Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '06

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kolay mı anıları bir anda terketmek

Kolay mı anıları bir anda terketmek
 

int.alıntı


Bilecik'in Günyurdu köyü yavaş yavaş sular altında kalıyor. Aslında sular altında kalan sadece köy değildi bana göre. Burada yaşayan insanların anıları, mazileri, yaşantıları da gömülüp gidiyordu... Eminim her biri dışarı akıtmasa da gözünün yaşını, içine saklı saklı akıttığı kesindi. Köyün eskileri ayrılmak istemiyorlardı baba ocağı dedikleri bu yurdu...

Kolay değil di onlar için, onca zamanın yaşanmışlıklarını bir anda bırakıp gitmek...Yeni ve alışık olmadıkları bir düzene geçmek.

Köyde şu an sadece yaşlılar kalıyor.Onlar eski Bakraz'ın sahipleri.Zaman zuhur edince tarlalar bahçeler yeteri verimi vermeyip kazançlar küçülünce gençler arasında yakın illere iş bulma umuduyla göçler başlamış.

Analar babalar bırakılarak, kimi gençler okumak için, kimi çalışmak için ana baba ocağını terkedip, büyük şehirlere göç etmişler.. Bilecik'e yakınlığından olsa gerek daha çok İstanbul ve Bursa ya olmuş bu göçler. Sonrası nesil de malumunuz bu yerlerde yaşamlarını idame etmeye devam etmiş.

Yaşlı bir nesil ile Bakraz kalmış başbaşa.Onlar için buralardan gitmek o kadar kolay olsaydı, o zamanlar onlar da giderdi diye düşünüyorum...

Kolaymı mazilerini, yaşam tarzlarını bir anda terkedip gitmek...

Yeni köye ilk ziyaretimde gidip gördüğüm manzara karşısında epeyce hüzünlendim.

Baraj gölü yavaş yavaş dolarken içine aldığı asırlık ağaçlar, tarlalar, mezarlıklar yavaş yavaş kayboluyordu...Oralarda sürekli yaşamadığım halde bu tablo bana çok hüzün verdi...Kaldı ki orada çocukluğunu, gençliğini, tüm yaşantısını geçiren insanlar için kolay olsun.

Oysa devletin onlara sunduğu hizmetler şuan ki yaşantılarından daha modern, daha rahat, daha sosyal ve daha temiz olacak.. Sağlık ocakları, okulları, camileri ayaklarının altında olacak...

Fakat tüm bu kolaylıklar, imkanlar kimin umrunda...Onlar son dakikaya kadar burada yaşayacaklarını söylüyorlar.

Günyurdu köyü annemin babamın köyü. Babam da gençken köyden ayrılanlardan. Bu baraj söylentileri taa onların çocukluğunda konuşulmaya başlanmış.Sebebini bilemeyiz ama baraj işi gerçekleşinceye kadar, devletin görevlendirdiği iki kişi emekli olmuş buradan. Ve nihayet geçtiğimiz senelerden itibaren hızlı bir şekilde çalışmaları başladığı bilgileri bizlere ulaşmıştı.

Baraj gelecek diye bir çivi bile çakılmayan yıkık dökük harebe halinde olan köylerinden ayrılmak istemeyenlerin kaçışı yok...Yıkık dökük harebe de olsa, her bir evin kendine göre hikayesi de olsa günün birinde tamamen bu köyü bırakmak zorunda kalacaklar ve uzaktan sulara gömülüşünü izleyecekler.

Anılarını gömmek isteyen gömecek o suların altına, istemeyen beyninin bir köşesinde beraberinde götürecek..

Sizce de kolay mı onca yaşanmışlıkları bir anda yok etmek?

Bence hiç değil:(

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..