Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Komplolarla şekillenen gelecek -4-

Komplolarla şekillenen gelecek -4-
 

KOMLO 4 : Tonkin Körfezi Ve JFK

Körfezdeki savaşı bir solukta okuyacağınıza eminim!

Batı, 1954 Cenevre Antlaşması ile Vietnam'ın bölünmesini sağladı. Bu antlaşma kağıt üzerinde, ülkeyi 17. paralelden ikiye ayırmıştı. Bölünmenin geçici olması, iki yıl sonrasında genel seçimlerin yapılması ve Bağımsız Vietnam'ın kendi seçtiği hükümetine sahip olması ön görülmüştü. "Güney Vietnam" sırtını yasladığı batılı devletler bu seçimlere karşı çıkınca, Güneydoğu Asya' da 20 yıllık bir savaş dönemini başlatmıştı.

ABD hükümeti, Vietkong'un gücünü kırmak için, bir yandan onlarla savaşmış bir yandan da arka plandaki kuzey Vietnam rejimini caydırmaya, sarsmaya ve zayıflatmaya başlanması gerektiğini düşünmeye başlamıştı. Bu amaçla CIA, Güney Vietnam Hükümetiyle birlikte kuzeye yönelik örtülü operasyonlar başlattı.

Nisan 1964'e gelindiğinde, ABD, Uçak gemisi kullanarak refakat gemilerini Tonkin körfezi girişine yerleştirdi. Burada yapılan istihbarat çalışmalarında ilk olarak herhangi bir düşman faaliyeti görülmediği rapor edilmiş ve bu raporun verilmesinden kısa bir süre sonra Kuzey Vietnamlı'ların saldıracağı yönünde istihbaratlar alınmış. sonrasında gelen çatışma karşılıklı torpil saldırıyla başlamış. Bu durumdan da en karlı çıkan Kuzey Vietnam'ı kışkırtmak isteyen başkan Johnson mış.

Ağustos ayında gelindiğinde ABD destek birliğini göndermiş. O gün hem ABD hem de güneydoğu Asya tarihinin en önemli anlarından biri olmuş. körfezde yaklaşık 4 saat boyunca çok garip olaylar gelişmiş.

Hava desteği talep edilmiş. Uçak gemilerinin birinden havalanan filonun komutanı yardım edeceği alana yaklaşırken, telsizinden gelen mesajları dinliyormuş.

-Üç hücumbotu saldırısına uğradık.
-Torpiller suda.
-Ana toplarla düşmana ateş açıyoruz.
Kısa sürede yardıma gelen 14 amerikan Jeti düşman teknelerini arıyor fakat bir türlü bulamıyordu.

Tonkin Körfezi'ndeki saldırıları(dikkat! ortalıkta saldırı yok!) bahane ederek bir kerede misilleme harekatı için emir vermesi, Johnson'ın vermek istediği imaja uygun düşüyordu. Bu manevra ile Johson'un kamuoyundaki prestiji yüzde 42 den 72 kadar yükselmiş. Ve yapılan seçimi ezici bir üstünlükle kazanmış.

ABD tarihindeki en büyük hata ise Tonkin kararnamesini imzalamış olmasıdır. Hiç olmayan bir savaş için yapılan bir antlaşma sonucu 10 yıl süren bir savaş başlamış. Bu olayın etkileri şuan Irak'ta görev yapmakta olan ABD askerlerinin ruhlarına kazınmış durumda.

Öyle ki 11 Eylül ve Irak savaşının argümanlarıyla inanılmaz benzerlikler taşıyor.

JFK' ya gelince; Oliver Stone'un aynı ismi taşıyan filmini seyretmenizi öneriyorum size. ABD'nin ilk ve tek katolik başkanının öldürülmesi, tam bir yılan hikayesi olmuş ki asrın komplo suikastı olarak halen gizemin korumaktadır.


 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..