Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '19

 
Kategori
Konut Kredileri
 

Konut Kredilerinin Yorumu

Bu güncel yazıda; hafta başından bu yana en önemli haber niteliğini koruyan ve en güncel ekonomik olayların başında gelen TC Ziraat Bankası ve diğer kamu bankalarının da devreye aldığı, 0.99 oranlı Konut kredi faizlerinin inşaat sektörü ve ülkemizde son bir yıldır yaşanan resesyon ve enflasyonist baskının ortadan kaldırılmasında oynadığı rol le birlikte gelişen parasal politikaların irdeleyeceğiz.

Ağustos 2018 ayında; Suudi Arabistan’da, Mekke-i Mükerreme'de Hac İbadetimizi yapıyorduk. Türkiye’de bir finans kurumlarından Suudi Arabistan Riyali temin ederek gitmiştik. Bir miktarda dolarımız vardı, Döviz kurunda TL aleyhine meydana gelen değişim esnasında kurda yaşanan dalgalanmayı yurt dışında analiz etmeye çalıştık. Bizim paramız (TL)  kur hareketinden olumsuz  etkilenmiş ancak Suudi Arabistan riyali,  ABD doları gibi değer kazanmıştı. Malum olduğu üzere, Ülkemizde 2000 yılından bu yana Dalgalı Kur sistemine geçilmiş,  Suudi Arabistan halen ; Sabit Kur sistemini sürdürmektedir,  dolayısıyla  döviz kurları sık sık değişmediğinden, ekonomide otomatik olarak ayarlanan mal ve hizmet fiyatları, Suudi ekonomisinde, bu süreçlerden bizim ülkemiz gibi etkilenme-mekte ancak ülkemizin “kelebek etkisi” diye tabir edilen basit dalgalanmalardan öngörülemez sonuçlar doğuran ekonomik olayların gelişmesine neden olacak ve bu güne kadar etkisini hissettirecek resesyon ve enflasyonist baskının yaşanacağını az da olsa tahmin etmiştik.

Bütün olarak ekonomiyi ve toplumlaştırılmış ekonomik davranışları değiştirecek dolayısıyla bu gelişmelerin; piyasa, endüstri, finans sektörü ve vatandaşın mal ve hizmet alımında ortaya çıkan eğilim ve isteklerini durdurarak, söz konusu resesyon ve enflasyonist gelişmeyi meydana getireceğini bu ekonomik durumun geç te olsa  tam bir yıl süreceğini beklemiyorduk, Yani daha erken bir müdahale bekliyorduk(!) ancak olmadı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Merkez Bankası nezdinde gündeme gelen müdahalesi sonrasında Yeni Merkez Bankası Başkanının faiz indirimi ile gelişen, sonucunda, Başta Ziraat Bankasının Konut kredi faizlerinde, 0.99 oranında rakamla başlattığı ve inşaat sektöründe ciddi hareketlenmenin yaşandığı yeni bir döneme girilmiştir.

Yukarıda bahsettiğim konut kredi faizlerindeki indirim yeniden ülkedeki reel ekonomide doğuracağı canlılıkla birlikte inşaat sektöründeki konut stokunu eritecek, emlak ürünlerini almak isteyen hedef kitleye yönelik olarak maddi imkânları oluşturmak ve değerlendirmek sürecinde etkili olacaktır. Daha ilk günden taşınmaz mal alımı, satımı, kiralanması ve değerlenmesi ile uğraşan kişi ve kurumlarda büyük bir sevinç ve memnuniyet yaşanmıştır.

Her yıl ülkemizde bir buçuk milyon çocuk dünyaya gelmektedir. Bu rakamın ortaya koyduğu tabloya göre, her yıl bu kadar insanın konut talebinin olacağını teorik olarak söyleyebiliriz. Dolayısıyla konut sektörünü tetikleyen unsurların başında nüfus ve demografik unsurların olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

İnşaat ve Emlak sektörü Ülkemizde ve Dünyada devamlı gelişmekte olan bir sektördür. Taşınmaz mal alımı, arazi ve mülkiyet sahibi olma kavramları, temel ihtiyaçlar kapsamında barınma ihtiyacımızın en önemli öğesidir. Dolayısıyla bu sektörün finansal açıdan önünün açılması gerek yatırım gerek se barınma ihtiyacımızın yanı sıra diğer bütün sektörleri ve genelde ülke ekonomisinin gelişmesini olumlu etkileyecektir.

Sonuç olarak bu sektör; ülkemiz için bir süre daha katma değeri yüksek yaratıcı ekonomi vasfını korumaya devam edecektir.

Ali Emir KARAALİ

08.08.2019, Samsun

 

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..