- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Kolesterol yükseldiğinde, düştüğünde almamız gereken gıdalar...
Daha düne kadar yaşamımızın düşmanı olarak lanse edilen ve peynir ekmek gibi ilaç verilen kolesterol, bu gündaha az korkulan bir bela olarak karşımıza çıkıyor.
İlaç firmalarının bastırması ile halka yüklenen onca kolesterol ilacının, insan sağlığına verdiği zararlar yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Kolesterol ilacının özellikle karaciğere verdiği zararlar, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyor. En azından kolesterolden fazla sağlığımızı tehdit ettiği bir gerçek!
Amerikan Sağlık Derneği tarafından yayımlanmış ve yüksek kolesterollü bireyler üzerinde yapılmış olan bir çalışmaya göre, meyve, sebze, kuru baklagil ve yağlı tohum bakımından zengin bir diyet takip etmek, LDL (kötü) kolesterolü yüzde 13 oranında düşürüyor. Bu düşme, oransal olarak total kolesterolü tehlike sınırlarından daha iyi bir yere getirebiliyor. Bunun yanı sıra ilaç alınıyorsa da hekim kontrolünde devam edilmelidir.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak’tan önemli tüyolar…
Kolesterol yüksekliğinde arttırılması gereken yiyecekler;
Zeytinyağı,
Meyve-Sebzeler,
Kuru baklagiller,
Tam buğday ekmeği, bulgur, karabuğday, kinoa, yulaf,
Soya ve soya ürünleri
Kolesterol yüksekliğinde Azaltılacak yiyecekler;
Katı yağlar
Şarküteri ürünleri
Yağlı ve yağda kızartılmış etler
Kremalı ürünler
Paketli-işlenmiş gıdalar
Tam Yağlı peynir, süt, yoğurt
Kolesterol kontrol altına almak için;
Posa tüketimi artırmalı,
Doymuş yağ uzak durulmalı,
Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı,
İdeal vücut ağırlığında olmalı,
Gördüğünüz gibi kolesterol öyle korkulacak bir sağlık sorunu değil.