Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '07

 
Kategori
Tıp
 

Kolesterol ve yandaşları

Kolesterol ve yandaşları
 

Bir tahlil neticesinde en çok yüksek çıkan değerlerden biri kolesterol diğeri de trigliserit dir. Kolesterol denilince aklımıza hemen kırmızı et ve yağ gelir.

Yapılan alan araştırmaları neticesinde Ege ve Akdeniz dışındaki bölgelerimizde az rastlanır Kolesterolü yüksek kişilere. En fazla Kolesterol oranı yüksek bölgelerimiz; İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu kısımlarımızdır. Bu bölgelerde nedense kalp ve damar hastalıklarına sıkça rastlanır. Bunun nedenini manevi bozuklukları bir kenara bırakıp, bilimsel açıdan ele aldığımızda önce yenilenlere bakmak gerekir diye düşünürsek, bu bölge insanları hayvani gıdalara rağbeti bol ve hayvani yağları da seviyorlar. Beslenmede kullanılan bu katı yağlar ve et tüketimi neticesinde kandaki yağ oranlarlıda haddini aşıyor.

Buna bağlı olarak kalıtsal olarak ta Kolesterol oluşabiliyor. Bu yüzden 20 yaşından sorma ölçtürülmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Kolesterolün yaşla ilgisi pek yok gibi. O bile yöresel ve irsi davranıyor. Bunların iyisi de kötüsü de oluyor ama adı bir kere konmuşsa ne Şam ın ne Arap ın denilip pek rağbet görülmüyor.

Kolesterol daha çok sigara teklif edenler, mangal partileri, ve şişman arkadaşları tercih ediyor. İşte bu yüzden kolesterolden kaçanlar Akdeniz e göçerek burada sağlıklı beslenme çareleri arıyor. Akdeniz mutfağını gidemeyenler de evlerinde tatbik ederek destek veriyorlar.

Hatta Akdeniz diyeti reçeteleri ile Tatili ucuza getirirken tasarrufta yapabiliyorlar. Hele kaçamaklarda işe çok yarıyor. Şiş kebap yerine kolesterol bahane edip ısırgan haşlama yiyince karşınızdaki de uymak zorunda kalıyor. Ve böylece hem sağlıklı birliktelik hem de yaşam biçimi belirleniyor.

Ancak yine deneyimlerimize dönersek et alamayanlar protein ihtiyacını bol bol kuru fasulye, mercimek, nohut, gibi gaz mamulü yiyecekler alarak karşılayabilirler. Posalı yiyecekler de Yulaf, çavdar vb kolesterolü düşürüyor. Çünkü yağ bakımından fakir olduğundan kolesterol undan hoşlanmaz.

Ailesinde şeker, kalp hastalığı olduğunu bilenler ailesinin yediklerini yemesin, yaptıklarını yapabilirler.

TAVSİYELER;

Alkol özellikle kırmızı şarap kolesterolü arttırıyor. Bu yüzden sakının hem de günaha az girersiniz.

Çay kahveyi de iki bardağı aşırdınız mı, bu da arttırıyor. Konsantre kahveler yerine çekirdeği çekip için. Bu biraz el kol hareketi yapıp kanınızı hareket arttıracağınızdan yarlıdır.

Poşet sallamayı bırakın bardağın içine çaydanlıkta fokurdatın.

Besinleri de iyi pişirin. Tüp pahalı o yüzden düdüklü kullanın. 10 dakikada en sert et bile yumuşayacaktır. Buna göre mangalı bırakın kızartmayı da atın suya haşlansın. Bakın Afrikalılar kazanı kurup içine nasıl atıyorlar. En iyi pişmiş kelle kazanda 1.5 saat kaynamalı ki sırıtsın.

S.O.S aman ha adı üstünde kolesterole hemen sinyal verir bu salçalar ve soslar sakının. Ketçapı fazla kaçıran zaten çekap bilem yapamadan gidiyor.

Kolesterol son zamanlarda tuz ile ilişkiye girmiş ve yakalanmış bir bar çıkışında. Bu yüzden cipsleri çerezleri ucuz diye barda getirtmeyin.

Bir de bu kolesterolle ilişkisi olan yağlar çeşit çeşittir. Biri doymuş biri de aç yani doymamış. İşte kardeşlik gereği doymamışı doyurmak gerektiğinden bir çeşit doymuşları bırakıp biraz da doymamışlarla ilgilenmek gerekir. Fast foot larla geçiştirdikleriniz genelde doymamış olup ayrıca bir özel Menü isterler. Ayrıca bunların çoklu ve tekli doymuşları vardır. Örneğin hayvansal olanlar doymuş doğal olan sıvı yağlarda tekli doymuş margarina larda çoklu doymamış olurlar. Yani sığır eti, yağlı sütler, yumurtanın sarısı, akı kaçmış gece yarısı olduğundan doymamıştır. Sakatat ta böbrek mafyasının eline geçtiğinden o da doyamamış tır. Kabuklu deniz hayvanları içi pahalı olduğundan kabuğunu kaynatıp içine pirinç doldurabilir ve midye niyetine yiyebilirsiniz.

