Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '12

 
Kategori
Haber
 

Kol ve bacak nakli ölüm getirdi

Kol ve bacak nakli ölüm getirdi
 

Şevket Çavdar, iki kol ve iki bacak aynı anda takılınca vücudu kaldıramadı ve vefat etti. Peki neden bu kadar hırslı bir ameliyat yapıldı?


Kol ve bacakları olmayan Şevket Çavdar adlı vatandaşa Hacettepe Üniversitesinde aynı anda iki kol ve bacak takılması sonucunda hastanın kalbi bu nakle dayanamayıp hasta vefat etti.

Beni şaşırtan nokta bu konuda neden önce tek bir kol nakli yapılarak hastanın zorlanmaması sağlanmadı. Hangi mantıkla hastaya kendi vücut ağırlığının bir katı ek yapılıp sonra da daha büyük bir hacme kalbin adaptasyonunu ve vücudun adaptasyonunu bekleyebilir.

Bu ameliyatın tıp bilgim Lise düzeyinde olduğu halde saçma olduğuna inananlardandım. Bu nispeten daha az bir parça olan yüz nakli değildi. Bu koca koca dört adet organın takılması demekti ki bu kadar büyük bir parçaya daha önceki vücut hacmine alışmış hasta kalbinin adapte olacağını beklemek büyük hataydı diye düşünmekteyim.

O hasta için eminim tek bir sağ kol öncelikle takılıp sırayla ve dikkatlice ve bir iki yıla yayılacak süreç içinde dört uzuv takılabilirdi.  bu şekilde kalp ve vücudun tamamı zorlanmazdı.

Eminim ki konuyu araştıracak olan tıbbi bilirkişi heyeti bunu göz önünde bulunduracaktır.

Anlayamadığım aynı anda bu kadar organı takma hırsı niye?

Neden bu kadar aceleci davranıldı? Hastane bu konuda halkı ve hasta yakınlarını tatmin eden açıklama yapmalıdır.

Böyle bir durum şayet Amerika'da yaşansaydı hasta yakınları hastaneye yüklüce bir tazminat davası açar ve mutlaka da kazanırdı.

Peki neden bu kadar hırslı bir ameliyat yapıldı? Neden uzuvlar ameliyat serileri şeklinde 2-3 yıla yayılarak yapılmadı? gerçekten tatmin edici cevap var mı?

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..