Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '13

 
Kategori
Haber
 

Kömür ocağında metan gazı patlaması

Olan yine garibanlara oldu. Anaların, eşlerin, evlatların ciğerleri parçalandı. Evlatlar “Babam nerede diye ağlayıp çırpındılar. Kozlu Kömür ocağında metan patlaması oldu. Metan patlaması yeterli miktarda oksijenin (% 12 den yüksek), patlayıcı gazın CH4 (% 4–15) bir araya gelmesi ve bir tutuşturucu kaynağı ile teması sonucunda gerçekleşir. Tutuşma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme veya elektrik ile oluşan kıvılcımlar ve patlayıcılar olabilir. Patlama sırasında ortamın genişliğine göre sıcaklık 1850–2650 0C’ye ulaşırken patlama sonrasında basınçlı hava dalgası ve alev dalgası etkili olur, alev dalgası ikincil ve üçüncül patlamalara neden olabilir. Metan patladıktan sonra patlama noktasında yüksek bir basınç kuvveti ile “ileri şok” olarak adlandırılan hava dalgasını oluşturur. Patlama noktasındaki gazların soğuması ve su buharının yoğunlaşması neticesinde düşen basınç etkisi ile “ters şok” isimli ikincil bir etki oluşur bu ters şok ileri şoktan daha düşük kuvvetli olmasına rağmen daha fazla yıkıcı etkiye sahiptir. Ülkemizde, bu patlamalar, sıklaşmaya başladı. Gerekli önlemler, insanlar öldükten, yürekler yandıktan sonra mı alınacak.

Yakıldı ağıtlar, kara kuyuda can verenlere,

Bir kara duman yükselir, Kozlu semalarına,        

Hıçkırıklar, çığlıklar, karışır dumanlara,

Dualar, yakarışlar yanan evlatlar için.

Göçük altında yaşamını kaybedenlere, Allahtan rahmet, ailelerin başsağlığı dilerim. Yaralılara acil şifalar. Dilerim bu son facia olur.

NAHİDE ÇELEBİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Kozlu Müessesesi’ ne ait kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu oluşan göçükte 8 işçi hayatını kaybetti. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Kozlu Müessesesi’ ne ait kömür ocağında metan gazıpatlaması sonucu oluşan göçükte 8 işçi hayatını kaybetti. Sinir krizi geçiren madenci yakınlarını, beraberindekiler sakinleştirmeye çalıştı. Türkiye Taş Kömürü (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, yer altında 8 madencinin cesedine ulaşıldığını söyledi. İşçilerden 5'i gazdan zehirlenerek, 3'ü ise metan gazının açığa çıkması sırasında oluşan göçük altında kalarak hayatını kaybetti. 1 işçi ise ağır yaralı kurtarıldı. İSİMLERİ AÇIKLANDI Ölen işçilerin isimleri şöyle: Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekçi, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan. Yaralı olarak kurtarılan Hayrettin Kıran isimli işçi ise hastaneye kaldırıldı.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..