Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Barçın Canbolat

http://blog.milliyet.com.tr/bundansonra

02 Aralık '09

 
Kategori
Futurizm
 

Kompleksipasiteniz ne durumda? Siber okur yazarlığınız var mı?

Kompleksipasiteniz ne durumda?  Siber okur yazarlığınız var mı?
 

Kompleksipasiteniz Ne Durumda? Siber Okur Yazarlığınız Var mı?


Yüksek kapasiteli bir okur yazar olmak 60’lı, 70’li ve 80’li yıllarda çok iyi bir şeydi. Şimdi ise hızla değişen dünyada bunun artık gerekli ama yetersiz olduğu düşünülüyor.

World Future Society 2009 Konferansında D.P. Snyder’in yaptığı sunumundan bazı alıntıları sizlerle paylaşmak istiyorum. Kompleksipasite (complexipacity) Tom Snyder tarafından İnsanların kompleks olayları anlama kapasitesi olarak 2008 de tanımlanmış bir kelime. T.Synder kompleksipasitenin deneyimlerle çocukluktan erişkinliğe yükseldikçe arttığını, erişkinlikten yaşlılığa geçtikçe azaldığını belirtiyor. Daha iyi anlayabilmek için bazı tanımlara göz atabiliriz.

Basit bir seçenek ve tahmin edilebilir bir sonuçla karşılaşma durumu

Komplike değişime uğramayan farklı elementlerle karşılaşma durumu (makine parçaları)

Kompleks dış değişkenlerin etkisi ile hızla değişen ve dönüşen durumlar (ekonomi, ilişkiler, politik kararlar)

Kaos anlamlandırılamayan değişime ve dönüşüme uğrayan sistemler (tüm kompleks sistemler kaotik hale gelebilir)

Günlük yaşamımıza bakınca hızla değişen dünyanın (2010'da dünyada üretilen bilginin 72 saatte 3e katlanacağı söyleniyor) yaşamımızı ne kadar kompleks hatta bazen kaotik hale getirdiğini fark edebiliriz.

Sorularımız ve cevapları artık basit ve komplike olmaktan çıkmış kompleks ve kaotik olmuş durumda. ÖSS ye hazırlanan bir genç gelecek için nasıl bir meslek seçmeli? Üniversiteyi bitiren bir genç yaşama profesyonel olarak mı, akademisyen olarak mı girişimci olarak mı başlamalı? Bir yaratıcı fikir sahibi projesini piyasaya ne zaman sürmeli? Domuz gribi aşısı olmalı mıyız?

Kompleks olayları çözebilmek için maalesef yeterli donanıma sahip değiliz. Eğitim sistemimizde bizi buna uygun yetiştirmedi. Yaratıcı, kritik düşünme, araştırmacılık, analiz ve sentez yeteneklerimiz eğitim sistemi içinde köreltiliyor.

Kompleksipasitenizi; sistematik düşünme, işbirlikçi ekip çalışması, yaratıcılık, problem çözme, bağlantılı öğrenme, haberleşme ve siber okuryazarlık (cyber literacy -bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanmayı çok iyi bilmek ve online bilgilerin güçlü ve zayıf yönleri ile güvenilirliği hakkında da bilgi sahibi olmak ) ilegeliştirebilirsiniz diyorlar.

Bundan Sonra ise bence kaosipasitemizi geliştirmeye çalışmak ve yeni pek çok yeteneğe sahip olmak gerekecek.

 
Toplam blog
: 17
: 3868
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Psikolog Barçın Canbolat Doğum Tarihi: 1961 Eğitimi : Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji '83. Ç..