Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Kitap
 

Komik gerçeklerle yüzyüze

Komik gerçeklerle yüzyüze
 

Ömer Seyfettin'in Efruz beye atfettiği bir roman. Beş bölümden oluşan romanın her bölümünde Efruz beyin giriştiği işler, bu işlerde sağladığı başarılar; sonunda ise bu işlerde gerçeklerin nasıl ortaya çıktığını anlatıp Efruz beyin gerçek yüzünü gözler önüne seriyor.

Şimdi bölümlerin özetlerini aktarıp az da olsa birz bilginiz olmasını sağlayayım:

I Hürriyete Layık Bir Kahraman

Bir kalemde memur olarak çalışan Ahmet Bey meşrutiyetin ilanının sevinci ve heyecenı ile işyeren gelir. Fakat işyerinde kimse tıpkı dışardaki insanlar gibi meşrutiyetin ilanına kayıtsız kalmaktadır. Bunun nedeni olarak da padişah korkusu gösterilmektedir. Bu duruma karşı sabredemeyen Efruz bey kalemden çıkıp "Yaşasın hürriyet!" diye haykırır ve kısa süre içerisnde çevresine binlerce insan toplanıp onu eller üstünde taşır. Öyle bir hal alır ki bu olay Ahmet bey 40 yıllık ismini inkar edip yeni isim olarak kendisine "Efruz" ismini seçer. Efruz bey kendisini, hiç görmediği jöntürk olarak....

II Asiller Kulubu

Hüriyet hengamesinden kurtulan -yeni ismiyle- Efruz bey bu seferde kendisini asil ilan eder. Kendini bilmez bir kaç arkadaşıyla toplanıp kendilerini öveni asillikleirini konu alan toplantılar yaparlar. Ancak kendi asilliklerini ispatlamak ve asilliklerinin yüceliğini gösermek için öyle ilginç ve gerçek dışı hikayeler anlatırlar ki ağzınız açık kalır!

III Tam Bir Görüş

Daha o zamanlar İstanbul'un kentlileşme ile insanlar arası ilişkilerin bozukluğunu anlatıyor. Bu bölümde Efruz bey kendini kitaplara adamış biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

IV Bilgi Bucağında
Bunca olaydan sonra kendisini bir bucakta bulan Efruz Bey bu bucağın reisi ile anlaşamamasına rağmen bucak üyelerine, herbirini farklı ansiklobediden bulup harmanladığı saçma sapan bilgilerle konferanslar vererek onları kendisine bağlamıştır.

V Açık Hava Mektebi
Bucaklıların kurtulmayı başaran Efruz bey yepyeni fikirlerle karşımıza çıkmaktadır. Bu fikirleri öğrenmek için kitabı okumalısınız...

 
Toplam blog
: 22
: 6099
Kayıt tarihi
: 11.02.07
 
 

Hayata erken başlamış sayılmam ama hayat buz gibi yatakhanede aç karnına sabahlamak sayılmazsa ya da..