Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '20

 
Kategori
Turizm
 

Konaklama Vergisi

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan ‘turizm’ sektörü, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren “Turizm Payı” ve “Konaklama Vergisi” gibi yeni vergi uygulamalarıyla tanıştı.
 
Sektör temsilcileri yürürlüğe giren yeni vergilerin turizm işletmelerine büyük külfet getireceğini savunuyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Trakya Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Zengin ise konuya daha kapsamlı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.
 
Mükellefi Otel İşletmecileri, Sorumlusu Tüketiciler
 
” Turizm sektörü bu vergilere neden karşıdır?” sorusuna yanıt veren Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Zengin, ‘Konaklama Vergisi’ ve ‘Turizm Payı’ ile 2020 yılında otel ücretlerinin artacağına işaret ederek şöyle diyor:
 
“Fiyatlar artacak ve bu artış devletin kasasına gidecektir. Turizmci bu artıştan herhangi bir pay alamayacaktır. Bu verginin mükellefi otel işletmecileri, verginin sorumlusu ise bizler yani tüketicileriz. Otel işletmecileri bu ek vergiyi matraha ekleyip tüketiciye yansıtacaklardır. Bu şekilde de dolaylı olarak konaklama ücretleri artmış olacaktır.
 
****---***
 
Turizm işverenleri fiyatların artışı ile talebin azalacağını düşünmektedirler. Ancak yapılan çalışmalar bu görüşü doğrulamamaktadır. Ülkemize gelen turistlerin geldiği ülkelerin çoğunda zaten bu vergi uygulanmaktadır. Olsa olsa bu caydırılıcılık yerli turist için olacaktır denilebilir”
 
Konaklama vergisi yeni getirilen bir vergimi ?
 
Ersoy Toptaş: Turizm sektörünü ilgilendiren önemli gelişmeler üzerine sizin görüşlerinize başvurmak istedik. Bunlardan birincisi 05.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7194 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile getirilen “Konaklama Vergisi” ikincisi ise 11/7/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ile getirilen Turizm Payı”.
 
İlk düzenleme olan konaklama vergisi ile başlamak istiyorum. Konaklama vergisi yeni getirilen bir vergimidir? yoksa bu kanun ile oranı mı değiştirilmiştir? 
 
Gökhan Zengin: Merhaba Ersoy bey. Evet bu vergi ülkemize ilk kez yasal olarak getirilmiştir. Ancak Dünya üzerinde epeydir uygulanan vergidir. Konaklama vergisi başka adlar ile ilk önce 2004 yılında kamuoyuna getirilmiştir. Hatırlanacağı gibi 2004 ve 2005 yılında yeni belediye kanunları hayata geçmiştir. 2008 yılında ise konaklama vergisi tekrar gündeme gelmiş ve “belediye ve il özel idareleri gelirleri” tasarısı içinde  TBMM gündemine tasarı olarak getirilmiştir. Ancak turizm acenteleri ve otel işletmecilerinin baskısıyla kanun tasarısı, teklif haline dönüştürülemeden alt komisyonda ret edilmiştir.
 
*** -- ***
 
Ersoy Toptaş: Öncelikle şunu sorayım o halde, turizm sektörü bu vergiye neden karşıdır?
 
Gökhan Zengin: Çok basit çünkü fiyatlar artacak ve bu artış devletin kasasına gidecektir.Turizmci bu artıştan herhangi bir pay alamayacaktır.  Bu verginin mükellefi otel işletmecileri, verginin sorumlusu ise bizler yani tüketicileriz. Otel işletmecileri bu ek vergiyi matraha ekleyip tüketiciye yansıtacaklardır. Bu şekilde de dolaylı olarak konaklama ücretleri artmış olacaktır. Turizm işverenleri fiyatların artışı ile talebin azalacağını düşünmektedirler. Ancak yapılan çalışmalar bu görüşü doğrulamamaktadır. Ülkemize gelen turistlerin geldiği ülkelerin çoğunda zaten bu vergi uygulanmaktadır. Olsa olsa bu caydırılıcılık yerli turist için olacaktır denilebilir.
 
 
 
Toplam blog
: 6
: 93
Kayıt tarihi
: 21.05.20
 
 

Ekonomist / Bankaların farklı bölümlerinde, Sigorta şirketinde, bir şirketin Finans bölümünde çal..