Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

KOMEDİ VE CİDDİYET

1925 nobel edebiyat ödülünü ve 1938 en iyi senaryo oscarını kazanan –ayrıca bu iki ödülü kazanan ilk ve tek insan olan- İngiliz yazar George Bernard Shaw, ‘’İnsanlara söylemek istediklerimi onları güldürmeden anlatsaydım beni taşa tutarlardı.’ cümlesiyle komedi türünün  en iyi tanımlarından birini yapmıştır. Komedi, her ne kadar ciddi görünmese de insana dair önemli olguları insanları güldürerek anlatan bir türdür. Mizahi anlatımın ardında kimi zaman trajik, kimi zamanda kritik hususlar yer almaktadır.

    Özellikle ülkemiz sinemasında önemli meseleleri tema edinerek başarılı komedi filmleri üretildiğini düşünüyorum. Mesela, defalarca izlesek de bıkmadığımız ‘Neşeli Günler ‘ filmi. Turşu suyu limondan mı olur yoksa sirkeden mi konusunda anlaşamayıp boşanan anne ve babalarını ikna eden çocukların hikayesini konu eden film kanımca dönemin siyasi olaylarına başka bir yönden değiniyor. Filmim vizyona girdiği yıllarda devlet büyükleri arası oluşan polemiklerin sokağa yansımasıyla beraber birçok menfi hadise gündeme gelmiş. Yıllar sonra çocuklar büyüyerek büyüklerin çocukluk yaptığı kanısına varmış ve açlık grevi yaparak anlaşmazlığı uzlaşmaya dönüştürmüştür. Maalesef  Neşeli Günler filminin sonundaki gibi bir uzlaşmayı ülkemiz siyasetinde görmek pek de mümkün değil. Siyasiler kutuplaşacağına çocuklarının iyiliğini düşünen Münir Özkul ve Adile Naşit gibi davranıp vatandaşın mutluluğuna odaklansa ülkemiz belki bu kadar ağır bedeller ödemeyebilirdi.

    Dönemin siyasi çelişkilerini inceleyen bir diğer yapım da ‘Evlidir Ne Yapsa Yeridir’ filmi. Neşeli Günler  gibi olaya kadın erkek ilişkileri ekseninden yola çıkan film durumu daha genel bir çerçevede ele alıyor. Karı-koca kavgasının ülke geneline yayılması sonucu siyasetçiler araya giriyor. Mutabakata varan  siyasetçilerin kameralar önünde tokalaşarak uzlaşma pozu vermesinin ardından şiddet olayları nihayete eriyor

   Yetmişli yıllarda yaşanan sağ-sol kavgasının uzlaşmayla çözülebileceğini toplumun en küçük birimi olan aile kavramından yola çıkılarak mizahi bir dille anlatan ‘’Neşeli Günler’’ ve ‘’Evlidir Ne Yapsa Yeridir’ önemli meseleleri güldürerek komedinin esasında ne kadar ciddi bir iş olduğunu kanıtladığı inancındayım.

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..