Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '12

 
Kategori
Kitap
 

Konuk yazar: R. Mithat Yılmaz yazıyor / Şaire Vefa

Konuk yazar: R. Mithat Yılmaz yazıyor / Şaire Vefa
 

R.Mithat Yılmaz Yazar Mehmet Şukrü Baş ile


Yaşayan değerlerimizi anmak, yaşıyorken onlar için birşeyler yapmak bir vefa duygusudur. Şair ve yazar Abdülkadir Güler bu duyguyu hayata geçiren nadir insanlardan biri. Çünkü o, kendisi gibi şair, yazar Mustafa Kemal Yılmaz’la ilgiliHayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz” kitabının genişletilmiş ikinci baskısını yaptı.

Kimdir, derseniz, Mustafa Kemal Yılmaz; “Aydın ilimizin yetiştirdiği örnek bir eğitimci” deriz önce. 1921 Söke/Cincin köyü doğumlu. Necatibey İlköğretmen Okulu mezunu. Öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nda bulundu. Fransızca ve İngilizce bilir. 1965 seçimlerinde Aydın milletvekili seçildi. MEB Başmüfettişi iken emekli oldu. Erinmedi, üşenmedi ülkesini seven, tanıyan bu insan, bu yaştan sonra profesyonel turist rehberliği yaptı. Yayınlanmış 8 kitabı, birçok ödülü vardır. Hâlen Ankara’da ikamet etmekte.

            Şimdi de Abdülkadir Güler’i tanıyalım gelin:

            1946 Mardin/Kızıltepe doğumlu. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü ve Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Birçok yerde öğretmenlik, yöneticilikten sonra 1995’te emekli oldu. Sonra bir özel taşıt sürücü kursunda yöneticilik yaptı. Ömrü boyunca hep araştırdı, okudu, yazdı. Aydın/Söke’de ikamet ediyor ve Söke Ekspres gazetesinde sanat-kültür yazıları yazıyor. Basılı 24 eseri var; onlardan biri de sözünü ettiğimiz Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz isimli bu biyografik-araştırma armağan kitabı.

            Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz 400 sayfa, 8 bölüm:

1-     M. Kemal Yılmaz

2-     Söke’ye Gönül Veren Bir Şair

3-     M. Kemal Yılmaz’ın Kaleminden

4-     M. Kemal Yılmaz İçin Neler Yazdılar

5-     M. Kemal Yılmaz’a Armağan

6-     Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz (1. Baskı) için Ne Dediler, Neler Yazdılar

7-     M. Kemal Yılmaz’ın Albümünden Belgeler ve Fotoğraflar

8-     Kaynaklar

Kitabın sayfa düzeni Yaşar Çağbayır, kapak tasarımı İbrahim Özgezici’den.

Mustafa Kemal Yılmaz’a bu armağan kitabın önsözünü kaleme alan Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Aydın’a göre, M. Kemal Yılmaz için mutluluk, üretmek, yazmak ve paylaşmaktan ibaret. Yılmaz’a göre yaşamak, sürekli çalışmak, ülkesi ve insanlık için ürünler vermektir.

M. Kemal Yılmaz, Balkan göçmeni Jandarma Karakol Komutanı Hakkı Çavuşun oğludur. Zaferden sonra aile Umurlu köyüne yerleşti. İlkokulu köyünde bitiren Yılmaz, “Ben daha okumak istiyorum” dediğinde; babasının, “Okuyup da mebus mu olacaksın? Tarlada çalışır, ekmeğimizi kazanır, yaşar gideriz.” demesi pek meşhurdur.

Fakat oğlunun ısrarlarına dayanamayan baba, onu ortaokul için, o sıra Elazığ’da yedek subay olarak askerliğini yapmakta olan dayısı Mahmut Özay’ın yanına yollar. Böylece Yılmaz’ın ilk okuma seferberliği de Elazığ’da başlar. O yıl okula gönderilmez; evde özel kursa tabi tutulur. Ertesi yıl askerliği biten Özay’ın tayini Malatya’ya çıkar; Yılmaz da ortaokula orada başlar. Ancak birkaç ay sonra Siirt’e ataması yapılınca ortaokulun birinci, ikinci sınıflarını Yılmaz orada okur. Bu kez de dayı yüksek okula başlar ve yeğene de ortaokulu bitirmek Aydın’da nasip olur.

