Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Konut Kredilerindeki Faiz İndirimleri

Konut Kredilerindeki Faiz İndirimleri
 

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması şartı ile, bankalar tarafından verilen bir kredi çeşididir. Konut kredisinin vadesi genellikle sabit faiz oranları ile 36 ay (3 yıl) ile 120 ay (10 yıl) arasında değişir, fakat vade süresi 30 yıla kadar uzayabilmektedir. Yasalar gereği, bankaların verdiği kredi, satın alınacak evin ekspertiz değerinin %75 ile %80'i arasındadır. Evi alabilmeniz için %20-25 oranında peşinatınızın olması gerekir.

Başbakan Binali YILDIRIM'ın geçen hafta içerisinde 'Bankalar Konut Sektörünü canlandırma için faiz indirimine gidecek' açıklamasının ardından ilk adımı Ziraat Bankası attı ve konut kredisindeki faiz oranlarını %0,98'e indirdi.

Ülkemizde; Konut Kredisi piyasası yaklaşık 200 milyar TL büyüklüğüne sahiptir ve 2016-2017 yıllarında sağlanan büyümenin %50'si Ziraat Bankası kanalı ile gerçekleştirilmiştir.

Ziraat Bankasının 11.05.2018 tarihinden itibaren geçerli olan konut kredisi faiz oranını %0,98'e çekme kararının (daha öncesi faiz oranı %1,23'idi) ardından, bir hamlede yine bir devlet bankası olan Halkbank'tan geldi. Banka 10 yıl vadeli 500 bin TL'ye kadar olan kredilerdeki faiz oranını, aynı Ziraat Bankası gibi %0,98'e indirdi.

3. konut kredisi faiz indirimi ise özel bir banka olan Şekerbank'tan geldi. Banka 60 ay vadeli 500 bin TL'ye kadar olan kredilerinin faiz oranlarını ilk defa kredi kullanacak müşterileri için %0,98'e indirdi.

Konut kredilerinde faiz indirimi kararına katılan (şimdilik) son banka ise yine bir devlet bankası olan Vakıfbank oldu. 120 ay vadeli, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredisi faiz oranları Vakıfbank tarafından %0,98'e indirildiği kamuoyuna 14 Mayıs 2018 tarihinde açıklandı.

Hükumetin, KDV (%18'den %8'e) ve tapu avantajları (tapu harçlarında oran binde yirmiden binde onbeşe düşürüldü), imar barışı derken konut sektörünü canlandırmak için bir destekte bankalardan gelmiştir. Başta Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank gibi devlet bankalarının yanı sıra bazı özel bankalarda konut kredisi faiz oranlarını %1'in altına indirdiklerini peş peşe en üst düzeyde yaptıkları açıklamalarla kamuoyuna duyurmuşlardır. Kamu bankaları en az (3 aylık) süreyle kampanyalara başlayacaklardır.

Tabi burada belirleyici nokta ise vatandaşların bu konut kredisine olan yaklaşımı ve alım gücü olacaktır. Malum doların son dönemlerdeki artışı, seçim dönemine girişimiz ve bazı siyasi belirsizlikler konut kredisine olan talebi belirleyen dış faktörler arasında yer almaktadır.

Yunus Benli
Web Sitem

 
Toplam blog
: 7
: 372
Kayıt tarihi
: 18.10.16
 
 

Kuru temizleme firmasında kasiyer olarak çalışıyorum. Günümün çoğu kirli gelip tertemiz giden kıy..