Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '06

 
Kategori
Haber
 

Konut balonu patlayacak mı? patladı mı?

İntes genel başkanının geçen hafta yaptığı bir açıklama aklıma geldi "konut balonu artık patlayacak". Habere göre Türkiye'de geçen sene yaklaşık 5000 adet inşaat firması kurulmuş. Bunların yarısını sadece ünvanlarına bu sektörü eklediler diye düşünürsek geriye 2500 adet yeni inşaat firmamız oldu demektir. Peki bu firmalar ne kadar hayatta kalabilecek bunu nasıl hesaplayacağız?

Size bir kaç örnek vermek istiyorum. 90'ların başında bilgisayarlar artık bütün evlere girmeye başlamıştı ve bundan ülkemizde etkilendi. 93-94 yıllarında artık evlere bulaşık makinelerinden sonra alınan ilk elektronik cihaz olmuştu. Bu boşluğu gören ya da bu fırsattan yararlanmak isteyen çoğu insan bilgisayar işine girdi. Ve aradan 10 yıl geçtikten sonra bakıyoruz ki günümüzde sadece 4-5 adet firma kalmış. Diğerleri mahalle bakkalı tarzında kalakalmış. 90'ların sonunda bu sefer bilgisayar satışlarının artması ve internetin yaygınlaşması ile beraber internet servis sağlayıcı firmalar bol gösterdi. Peki ya şu an yine büyük balıklar küçükleri yedi.

İnşaat sektöründe de son böyle olacak gibi. büyük projeler yapan firmalar her zaman para parayı çeker kanunundan yararlanarak büyümeye ve sektörde söz sahibi olmaya devam edeceklerdir. Diğer firmalar ise 1-2 apartman yaptıktan sonra kenara çekilecekler. Burada önemli olan firmaların iflas etmesi değil. Önemli olan bu kadar maddi yatırımın plansız ve fizibilte çalışması olmadan harcanılması ve heba edilmesidir. Ayrıca madalyonun öbür yüzüne de bakarsanız bu firmaların (hepsinin dürüst çalıştığına canı yürekten inanmak istiyorum) yaptıkları binaların kalitesinin ne olduğudur? Ülkemiz kaynakları bakımından, fırsatları bakımından rüya bir ülke olmayabilir ama elimize geçen bazı fırsatları, ülke ekonomimizi canlandıracak, insanların refah düzeyini biraz olsun arttırabilecek girişimleri yaparken biraz durup düşünmek herkes için daha iyi olacaktır.

Bu arada sayın başkanın yaptığı açıklama %100 doğru ama peki bu açıklama biraz geç kalmış sayılmaz mı?

 
Toplam blog
: 5
: 351
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum büyüdüm ama üniversiteyi Anadolu da okudum. Bilgisayar üzerinde okyanuslar k..