Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '21

 
Kategori
Felsefe
 

Kolektif Haklar 1

"Ey örtüsüne bürünen. Kalk ve duyur. Sadece Rabbinin büyüklüğünü dile getir (Rabbinin azametini söyle)". Bu sözün söylenmesi için bu tür kolektif bir bilincin ortaya konması için köprünün altında hayli su geçmesi gerekecekti.

Hayat türümüz gibi canlılarda; güvenlik, savunma, enerji sağlama süreçleri gibi iç düzenli yakınsatıcıların iş birliği üzerinde kendisini yaşatmanın, yardımlaşan dayanışmanın dıştan ilişkindikleri ile bir CAN YOLDAŞLIĞINA dönüşmüştü.

Artık can yoldaşlığı nedenle aitleriniz, nerede zordaysa; ya da can yoldaşlarınız nerede hayati tehlikeye veya yakınsatıcıların temininde başı dara düşerse; bundan siz de sorumluydunuz. Hepiniz birbirinizden sorumluydunuz.

Bencilliğimizin veya korunan iç yasaların, dışa yönelimli sağlama hareketleri vardı. Kişi ile dışa yönelen sağlama hareketleri dıştaki kişiler arası bağlanım kurallarına dönüşecekti.

Dışta kişiler arası düzenli bağlanım enerjisi, kişilerine daha güvenli ve daha kolay yaşam sağlama biçimiyle kişilerin grup "can yoldaşlıklarına dönüşecekti.

Gruba eğilimin temeli olan iç yansımalı, dışsal bağlaşımlı yakınsatıcı bağ enerjileri; gruba bağlanımı oluşmanın polar enerjisiydiler.

Sosyal yaşamın, gruba eğilimin, sağlama ve sağlatan hareketinin ve üreten hareketinin bağ enerjisi temelinde, can yoldaşlığı ortaya koyma anlayışıyla, yepyeni bir süreç olan kolektif birim zamanlı kolektif hareket vardır.

Kolektif hareket can yoldaşlığı anlaması üzerinde ortaklaşan, yardımlaşan, işbölümü organizasyonu ortaya koyuyordu. Kolektif hareket, kişinin günlük sağlamalarını içeriyordu.

Kişinin günlük karşılama yapması gereken sağlamalarına kişinin günlük akması gereken "bir birim zamanı" diyoruz. Kolektif hareket kişinin günlük bir birim zamanlı akışlar eylemini diğer kişiler üzerinde paylaşımlı ortaklaşışlar ile parçalı, kesikli, sürekli, süreçler haline getiriyordu (üsteli kolektif birim zaman haline getiriyordu).

İçsel yakınsatıcılar dıştaki kişiler arası ortaklık örgütlenmeleriyle; can yoldaşlığı, grup aitliği gibi sosyal anlayışların bağ enerjisi içinde ortaklaşan anı, ortak hukuk gibi bağlanımlarla; kolektif haklara dönüşüyordu.

Tarihsel süreçte tekil yaşamın ya da kişisi yaşamın, hakları yoktu. Eğer doğa üzerinde avcı toplayıcı olma gibi bir hakkınız varsa, bu hak; sizin de av olmanızla sizin üzerinize de dönerek işleyen verili bir durumdu.

Türümüz bağlamında tekil yaşamın ya da kişisi yaşamların, insanı yoktu. Tekil yaşamın ya da kişisi yaşamın kolektif yaşamdan doğan sorumlulukla "insan hakları" da yoktu.

Kimi türlerde ve türümüzde dışa doğru olan doğal eğilimli yönelimlerin, kendileri dışında yol kesişmeleri vardı. Yolcuların yol kesişmeli yol birliği yapan eylemleri, kişilerin can yoldaşlığıydı. Ortaklaşan bu sağlama ve eylem birliğine kolektif yaşam dendi.

Doğal durumun etkisi içinizde bedeninizle; dışınızda gruba eğilimle veya totem alan ile yalıtmakla siz ikinci bir yalıtımlı alanın etkisi ile kolektif etkiyi ortaya koymuştunuz.

KOLEKTİF ETKİ DIŞIMIZDAKİ YALITIMLI BİR ALANDAYDI. İçimizdeki kolektif alan hücreler düzeyinde, organel düzlemle bedenimizdi. Veya organizma düzeyiydi. Dışımızdaki kolektif alan ise ilk durumuyla totem alandı.

Totemi alan, daha sonra üreten ilişkileriyle, yalıtımlı totem alanınızı dışa açan salınımlar verecekti. Yalıtıma alanı patlatıp üreten ortaklaşa nüveyi dışa açan mevcut kolektif alan; üretim hareketi entegrasyonlu ittifaklarla toplumlara dönüştü.

Kolektif alan ilkin totemi sosyal anlayışlı aitlerin sağlama sağlatma ortaklaşmalarına sahip olmanın alanıydı. Sonra da ortaklaşa üreten entegre toplumlar sahibi olma aitliğinin alanıydı.

Kolektif etki, ortaklaşan kolektif alandaki üssü durumlu aitti ilişkilerdendi. Totemi aitlik anlayışı, kişilerin can yoldaşlığı kotarmalı hak edişler olmuştu. Bu hak edişler paydaşlık eylemiyle somut kişi durumlarına dönüştü.

İnsan, totem alandaki kolektifi üreten sosyoloji ve kültür içinde üreten yanı ile açılım verecek bileşimleriyle; ittifak içine doğru belli belirsiz belirmişti. Üretim ilişkisi gruplar arası "üretim hareketine" dönüşmüştü.

Gruplar arası üretim hareketi girişmesi, gruplar arası ittifak ve üreten totem meslekler ve totem kültürlerle, kısmi totem biyolojilerin entegrasyonuydu. Yani ittifak üreten, yalıtımlı bir gruplar bileşimi olan hareketti.

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..