Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kolesterol düzeyiniz ile barışık mısınız?

Kolesterol düzeyiniz ile barışık mısınız?
 

Çalıştığım ortamda genellikle 35 yaş üstü yaşlardayız, bu günlerde en sık duyduğum şikayette “LDL kolesterolüm yüksek, dikkat etmeliyim” cümlesi oluyor. Hepimiz az çok kolesterol sözüne aşinayız, hatta iyi kolesterol ve kötü kolesterol tanımlarını da duymuşuzdur sanırım.

Kolesterol aslında tek başına bizler için tehdit oluşturan bir madde değil, normalde vücut için gerekli ve bir çok organımızda yaygın bulunan bir maddedir. Kolesterol hormon, D vitamini ve sindirim için gerekli safra asitleri yapımı için kullanılır. Gereksinim fazlası alınan her madde gibi, kolesterol fazlalığında da özellikle damarlarda birikmesi nedeniyle oluşan tıkanıklıklar, temel organlarımızın damarlarında geliştiğinde ciddi hastalık tablolarına neden olabilir.

Kolesterol değerinin tek başına anlamlılığından çok, kanda taşınmasını sağlayan birkaç kolesterol+protein paketinden LDL ve HDL kolesterol değerlerinin oranı anlam taşımaktadır. Sağlıklı bir kan dengesi için LDL(düşük yoğunluklu lipoprotein, )kötü huylu kolesterol değerinin yüksek, HDL(yüksek yoğunluklu lipoprotein)iyi huylu kolesteroldeğerinin düşük olması risk taşır.

Labratuvar değeri olarak ifade edersek,

Total Kolesterol
Normal: 200 mg/dl’den düşük
Sınırda yüksek: 200-240 mg/dl
Yüksek: 240 mg/dl’den yüksek
LDL Kolesterol
Normal: 130 mg/dl den düşük
Sınırda yüksek: 130-159 mg/dl
Yüksek: 160 mg/dl ve üzeri
HDL Kolesterol
Normal: 40 mg/dl’den yüksek
Yüksek: 60 mg/dl’den yüksek

Kolesterol değerlerimizi etkileyen en önemli faktör genetik yatkınlık, ancak beslenme şekli, kilo kontrolü ve stres de dolaylı yollarla etkiler. Genetik yatkınlığımızı biliyorsak, etkileyen diğer faktörleri azaltmak için önlem alırsak normal kan kolesterol değerlerine sahip olabiliriz.

Kolesterol yüksekliğimiz tespit edildiğinde düşürmeye yönelik tıbbi destek almalıyız. Kan yağları ve kolesterol düşürücü ilaçlar var olmakla birlikte,ilaç tedavisine ancak uzman bir doktor karar vermelidir.

Özellikle dikkat edilmesi gereken durumlar,

    Yağın fazlasının her şekilde zararlı olduğunu bilmeliyiz. Zentinyağı gibi bitkisel yağlar kolesterol içermez ama onlarında fazla tüketilmesi kalori fazlasına neden olacağından HDL kolesterolümüzü düşürücü etki yapabilir. Yine aldığımız sütlü ürünlerde mutlaka yarım yağlı ürünleri seçmeliyiz, besinlerin kızarma şeklinde değil de buharda pişirme, haşlama veya yağsız ızgara şeklinde pişirilmelerine dikkat etmeliyiz. Et tüketimin de belli noktalara dikkat ettikten sonra çekinmemeliyiz, Bu noktalar; yağsız seçilmeleri, haftanın belli günleri değişik et ürünleri kullanılması ve fazla tüketilmemeleri şeklindedir. Normal sınırlarda kiloya sahip olmalı, kilo verilmeye çalışılmalı kilo verildikçe HDL kolesterolün arttığı bilinmelidir. Düzenli, yani en az haftada 3 gün 40 dakikayı egzersizler yapmak HDL yi artırır. Tam tahılların kullanımı, özellikle de yulaf kullanımı kolesterol düzeyini düşürmede etkilidir. Kabuklu kuruyemişler de fazla tüketilmedikçe kolesterol düzeyini düşürücü etkiye sahiptir. Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık, keten tohumu ve ceviz tüketimi de kolesterol düzeyinin normal değerlerde olmasına yardımcı olur. Yumurta tüketimi direk olarak kolesterol düzeyini artırıcı etkiye sahip değildir, sağlıklı beslenme koşullarında düzenli yumurta alımı sorun yaratmaz. Stressiz ve sigarasız bir yaşantının da kan kolesterolünün düşürülmesinde çok etkili olacağını hepimiz tahmin edebiliriz.

İnternet ortamında arama yaptığınızda, kolesterol için 2.120.000 sonuç çıkıyor, ben çok kısa ve ana hatlarıyla bir hatırlatma yapmak istedim. Umarım hatırlatıcı ve uyarıcı bir yazı olmuştur, Yüksek HDL’li blog yazarları olmamız dileğiyle, sevgilerimle

Resim kaynak

http://www.pasdigselvkvinde.dk/pics/Pas_paa_dit_hjerte.jpg

Not. Bu blog 15.11.2007 tarihinde yayınlanmıştı, resim değişikliği nedeniyle tekrar yayınlandı.

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..