Mahmut Özay, aslen bir öğretmendir ve ülkemizin tanınmış hikâye yazarlarındandır. Onun, kitaplığımdaki İhtiyar Elma Ağacı ve Yorgo adlı kitaplarındaki hikâyelerini büyük haz duyarak okuduğumu söyleyebilirim.

Yılmaz, Elazığ’da geçirdiği günlere dair hatıralarını anlatırken, dayısının kendisini Elazığ Halkevi’nin açılışına götürdüğünü ve Elazığ’a ilk tren geldiğinde birlikte treni karşılamaya gittiklerini söyleyecektir. Yaptığımız bir telefon konuşmasında da bir gün bunları bizzat kendisinden dinlemiştim.

Mustafa Kemal Yılmaz, lise tahsiline Eskişehir’de amcasının yanında başlarsa da Balıkesir Öğretmen Okulu’nun yatılı bölümünü kazanınca oraya gider. Ortaöğretim Genel Müdürü iken 1965 seçimlerinde Aydın’dan milletvekili seçilir. Bunun üzerine babasının, dayı Mahmut Özay’a söyledikleri pek bilinen meseldir;

— Mahmut, bu oğlan beni mahcup etti yahu. “Okuyup da mebus mu olacaksın?” demiştim. Allah’ın işini görüyor musun; mebus oldu.

“Mustafa Kemal Yılmaz” adı geçtiğinde bir araştırmacı, bir yazar, bir siyasetçiden evvel bir şair canlanır gözümde. Üç şiir kitabı çıkmıştır bugüne kadar onun;

* Denizin Getirdiği Ölü Asker (1975)

Toprak Soyu (1993)

Umurlu Çiçekleri-Üç Demet Şiir (2001/2. baskı 2006-Abdülkadir Güler tarafından)

Abdülkadir Güler’e göre; sade, özentiye kaçmadan, içinden geldiği gibi yazıyor şiirini Yılmaz. Yılmaz’a göre iseŞiir, vefalı bir dosttur, insanı yalnız koymaz. Şiir, tattır, güzel renktir, çiçektir. Çiçekler bile solar, şiir solmaz. …Krallar, imparatorlar, büyük zenginler, devlet büyükleri hatta şairler bile ölür bir gün. Ama şiir ölmez, hep yaşar.”

Onun bu tespiti size de Wilhelm Von Humbold’un sözünü hatırlattı mı bilmem; “İmparatorluklar çöker; fakat bir mısra ebediyen yaşar.”

Şu mısralar, Mustafa Kemal Yılmaz’ın ebedilik atfettiğiŞiirinden;

            Yusunlar beni şiir ile, müzik ile

Ağlasınlar başucumda yas ile yazık ile,

Komasınlar aç beni,

Gömsünler ol kitaplık azık ile.

 

Cemaat çekilince bir bir,

Geceye varınca kabir,

Kurda, kuşa karşı

Başucumda beklesin şiir.

Şiirin sonlarına doğru şair, şiirin bir gücünü daha ilan ediyor. Ebedî olan sadece şiir değilmiş, mısra değilmiş meğer; şaire de bu ölümsüzlükten pay varmış;

Var sen oğul, sanat’a var,

Yarın yolda kor öteki dostlar.

Günün gecen şiire ver

Yaşamak istiyorsan eğer.

Bir vefakârlık örneği diyebileceğimiz bu güzel kitabın hazırlayıcısı güzel insan Abdülkadir Güler’i tebrik ederken; yazımızı biz, Mustafa Kemal Yılmaz’ın geçmiş yıllardaki bir konuşmasının son cümleleriyle bitirmek niyetindeyiz;

            “Şiir, şiir... Var mı şiir gibisi? Yaşamınız güzelliklerle, şiirlerle dolu olsun.”

Onun, o an dinleyicilerine dediklerini biz de geri dönüp kendisine iletsek ne dersiniz;

“Şair, şair… Var mı senin gibisi? Yaşamınız güzelliklerle, şiirlerle dolu olun.”

bilgi@günisigigaztesi.net

Elazığ'dan R.Mithat YILMAZ

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..