Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kolik Bebeği Nasıl Sakinleştiririz?

Kolik Bebeği Nasıl Sakinleştiririz?
 

Doğumdan sonraki ilk üç ay, bebeklerin anne karnında süren gelişimlerinin dördüncü bölümünü yaşadığı söyleniyor. Dördüncü üç aylık dönem (trimester) denen bu dönemde bebek, anne karnındaki ortam devam ettiğinde rahat ediyor. Yapılması gereken şey, anne karnını iyi taklit etmek. Peki bu ortamın özellikleri neler? Devamlı ses, sabit kollar, sallantı, sıcaklık,...

Bebeğiniz ısrarla ağlıyorsa, kolik denilmişse, Harvey Karp'ın "Mahallenin En Mutlu Bebeği"* kitabında bu bebekleri sakinleştirme formulü şöyle:

kundakta bebek

1. Yarım kundaklama: Sadece kolları sabitleyip ayakları rahat bırakacak şekilde yarı kundak yapmak. Ayakların hareketli olması gerekli. Burada amaç bebeğin kollarını istemsizce hareket ettirip Moro refleksini tetiklemesini, sıklıkla kendini uyandırmasını engellemek.

 

2. Yan ya da yüzükoyun yatırma: Burada bebeğin nefes yolunun açık olduğundan emin olmak, takip etmek şart.

3. Şşşşt sesi: Bebek ne kadar şiddetli ağlıyorsa bu sesi de o kadar şiddetli yapıp, bebeğin sakinleşmesini takip ederek  yavaş yavaş azaltmak gerekiyor. Bu sesi bebeğin kulağına "şşşşt" diyerek ya da saç kurutma makinası sesi, elektrik süpürgesi sesi, su sesi, vs. kullanarak da yapabiliriz. Önemli olan sürekli olması. "Pışşş, pışşşş, pışşş" kesik kesik değil, "Pışşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş"

4. Sallama: Ritmik sallanma hareketi -Bu sallanma da bizim genellikle yaptığımız gibi sağa-sola değil, bebek anne karnındayken anne yürürken, merdiven inip çıkarken olduğu gibi yukarı-aşağı yönde olmalı. Yine seçenekler var: Kucağınıza alıp yukarı aşağı yaylanarak yürümek, araba gezintisi, bebek askılarıyla yürüyüş yapmak,... Çeşitlendirmek size kalmış.

5. Emme -Bebeğin şiddetli emme isteğinin doyurulması da sakinleşmesinde büyük bir etken. Meme, parmak ya da emzik bu amaca hizmet edebilir. Emzik kullanılacaksa, bunun bebeğin güvenli bağlanma sürecini etkilemediğinden, bebeğin diş ve damak yapısını bozmayacağından emin olmak gerekiyor.

bebek masajı

Bunlarla beraber, anne karnındaki sıcak ortamı sağlamak için bebeğin yatağını sıcak tutmak ve bebeğe masaj yapmak da etkili olacaktır.

Yaşamının ilk üç ayında kolik denilen, ağlayan, sakinleşmekte zorlanan bebekleri sakinleştirme yöntemlerinde önemli olan, özellikle ilk beş maddeyi bir arada kullanmak. Diğer türlü sağlıklı sonuç alamayabilirsiniz. Bununla beraber her bebek için farklı kombinasyonlar etkili olabilir.

Sevgiler.

Kaynak:

*Dr. Harvey Karp, Mahallenin En Mutlu Bebeği Yakamoz Yayınları Mart, 2014

 

Ayşegül Karahan Ertuğrul

www.aysegulkarahan.com

www.facebook.com/aysegulkarahanBilincliAileler

www.instagram.com/aysegulkarahanbilincliaileler/

 
Toplam blog
: 36
: 79
Kayıt tarihi
: 17.08.17
 
 

Anne, Eğitimci, Spiritüel Danışman, Ebeveyn Danışmanı.   En büyük keyfi çocuklar ve kendi çoc..