Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kolay vergi toplama

Bir ülkede, vergi toplamanın en kolay yollarından birisi dolaylı vergilerdir. Yani vergiyi tabana yayma gerekçesiyle, KDV, ÖTV gibi vergiler koymaktır. Çünkü bu vergiler toplumun her kesimine yayıldığı için kimsenin itiraz etme lüksü de yoktur.
Tıpkı ülkemizde olduğu gibi. 2003 yılında Amerikanın Irak'a saldırması nedeniyle, o günlerden bu günlere, ham petrol fiyatları devamlı olarak arttı. 40$ dan, 125$ dolara geldi.
Bu durum elbette gelişmekte olan ülkelerinin ekonomisine büyük bir darbe vurup, Arap Şeyhlerinin ceplerini doldurdu. Haremlerini genişletti.
Gelelim ülkemize; Ülkemizde hep petrol olduğu söylenir(!) Ama bir türlü bulunup, çıkartılamaz.Eğer varsa bulunup çıkartılması en büyük dileğimiz. Ancak uluslararası dev petrol şirketlerine özel ayrıcalıklar tanıyarak değil(!) Gelişmiş toplumlarda, bu işler nasıl yürüyorsa, aynı kriterlerde olacak şekilde düzenlemelerin yapılması şartıyla.
2002 Kasım ayında Akp iktidara geldiğinde, ham petrolün varili, 40$ civarında, 1 litre Benzinin fiyatı 1.640.000TL (malumunuz, o zamanlarda liradan daha sıfır atılmamıştı. Atılan sıfırları, bir devrimmiş gibi ülke insanlarına sunmaları ayrı bir konu.) 1$, 1668TL. Yani 1 litre Benzin 0.98$
Akp ne diyerek iktidara geldi. Gelir dağılımındaki adaletsizlikleri devamlı olarak sıcak tutup, benzin fiyatlarının devamlı olarak arttığını, bu artışın zengin ile fakir arasında ayrım yapmadığını, iktidarlarında en büyük hedeflerinin gelir dağılımındaki bozulmayı düzelteceklerini vs...
Gelelim bu güne; Ülkemizde son yapılan zamlarla, 1 litre Kurşunsuz Benzin'in fiyatı 3.50YTL(eski para ile üç milyon beşyüz bin lira) Dolar kuru 1.2400YTL(eski para ile bir milyon ikiyüz kırk bin lira) Yani Benzin 2.81$.
Dünya ülklerine baktığımızda; En pahali benzinin 2.36$ ile İngiltere, Norveç, Belçika gibi dünyanın en zengin ülkeleri.Bu ülkelerde kişi başına düşen milli gelir 45.000-50.000$ civarında. Bizde ise çok değişik hesaplama yöntemleri ile bir gecede %50 artmasına rağmen hala 7.500$ seviyelerinde. Dolar kuru özellikle düşük tutulmasına rağmen(!)
2008 Yılının ilk dört ayında toplanan 53 milyar YTL verginin, yaklaşık %14 ü, yani 7.4 milyar YTLsi motorlu taşıtlar ve akaryakıttan alınan ÖTV.
Bir son zamanlarda Motorine üst üste yapılan zamlar var. Nerdeyse Benzin fiyatlarını yakaladı yakalıyacak. Motorinde tasarrfu sağladığı gerekçesiyle, motorin kullanılan araçlarda, madeni yağ kullanımı artınca, iktidar ne yaptı? Madeni yağların ÖTV sini Motorine eşitledi. Hemen orada olabilecek Vergi kaçağını önledi(!)
Neler vaad edip iktidara gelenler, ülkeyi bu günlerde nereye getirdiklerini kendileri de görüyordur her halde.
İktidar olmak, yandaşlar ve yakınlar için günlük Gümrük vergilerini indirmek, aynı gün başkalarının aynı mamülü ithal etmesini önleyip, kendi yandaş ve yakınların mamülünün girmesi ile Gümrük vergilerini tekrar eski haline getirmek değildir.
Acaba gelir dağılımı Türkiyeden daha bozuk kaç ülke var? Zannetmiyorum(!)
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..