Neticede Kalp hastası bile olsanız yaşayın gönlünüzce yiyen de ölüyor yemeyende. Çam bin yılda çürür ama hep kökü yerde değil mi…

GRAVES HASTALIĞI

Bu da açlık grevine giren bir işçi tarafından teşhis edilip bizzat deneyime tabi tutulmuş. Ne yapsın. Bağışlar toplanmayınca, yeşil kart da sorun çıkınca bağışıklık sistemide bozulmuş. Bir de memleketi gereği aşırı iyot alınca mikrop tutmayım diye, tiroit hormonu alınması ile iltihaplanmış. Biraz nem kapınca Tiroit bezi almış, ama bu da yetmeyince, gidip annesine niye beni kalıtım bozuğu biriyle aldatıp özürlü ettin diye hayıflanmış.

Tiroit bezinin en çok rastlanan nedeni Hashimoto hastalığıdır. Bu hastalıkta tiroit bezi küçülür. Nedeni bilinmez genelde. Neticede hormon salgılanmaz. Bu aşamada İyot tedavileri de hormon yapılanmasını bozar. Bu yüzden iyi bir teşhis ve tedavi gerekmektedir. Bazı kişilerin şişmanlık nedeniyle diyet yaparken bilinçsiz beslenmesi neticesinde kalıcı özürler, kas erimeleri ve iltihaplanmalar ortaya çıkar. Bu yüzden diyete başlamadan önce bir tiroit ölçümü yaptırılmalıdır. Bu hastalık kadınlarda daha çok görülüyor. Ellerde hafif titreme, saç dökülmesi, adet düzensizlikleri, memelerde büyüme bu hastalığın habercileridir.

TİROİT BEZLERİ; boyunda nefes borumuzun önünde ceviz büyüklünde bir organdır. Bu organ bir kelebeğe benzer ve bol bol hormon üretme eğilimindedir. Hormonlarda vücutta işlev sağlarlar.. İşte bu organ hastalandığında buna GUATR DENİLİYOR halk arasında.

Bu hastalığın nedenleri arasında iltihaplanma ve sigara içenlerde çok görülen bir durum ortaya çıkmış. Beyin hipofiz bezinden aşırı tsh hormonu salgıladığı için büyüme nefes borusuna baskı yapar ve sıkıntılar görülür. Eğer gerekli önlem alınmazsa nodüller oluşur. Eğer bu nodüller de başıboş bırakılırsa artık iflah olmayıp kanser riskini çoğaltırlar. Çünkü bu noduller de çoğalmaya meraklıdır. Ancak her nodül de Kanser değildir. Ultrasonla anlaşılır.

Hastalığı o kişideki bazı davranışlarda belirtir. Örneğin, iştah iyidir ama devamlı kilo kaybı görülür. Sıcağa tahammülsüzlük, hırçınlık, sinirlilik, halsizlik yorgunluk, uykusuzluk, bazen vücutta titreme, aşırı hareket isteği, cinsel gücün azalması vb gibi tezahürleri görülür. Tiroit bezi normalden fazla çalışınca beliren bu hastalığa zehirli guatr da deniliyor. Halk arasında.

TRİGLİSERİD

Kandaki yağların bir bölümü de tri gliseridlerdir. Eğer 150 den düşükse normal eğer yüksekse tedbir gerekir. Bazen 500 e çıkan değerlerde görülür. Bu hayati önem taşır. Aman canım diyorsanız.

Bari şunları yapın; yeterince balık yiyin. Eğer yiyemiyorsanız, balık yağı takviyesi yapın. Günde bir tatlı kaşığı balık yağı kalp riskini azaltacaktır. Balık yediğiniz gün yağını almayın. Bizim zihniyette bir şeyin dozajı hiç düşünülmez. Hep sanki fazla alınınca çabuk iyi olacağımızı sanıp kafamıza dikeriz ilaçları. Doz günde 800-1000 mikrogram civarı dır. Unutmayın her şeyin azı yarar.

Hangi Balık Omega 6 bakımından en faydalısı ve bu yüzden de en pahalısı oluyor Somonun kırmızısı dır. Sonra lüfer, palamut, sardalye, hamsi eğer taze balığa ulaşamıyorsanız konserve ton balığı da tüketebilirsiniz.

Peynir olarak ta ham çökelek yiyin. Tam yağlı kaşarlı yerine.

Gelelim çoğumuzun yatmadan önce mutlaka yediği badem, fındık fıstık vb şeylere. Bunlar kolesterol içermez bilakis düşürür. Ama düşürürken iyisine kötüsüne bakmaz hepsini birden alır. Bu yüzden karar gerek. Bunun da dozu bir gün içinde 15 adet olmalı. Ya da bir avuç.

Trigliserit ölçümü yaptırmadan önce 8 saat bir şey yememeli ve 3 gün öncesinden alkol almamamlısınız.

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..