Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '08

 
Kategori
Komşuluk
 

Komşu komşunun külüne muhtaçtır(!)

Dilimize girmiş, ne kadar güzel bir deyim değil mi?
Günümüzde köy ve kasabalarda, yani küçük yerleşim birimlerinde, komşuluk ilişkileri etkin olarak devam etmektedir.

Hz.Peygamberimiz komşuluk için söylediklerini, şöyle sıralayabiliriz.1. Hastalandığında geçmiş olsun ziyaretine gitmek. 2. Öldüğünde cenazesinin kaldırılmasında bulunmak. 3. Borç istediğinde vermek. 4. Darda kaldığında yardımına koşmak. 5. Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek. 6. Başına bir musibet geldiğinde teselli etmek. 7. Evi onun rüzgârını (güneşini, manzarasını) engelleyecek şekilde yüksek yapmamak. 8. Ne pişirdiğini ona belli etmemek, belli ederse pişirdiğinden ona da vermek Hz. Peygamber'in bu tavsiyesi komşuluk ilişkilerine oldukça kuşatıcı bir çerçeve çizmekle birlikte, komşunun komşu üzerindeki bütün haklarını saymayı değil belki önemli olanlarına örnek kabilinden işaret etmeyi amaçlar. Bu itibarla bir müslümanın, din ve dindarlık farkı, kültür ve bölge farkı gözetmeksizin bütün komşularıyla iyi ilişki içinde olması, İslâm'ın yardımlaşma, dayanışma, zarar vermeme, küs durmama ilkeleri doğrultusunda hareket etmesi, bu konudaki örf ve âdeti ihmal etmemesi gerekir.

Günümüzde hızlı şehirleşmenin, şehir yapılaşmasının ve değişen iş hayatının komşuluk ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Aynı apartmanda yaşadıkları halde yardımlaşma, dayanışma bir tarafa tanışmayan, konuşmayan insanlar bulunmaktadır. Apartman hayatına, değişen iş hayatına uygun ilişki biçimlerinin oluşması, buna fizikî anlamda imkân sağlayacak çözümlerin araştırılması beklenmektedir. Komşuluk ilişkilerinin müsbet yönleri hakkıyla gerçekleştirilemese de, hiç değilse olumsuz yönlerinden kaçınmak mümkündür. Bunun için komşuları rahatsız edecek davranışlardan, evin içinde bile olsa yüksek sesle konuşmaktan, televizyon, teyp gibi cihazların sesini yükseltmekten ve ne türlü olursa olsun gürültü yapmaktan kaçınmak gerekir. Allah katında da kul katında da hakkında komşularının iyi şahitlik yaptığı bir kişi olmaya çalışmak yeterlidir.

Yukarıda anlattıklarım ışığında, Antalya ilindeki komşuluk ilişkisinden bir örnek vermek istiyorum. Bundan kısa bir süre önce mahallemizde bulunan yaşlı bir kadının öldüğünü verilen sela sesinden duydum. Evime yakın olması nedeniyle cenaze evine gittim. Ancak, cenaze evinde yaşlı maktülün oğlu ve gelini, toplam dört kişi olduk.Cenazeyi üç kişi mezarlığa götürdük. Oturdukları apartmandan sadece bir kişi vardı.
İşte günümüzde komşuluk ilişkisinden bir örnek.

Günümüzde insanlar, aynı apartmanda oturanlar, birbirinin adını bile bilmiyor.Ha öyle kalabalık apartmanlar da değil, taş çatlasın 12-15 daireli apartmanlarda da böyle.

Herkesi geleneklerine, komşuluk ilişkilerine ve birbirini sevmeye davet ediyorum...

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..