Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Konuşmak ve susmak üzerine…

Olmak veya olmamaktan öte Susmak veya Konuşmak belki de bütün mesele bu. Susmayı da, konuşmayı da öğretmediler bize, doğuştan gelen içgüdüyle hareket ediyoruz hayatta. Evet yaşamak için yeterli ama Adam gibi adam olmak için yetersiz geliyor bana. Otonoma bağlamışız diğer tüm kavramlar gibi. Ağzımıza geldiğince konuşuyor, susulması gereken yerde susmuyoruz. Belki de böylesi daha kolay olduğu için hayatta.Evrende önemsiz gördüğümüz birçok kavram erdemli olmanın sırlarını taşır üstünde aslında. 

Konuşmak ama nasıl konuşmak? Konuşmak kendini ifade edebilmektir. Tabii ki tüm kavramlar gibi bunu da dengede kullanmak gerekir. Konuşmak tualin üzerine resmetmeye benzer, içinden ne gelirse dışına o çıkar. Ses ruhun sözcüsüdür ve insanın görünmeyen yüzüdür. Konuşmak anlayabilmektir, bu yüzden iyi bir konuşmanın temeli etkili bir dinleyici olmakla başlar. Dinlemek sadece bilinen anlamda sözleri dinlemek değil, hissetmektir beş duyu organı ile hayatı. Dinlemek, gözlemlemektir bazen, bazen ise dokunmaktır, koklamaktır. Dinlemek, bazen içine dönmektir belki de, kalbinin veya mantığının sesini duymaktır. Dinlemek, önemsemektir karşındakini her kim, her ne olursa olsun. Çünkü dinlemek farkındalığın başlangıcıdır. 

Konuşmak aynı zamanda sabretmektir. Uygun yeri ve uygun zamanı hissedebilmek ve onu beklemektir. Konuşmak sadece ağızdan çıkan sözcükler değildir, bazen bir bakış veya bir duruşta anlatır söylemek istediklerinizi. Bu yüzden kendinizi etkin bir şekilde kontrol altında tutmaktır. Konuşmak kişinin imzasıdır, her durumda arkasında durması gereken bu yüzdendir belki de önemli olan ağzından neyin girdiği değil, neyin çıktığıdır. Susmak ise konuşmaktan daha zor, daha erdemli bir kavramdır benim için. 

Susmak, insanın nefsi ile olan savaştır. Susmak kendini kontrol edebilme sanatıdır. Öyle zamanlar gelir ki kelimeler kursağına sıralanır konuşmak, haykırmak istersin ama susman gerekir yapamazsın, içine atarsın. İyi midir kötümüdür bilinmez ama bazen sadece susmak gerekir. Bazen ise susmak, en iyi konuşmadan bile etkilidir. Susmak bazen bir tokattır hayata, bir güç ifadesidir, karşındakini muhatabın kabul etmemektir. İşte böyle Susmak ve Konuşmak birbirinin dengesidir, farkına varabilir ve kontrol edebilirsen ne mutlu sana. 

Adam gibi adam olmak hayatı öylesine yaşamamak ile başlar. 

 
Toplam blog
: 53
: 1670
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

  Merhaba ; Bakmayın böyle yazılar yazdığıma, bilgi okyonusunda bir balık etmem nazarımda. Paylaş..