Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '08

 
Kategori
Konut Kredileri
 

Konut kredilerinde kısa vadede beklenti

Konut Kredilerini gerek TUTSAT (Mortgage) düzenlemesi öncecinde gerekse düzenleme sonrasında bugünkü koşullardan daha ucuz fiyatlarla kullandıran banka ve finans kurumları bilançolarındaki bu riskleri için beklenen kâr rakamını yakalayamamış durumdadırlar. Bundan sonra da yakalayabilmeleri oldukça zor görünmektedir.

Şöyle ki; bu kredilerden doğan alacaklarının bugünkü kayıtlı rakamını bugün kredi olarak vermiş olsalardı eğer, mevcut durumdan en az %60 daha kârlı olacaklardı. Üstelik piyasa rekabet şartlarından dolayı bu kredilerin büyük kısmı 10 yıl ve üzeri vadelerde kullandırılmıştı.

Bu kredilerin geri dönüşlerinin aksaması durumunda ise daha agresif bir tahsil politikası izlenmek durumunda kalınacaktır. İnsan ihtiyaçlarının sınırsız olduğu düşünüldüğünde, 2-3 yıl önceden kendisini 10-15 yıl boyunca aylık gelirinin en az yarısı tutarındaki bir borcun altına sokan aileler bu uzun süreçte ihtiyaçlarını daha fazla erteleyemeyerek kendilerini tüketici kredileri ve kredikartlarının kucağında bulacaktır. Kredi verildiği tarihlerde konut alımına yönelen talep nedeniyle fiyatlar tarihin en üst seviyesine yükselmişti. Dolayısı ile kredilerin teminatını oluşturan gayrimenkuller bugünkü piyasa değerlerinin üzerinde değerlendirilerek kredi kullandırılmıştır.

Bugün ise gayrimenkul piyasasındaki düşük talep nediyle fiyatlar gerileme eğilimine girmiştir. Dolayısı ile kredi kullanılan bir gayrimenkul satıldığında teminatını oluşturduğu kredinin borcunu kapatamayacak durumda kalabilir. Zaten zarar yazan bir kredide hiç istenmeyen bir durum ortaya çıkmış olacaktır. Ayrıca halkın büyük kısmı gerek bu kredilerden gerekse taşıt kredilerinden dolayı alım gücünü yarısına düşürdüğünden ikincil piyasaya düşen gayrimenkullerde de beklenen talep yakalanamayacak ve rayiç bedellerinden daha düşük değerlerde nakde çevrilebilecektir.

Sonuç olarak bankacılık sektöründeki konut kredisi riski gün geçtikçe daha üst seviyelere yükselecektir.

 
Toplam blog
: 2
: 648
Kayıt tarihi
: 10.08.08
 
 

Bir finans kurumunun kredi biriminde çalışmaktayım. E.Ü. KMYO Bilgisayar Programcılığı bölümünü biti..