Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kolorektal Kanser Taraması Yaşı 45'e Düştü!

Kolorektal Kanser Taraması Yaşı 45'e Düştü!
 

Proktoloji ve kolorektal cerrahi uzmanı Prof. Dr. Sezai Leventoğlu


Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan açıklamada, 50 yaşından itibaren yapılan kolorektal kanseri taramasının artık 45 yaşından itibaren uygulanmasının önemine dikkat çekildi.

Amerikan Kanser Derneği,  son yıllarda insanların erken yaşlarda kolorektal kanserine yakalandığını ve bu sebeple de yapılacak tarama işlemlerinin erken teşhis için önemli olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu kolorektal kanser tarama yaşının düşmesinin nedeninin; sağlıksız beslenme, egzersiz eksikliği ve işlenmiş gıdaların tüketiminin artışından kaynaklı olduğunu belirtti.


Yeni Nesilde Kolorektal ve Rektum Kanserine Yakalanma Riski Neden Artıyor?
Kolorektal Kanserinin yaygınlaşma oranı yıldan yıla artmaktadır. Nesillerin kansere yakalanma oranları incelendiğinde 80’li ve 90’lı yıllarda doğanların, 40 ve 50 yıllarında doğanlara göre rektum kanserine yakalanma riskinin iki kat; kolon kanseri ne yakalanma riskinin ise dört kat daha fazla olduğu görülmektedir.  Böylece geçmiş yıllarda genç insanlarda kolorektal kanserinin görülme oranı nadir bir durumken günümüzde ise git gide artmakta olduğu sonucuna varılmaktadır. Öyle ki Amerikan Kanser Derneği'ne göre, kolorektal kanseri Amerikalılarda en sık rastlanan üçüncü kanser türüdür.

Genel görüş,  insanların 50 yaşında kanser taraması yaptırmaya başlamasıdır.  Ancak artan kanser oranlarıyla birlikte doktorlar düzenli taramanın yapılması gereken yaşı tekrar görüşmüş ve 45 yaşında taramalara başlanması gerektiği konusunda ortak bir görüş bildirilmiştir.

Kolorektal Kanserinde Erken Tarama Yaptırması Gereken Durumlar Nelerdir?
Ailede daha önceden kolorektal kanser geçirmiş ve aynı zamanda inflamatuar bağırsak hastalığına sahip kişiler yüksek risk altında bulunmaktadır.  Bu durumda bulunanların tarama yaşının 45 olması gerekmektedir. Bu koşullara sahip bireylerin yüzde 80’inin erken tarama yaptırması gerekmektedir.

Erken Tarama İşleminde Kullanılacak yöntemler neler olmalıdır?
Kolonoskopi erken tarama işlemlerinde kullanılacak yöntemlerden bir tanesi olup, çoğu zaman masraflı kabul edilmektedir. Ancak, kolonoskopinin avantajı polip olarak adlandırılan küçük kanserli lezyonların, tespit edildikleri anda çıkarılabilmeleridir. Bu durum ise kanserin önleyebileceği anlamına gelmektedir.

Erken Tarama yöntemleri yalnızca kolonoskopi yöntemini içermez. Bir diğer yöntem ise, tüm kolon boyunca geçirilebilen tüpe takılı bir kamera ile izleme yöntemidir. Ayrıca dışkıdaki tümörler için DNA testleri ve sigmoidoskopiler gibi işlemlerde tarama yöntemleri olarak kullanılabilmektedir.

Uygulanacak tarama yöntemleri kişilerin yaş düzeylerine göre değişebilir. Genç yaşta ve risk grubu altında bulunan kişilerin, dışkılarını takip etmeleri ve  kolonoskopi yöntemlerinden önce test yöntemini uygulamaları önerilmektedir.

Kolon Kanseri Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
Kolon kanserini arttıran faktörleri arasında: işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketilmesi, sigara kullanımı ve obezite bulunur.

Kolon Kanserini İşaret Eden Belirtiler Neler Olabilir?
Kolon kanserini işaret eden belirtileri bağırsak hareketlerinizdeki ve vücudunuzdaki değişiklikleri dikkate alarak bulabilirsiniz.Rektumda kanama, dışkıda kan, karın bölgesindeki kramplar, dışkıda uzun süreli ishal, kabızlık şeklinde bir değişiklik gördüğünüz zaman doktora başvurmalısınız.

 

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 52
Kayıt tarihi
: 17.05.18
 
 

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerahi Anabilim Dalında öğretim ..