Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '13

     
    Kategori
    Türkiye Ekonomisi
     

    KONUT SATIŞLARINDA KDV UYGULAMASI

     İnşaat sektörü,Türkiye ekonomisinde önemli bir paya sahiptir.Bu durum doğrudan ya da dolaylı

    olarak  tüm sektörleri etkilemektedir.İşsizliğin önemli ölçüde arttığı günümüzde istihdam sağlaması

    açısından  inşaat sektörünün  sorunun çözümünde  önemli katkıları olduğunu belirtmek gerekir.   

          Deprem riskini yoğun olarak yaşadığımız ülkemizde ,özellikle son yıllarda çıkarılan 2B Yasası ve Kentsel  Dönüşüm  Projeleri  ile kişiler  yeni ve depreme dayanıklı konutlar almaya teşvik  edilmektedir.

    Bu durum,konut satışlarının artışına ve inşaat sektörünün  ciddi anlamda  kar elde etmesine  olanak  sağlarken  yılbaşından itibaren  teslim edilen  konutlarla ilgili olarak  hesaplanacak KDV konusu gündemimizi meşgul etmektedir.

            Gayrimenkul satışlarında Katma Değer Vergisini doğuran olay,tapuya tescil işlemi ile gerçekleşmektedir.Gayrimenkulün tapuya tescilinden önce kişinin kullanımına tahsis edilmesinde KDV doğar. Konut tesliminde ,inşaat  tamamlanmadan kat irtifakı arsa payı devri söz konusu ise, vergiyi doğuran olay konutun  fiili teslimi ile gerçekleşeceğinden   arsa payı teslimi katma değer vergisine tabi değildir.

                    01 Ocak 2013 tarihli ve 28515 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre,yeni  konut alımlarında önemli bir KDV değişikliğine gidildi.

    Yeni düzenleme ile konutta hesaplanan KDV’de  net kullanım alanı  yanında arsa metrekare fiyatına  göre  KDV alınması esası  da getirildi.

    Buna göre;

    • 150 metrekarenin  altındaki konut larda %1,
    • 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda  %18 olarak uygulanan sisteme,

    fiyat  esası da eklenerek net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda:

    • arsa metrekare fiyatı 500 liranın altında ise %1,
    • arsa değeri  500 ile 1000 lira arasında ise %8,
    • arsa metrekare değeri  1000 liranın üzerinde ise %18 KDV  hesaplanacaktır.

                Yeni düzenleme , Büyükşehir sınırları içinde bulunan lüks konutları kapsarken ,konutun üstüne yapıldığı  arsa değeri de önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta; yapı ruhsat tarihidir.01 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan  inşaat firmalarının durumunda  herhangibir değişiklik olmazken,afet riski altındaki riskli alan olarak ilan edilen yerler de önceki düzenlemeye tabii olacaktır.

            Yeni düzenleme ile konut satışlarında KDV uygulamasının özellikle Büyükşehir sınırları içinde ve lüks semtlerdeki konutları kapsaması KDV uygulaması açısından ciddi anlamda bir uçuruma neden olabilecektir.Örneğin;İstanbul’da Ulus semtinde 100 metrekare bir konut ,700 bin liraya satılırken,  Mersin’de aynı kalitede bir konut 200 bin liraya satılıyor.KDV, değer üzerinden alındığı ve lüks semtlerden daha fazla vergi alınacağı için İstanbul /Ulus semtindeki  kişi  Mersin’deki  kişiden daha fazla KDV ödemek zorunda kalacak.

    Sonuç olarak belirtelim ki   gerçek kişi olarak sahip olduğumuz konutu  sattığımızda KDV hesaplanmasına  ve ödemesine gerek yoktur.Yıllardır sahibi olduğunuz bir dairenizi satarken KDV hesaplanmayacaktır. Burada  bahsettiğimiz  inşaat işi yapan kişi ya da kurumların  konut teslimleri  ile ilgilidir.   Önümüzdeki süreçte konu hakkındaki tartışmaların sürmesi beklenirken gelişmelerin  ne yönde olacağını  hep birlikte takip edip göreceğiz.

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 4568
    Kayıt tarihi
    : 05.02.13
     
     

    SMMM(SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR) ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ-M..