Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Kolay vize - iyi eğitim

Yurtdışında okumak isteyen herkesin vize korkusu mutlaka vardır. Bu korkuyu aşmanın ise en iyi yolu ise Malta’dan geçer.

Malta son yılların yeni dil eğitimi ve lisans/yüksek lisans eğitimi gözdesi haline geldi. Gerek vizenin Konsolosluğa gitmeye gerek kalmadan verilmesi, gerek vize ret oranlarının çok düşük olması hatta neredeyse hiç ret olmaması ve yaşama masraflarının da diğer ülkelere nazaran çok daha düşük olması Malta’yı eğitim dünyasında giderek daha da popüler hale getiriyor.

400.000 nüfuslu bu küçük Akdeniz adası yazın milyonlarca turist ağırlayan kumsalları, Avrupa’nın ilk üniversitelerinden birini barındıran tarihi ile öğrenciler için de artık en cazip ülkelerden birisi.

Malta’nın nerede olduğunu bilmeyen çok hala insan var. Zira diğer ülkelerin vizelerindeki uzun kuyruklar ve zorluklar dolayısı ile başta, tanınmayan ama diğer ülkelere vize sorunuyla gidilemediğinden değerlendirilen bir alternatif olarak karşımıza çıkan Malta, atık gerçek anlamda kendini kanıtlamış bir ülke olarak, eğitim alanında tercih edilen ülkeler arasında baş sıralarda yerini aldı bile.

Talep arttıkça, her geçen gün dil okulu sayısı oldukça hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bunların arasında kiminin ISO 9001 kalite sertifikaları bile var. Hatta Malta’daki dil okullarını denetleyen FELDOM adlı kuruluşa üye okulların standartlarından, bu kuruma üye olmayanlara karşın daha bir emin oluyorsunuz.

Konaklama alternatifleri ise oldukça geniş. Diğer ülkelerde genellikle bir ailenin evinde bir oda kiralarken, Malta’da bir çok okulun yurt,otel,daire paylaşımı gibi imkanları var. Hem daha ekonomik bir konaklama alternatifi seçmiş oluyorsunuz hem de evinizi paylaştığınız diğer 3-4 yabancı arkadaşınızla harika zaman geçiriyorsunuz . Tabi ayrıca evde Türk arkadaşlarınız olmadığından her an İngilizce konuşmanız gerekiyor. Böylece ev arkadaşlarınıza hem nefis Türk yemekleri tattırarak gönüllü turizm elçisi olur hem de İngilizce seviyenizi ilerletebiliyorsunuz.

Vizeye gelince, Malta’da vize sorunu neredeyse hiç yok. 100 öğrenciden hemen hemen 99’u vize alabiliyor. Üstelik sıra beklemeden, aylarca uğraşmadan. Vizeyi genelde Malta’daki okulunuz alıyor ve kışın 1-2 hafta yazın 2-3 hafta içinde, sonuç belgesi faksla gönderiliyor.

Malta’nın para birimi olan Malta Lirası diğer bir çok döviz cinsine göre daha kıymetli ancak Malta’da yaşam daha ekonomik. Bazı okullar ‘sosyal hayat olmadan lisan öğrenilmez’ ilkesi ile eğlencenizi dahi düşünmüşler. Malta’da da bir okulu bulunan olan EC size 5 yıldızlı bir otelin plaj/ havuz üyeliği hediye ediyor. Hatta bir başka otelin de spor salonu üyeliği dil okulu paketinizin içinde. Okulların hemen hemen hepsi havaalanından transfer hizmeti veriyor. Ayrıca diyelim okula gitiniz, kaldığınız evi yada ev arkadaşlarınızı beğenmediniz, hiç üzülmeyin okuldaki konaklama yetkilisi hemen değiştiriyor.

Yaz aylarında Malta son derece hareketlidir. Milyonlarca turist plajları doldurur. Sabah bir Avrupa şehrinde okula giden öğrenciler, öğleden sonra kendilerini bir Akdeniz sahilinde yürürken yada plajda güneşlenirken bulurlar.

Malta’da derslerin veren öğretmenler arasında hem yabancılar hem de Malta’lılar vardır. Eski bir İngiliz sömürgesi olması nedeni ile Malta’da iki resmi lisan vardır. Bunlardan İngilizce her yerde konuşulan dil olmakla birlikte, yüksek kesimlerdeki halkın iyi İngilizce bilmediği ve Malta’ca denilen kendi dillerini kullandıkları bilinir. Ancak turistik bölgelerde hakim olan dil İngilizce’dir. Dersleri veren öğretmenlerin iyi eğitimli ve deneyimli olmalarının yanına Akdeniz kanının sıcaklığı ve hareketi de katılınca oldukça eğlenceli ve eğitici dersler işlenir. Malta’ya giden öğrencilerin ilk tepkileri öğretmenlerin çok iyi olduğu yolundadır.

Avrupa ve ATE üyesi deyince akla çok daha büyük modern şehirler gelir ancak bazı öğrenciler Akdeniz kanı taşımasından dolayı pekte bizim Akdeniz kıyılarımızı hatırlatan Malta’yı görünce hayal kırıklığına da uğrayabiliyorlar. Oysa Akdeniz hemen hemen her kıyısına kendi karakteristiğini yansıtmaktadır.

Malta’dan dönen öğrencilerin en sevdiği şeylerden biri de buradaki dalış okullarıdır. Genellikle turist ağırlıklı çalışan bu okulları, dil öğrenmeye giden öğrenciler de keşfetmiş ve hem dil öğrenmenin, hem dinlenmenin hem de Akdeniz’in su altı dünyasını keşfetmenin keyfini çıkarmaktalar.

Her zaman iyi ve güzel olanı keşfetmeye

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..