Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '10

 
Kategori
Müzik
 

Konservatuvar Orkestrası konseri ve ADSO'ndan Schumann'ın 200. Doğum Yılı anması

Konservatuvar Orkestrası konseri ve ADSO'ndan Schumann'ın 200. Doğum Yılı anması
 

A.Ü Devlet Konsevatuvarı Orkestrası. Şef Orhan Ahıskal, Başkemancı Can Özhan


Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestrası'ndan "Mozart ve Beethoven ile Senfoni" başlıklı konseri dinledim, ADSO'ndan bir gün önce. A.Ü. öğretim üyesi Doç.Dr. Orhan Ahıskal yönetti konservatuvar orkestrasını. Konulu bir konserdi ve; "Mozart ve Beethoven'dan örneklemelerle senfoni janrının bir tanımı ve senfoni formu" adını taşıyordu.

Uluslararası keman sanatçımız Orhan Ahıskal'ın hazırlayıp sunduğu konser, beklediğimden çok ilgi gördü. Geçmiş yıllarda ADSO yılda 5-7 arası konserini A.Ü. Atatürk Kültür Salonu'nda verirdi. Gitmek sorun, dönmek bir kat fazla sorundu. Gidince de huzur bulunmazdı, koskoca üniversitesinin konferans salonunun 1/4'ünün ancak dolduğunu görüp üzülürdüm açıkçası. İki ya da üç yıldır bu zulümden kurtulduk! Acı da olsa bu ifade, doğru bir ifade. ADSO artık tüm konselerini AKM Aspendos Salonu'nda vermekte.

Konuyu toparlayacak olursak; öğrencilerinin oluşturduğu A.Ü. Devlet Konsevatuvarı Orkestrası Konseri'nde, Olbia A Salonu'nun hemen tamamı doluydu. Dışarıdan dinleyici olsa da, önemli kısmı üniversite öğrencileriydi salondakilerin. Üniversitenin, bünyesindeki orkestrasına sahip çıkması bu açıdan sevindirici idi.

Şef Orhan Ahıskal, senfoni sözcüğü ve tanımı içinde yer alan bölümleri tek tek anlatıp orkestraya örnekleterek bir nevi eğitim konseri verdi. W.A. Mozart Senfoni 41 "Jüpiter" 1. bölüm Allegro vivace ve 4. bölüm Molto Allegro ile başladı konserine orkestra. Bir öğrenci orkestrası kriterini gözönünde bulundurduğunuzda başarılıydı dinlediğimiz konser. Özellikle trompetler ve timpani belirgin bir nitelik sergiliyordu. ADSO'nın profesyonel elemanlarıyla Konsevatuvar Orkestrası desteklenmiş, müzik kalitesinin artması sağlanmıştı. İkinci yarıda L.v. Beethoven Senfoni No.1 (tamamı)seslendirildi.

Geçtiğimiz günlerde Güher-Süher Pekinel kardeşlerin "keman desteği" ödülünü alan Can Özhan, 'başkemancı' olarak çıktı dinleyenlerin karşısına.

Sonuç itibarıyla ilk kez dinlediğim A.Ü. Devlet Konsevatuvarı Orkestrası'nı beğendiğimi söyleyebilirim.

Emek veren değerli keman sanatçımız Orhan Ahıskal ve öğrencilerine teşekkür ederim.

***

Bir sonraki gün, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası konser proramında, "R.Schumann'ın 200. Doğum Yılı Konseri" ni gerçekleştirdi. Bu hafta şef değişikliği ile gerçekleşti konser. Fan Tao adı duyurulmuştu şef olarak, Fahrettin Kerimov çıktı karşımıza. Solistimiz, değerli bir piyano sanatçımız Emre Elivar'dı. Başkemancı İbrahim Sezer.

AKM Aspendos Salonu'nda vardı bu kez, dinleyici sayısı sorunu. Bu sezon genel olarak dolu geçen ADSO konserleri, bu hafta epeyce bir dinleyici kaybına uğramıştı.

Programın tümü R.Schumann'dan seçilmiş; Manfred Uvertürü Op.115 ile başladı konser. Daha sonra genç ve başarılı piyanistimiz Emre Elivar geçti piyanosunun başına La Minör Op. 54 Piyano Konçertosu'nu seslendirdi. E.Grieg'in La Minör Op. 16 Piyano Konçertosu'yla büyük benzerlik gösteren bu eseri, başarıyla sundu solistimiz. Her iki konçerto da, iki bölüm halinde seslendilmektedir.

Üner Birkan şunları yazmış eserle ilgili, 'Dinleyicinin kitabı'nda: "Konçerto, teknik açıdan öteki piyano konçertolarından, piyano ile orkestra arasında son derece sıkı bir bağ kurması ile ayrılır. Birinci bölümde piyano yazısı oldukça güçleşir, çetrefilleşir, ancak hiçbir zaman yüzeye çıkmaz, ustalık gösterileri için zemin hazırlamaz; orkestra çalgılarıyla eşit planda kalır ve onlarla sorulu-yanıtlı cümleler işler. İkinci bölüm, 'intermezzo/ara müziği' adını alır. Bu kısa bölüm, konçertonun ilk ve son bölümleri arasında yer alan, rahat, sakin bir geçiş niteliğindedir. Bu bölüm son ölçüleriyle birlikte, son bölüme ara verilmeksizin geçilir ve konçerto parlak, canlı, sürekli, valsi andırır tempodaki allegro vivace ile son bulur."

Konser akşamında son bölümde yine Schumann eseri, 1. Senfoni "İlkbahar" seslendirildi.

Şef Kerimov'un tüm çalgı gruplarını tek tek özenle dinleyiciye alkışlatması her konserinde dikkatimi çeker. Orkestra üyelerine zarif bir teşekkür olarak algılarım hep bu durumu, belirtmeliyim.

***

Önümüzdeki hafta, "Genç Solistler Konseri" var. Naci Özgüç yönetimindeki ADSO; Keman-Elvin Hoca, Arp-Merve Kocabeyler, Keman-Kudret Emrahlı, Keman-Arslan Büyükkaya, Flüt-Cem Önertürk ve Kontrabas-Tibet Babahan'a eşlik edecek.

C.Saint-Saens Rondo-Kapriçyozo, H.Vaxman Carmen Fantezi, M.Ravel Çigan, H. Wieniawski Keman Konçertosu, A. Khachaturian Flüt Konçertosu, İ.Mirzayev Kontrbas Konçertosu seslendirilecek.

Yetenekli gençlerimizin konserini kaçırmamanızı öneririm.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..