verirken limon yağı kokusu insana enerji ve canlılık verir. Bu ve benzeri muazzam faydaları vardır doğal kokuların. Öte yandan sentetik kokular ise laboratuvar ortamında orijinal koku moleküllerini taklit eden kimyasal bileşiklerdir. Çileğe, lavantaya, vanilyaya benzeyen kokular laboratuvarda üretilir ve aroma adı ile hem yiyeceklerimize, hem deterjanlara, oda spreylerine, parfümlere her şeye dahil edilirler. Ancak bunlar sentetik olduğu için maalesef vücudumuzda fayda yerine zarara sebep olurlar. İlk etapta hoş kokuları taklit ettikleri için insanın hoşuna gider ama vücuda girdikten sonra baş ağrısı, astım, nefes darlığı ve farklı pek çok psikolojik sorunlara sebep olabilirler. Bu nedenle bu konuya önem vermeli ve doğal olmayan kokuları mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmalıyız.

Doğal yollarla elde edilen yağları ve esansları ise farklı amaçlarla kullanma yollarını araştırıp öğrenebilir ve hayatımıza tatbik edebiliriz.

 

 
Toplam blog
: 7
: 144
Kayıt tarihi
: 08.01.18
 
 

Herkes Sağlıklı Yaşam'dan bahsediyor. Herkesin elinde kalın kitaplar, karmaşık programlar, adı du..