Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '07

 
Kategori
Emlak
 

Konut fiyatları ne olur?

Konut fiyatları ne olur?
 

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 3'ü konut almayı düşünürken, er ya da geç hepimizin belli dönemlerde de olsa konutla ilgi konular dikkatimizi çekiyor. Konut fiyatları her daim alımda belirleyici olurken, son birkaç yılda konut kredilerinin devreye girmesi ile faiz oranları da piyasadaki etkinliğini artırdı. Birkaç yıl öncesine kadar çok yüksek faizleri olması nedeniyle çok az sayıda kişi konut kredisi kullanırken, 2004, 2005 ve 2006 yılının mayıs ayına kadarki süreçte kredi faizlerinin düşmesi, talepte yaptığı patlama ile konut fiyatlarının da yükselmesine yol açtı. Konut fiyatlarını etkileyen bir başka unsur ise arz-talep dengesi olurken, Türkiye'de halen büyük bir konut açığının bulunması, dönemsel durgunluklara rağmen konuta olan ilginin devam edeceğini gösteriyor. Sürekli artan nüfusumuz ve büyük şehirlere neredeyse kitlesel düzeyde yapılan göçler de cabası...

Tüm bunların ardından, konut fiyatlarının dönemsel durgunluk ya da küçük ölçekli gerilemeler dışında uzun vadede düşmeyeceği ortaya çıkıyor. Seçim sürecini er ya da geç atlatacak olan piyasada artık bir zorunluluk haline gelen konut kredisi faizlerinin düşmesi fiyatlara yansıyacak ve bir yükseliş olacak. Uzun zamandır bekle-gör politikası güden tüketiciler, ihtiyaçları ertelenemeyecek duruma gelince alıma geçecek ve bu da arzı artıracak. Sonuçta artan arz fiyatları artıracak. Ayrıca, nüfusun fazlalığı, yetersiz konut sayısı ve göç de konuta olan talebi canlı tutarak fiyatların gerilemesine engel olacak.

Sonuçta Türkiye'de mevcut koşullarda konut fiyatlarının düşmesini beklemek pek mantıklı olmasa da, şu anda durgun olan piyasa ve yerinde sayan fiyatlar nedeniyle konut almak iyi bir tercih olabilir. Fırsat varken değerlendirmemek, seçim sonuçlarını beklemek büyük bir risk olabileceğinden, ihtiyacı ve yeterli ödeme gücü olanların konut alması için iyi bir fırsat var. Ama özellikle kredili alımlarda gelir-gider dengesine dikkat etmek de gelecekte olumsuz bir durumla karşılaşmamak için yerinde olacaktır.
 
Toplam blog
: 20
: 1118
Kayıt tarihi
: 26.02.07
 
 

30 yaşındayım ve emlak.milliyet.com.tr'de editörlük yapıyorum. Emlak sektöründe ne olup bittiği ile ..