Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '20

     
    Kategori
    Gezi Rehberleri
     

    Kolezyum, Roma, İtalya

    Arkeolojik yapı denince akla gelen ilk yapılardan biri Kolezyum olmaktadır. Kolezyum Roma'da yer alan tarihi bir arenadır. Ölüm arenası olarak kullanılan bu tarihi ve görkemli yapı günümüze kadar gelmeyi başarmış nadir yapılardan bir tanesidir.
     
    Dışarıdan bakıldığında biraz deforme olan Kolezyum gezi için uygun bir ortam oluşturduğundan rahatlıkla gezilmesi mümkündür. Kolezyum (roma) birçok filme de konu olmuş yerlerden bir tanesidir. Gladyatör filmlerinin vazgeçilmezi olan bu alan zamanında gerçekten bu dövüşlere ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple ölüm arenası olarak anılmaktadır. Roma'ya giden turistlerin ilk durağı burası olmaktadır. 
     
    Çok eski dönemlerden kalma olan bu yapı birçok tarihi olaya ev sahipliği yapmıştır. Arena içerisinde idamlar, tehlikeli oyunlar ve en önemlisi de gladyatör savaşları yapılmıştır. O atmosferi tatmak ve alanı gözleriyle görmek isteyen herkes arenaya gidip gezmelidir.
     
    Kolezyum'da Görülmesi Gereken Bölümler
     
    Kolezyum kendi içerisinde bölümlere ayrılan devasa bir alandır. Her turistin kafa karışıklığı yaşamaması için bu bölümleri bilmesi gerekmektedir. Kolezyum içerisinde yer alan ilk bölüm amfi tiyatrodur. Bir kısmı yıkılmış olan bu alan eski güzelliğini korumaya devam etmektedir. Bunun dışında arena kısmı da ayrı bir bölüm olarak düşünülebilir.
     
    Aslında yapının en görkemli ve gezilesi bölümü arenadır. Arenanın etrafında toplamda 55 bin civarı koltuk bulunmaktadır. Bu koltuklar arenanın ne kadar kalabalık kitlelere ev sahipliği yaptığının en net kanıtıdır. Bunun dışında İmparator'un oturup gösterileri izlediği özel bir bölümde mevcuttur. Bu bölümde hem İmparator'un hem de seçkin kişilerin oturduğu bilinmektedir.
     
    Kolezyum içerisinde yer alan bir diğer önemli bölüm ise yer altı yapısıdır. Burası en az arena kadar önemlidir. Bunun sebebi gösteriye çıkacak olan gladyatörlerin ve mahkumların burada tutulmasıdır. İçeride mahkumlar için pek çok hücre bulunmaktadır. Onların bu alandan alınarak gösteri alanına getirildiği bilinmektedir.
     
    Constantinus Kemeri Nedir?
     
     
     
    Bu kemer alanın dışında yer alsa da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Kemer aslında arenanın bir parçası olmasa da çok yakınında yer aldığından herkesin görmesi gereken tarihi yapıların başında gelmektedir. M.S 312 yılında yapılan kemer en az arena kadar eskidir. Üzerinde yer alan oymalar ve kemerin ihtişamı turistlerin dikkatini çekmekte ve hemen hemen hiç kimse kemeri incelemeden alandan ayrılmamaktadır.
     
    Ulaşım ve Ücretler
     
     
     
    Kolezyum Roma'nın merkezi kabul edilen bir konumda yer almaktadır. Bu sebeple ulaşım tahmin edildiği kadar zor olmamaktadır. En çok tercih edilen ulaşım yöntemi metrodur. Metro'daki B hattı direk olarak arenaya gitmektedir.
     
    Colesseo istasyonu durağında inilmesi yeterli olacaktır. Bu istasyonda indikten sonra biraz yürünmesi yeterlidir. Ücretler ise pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu faktörlerden ilki yaştır. 65 yaş üstü kişiler ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmektedir. Bunun dışında 18 yaş altı gençlerinde arenayı ücretsiz bir şekilde gezmesi mümkündür.
     
    Onun dışındaki kişiler arenanın girişinden ya da internet üzerinden bilet alabilmektedir. Fakat bilet kesinlikle internet üzerinden satın alınmalıdır. Çünkü bileti olmayan çoğu kişi arena girişinde kuyruklar oluşturmaktadır.
     
    Bu kuyruklarda uzun süre beklemek istemeyen her turist biletini online olarak satın almalıdır. Bilet fiyatı 7,5 Euro olsa da internetten satın alan kişiler için + 2 Euro daha ücret alınmaktadır. Birçok kişi kuyruğa girmek istemediği için biletini bu yolla satın almaktadır.
     
    Diğer Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
     
    Ben Roma seyahatimi 3 güne planlayarak gerçekleştirdim. İlk gün Kolezyum ve Roma Forumu'nu, İkinci gün ise Vatikan'ı ziyaret ettim. Kolezyuma nazaran Vatikan Müzeleri oldukça karmaşık bir yer. Erken giriş, gece giriş ve rehberli turla giriş seçenekleri var. Online rezervasyon yapmadığınız takdirde giriş bileti bulamayabilirsiniz. Vatikan bilet türlerini bu nedenle gitmeden inceleyin. Üçüncü günümü ise Borghese Galerisi, Pantheon ve Trevi Çeşmesi, Trastevere gibi ikonik yerlere ayırdım. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 46
    Kayıt tarihi
    : 27.08.20
     
     

    Merhaba adım Ferhat Gökçe uzun yıllardır Finans sektöründe çalışıyorum. Gezmeyi, yüzmeyi, fotoğra..