Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Konut talebinde büyük düşüş…

Konut talebinde büyük düşüş…
 

Konut talebinde büyük düşüş…

Söylenenlerle icraat nedense birbirini tutmuyor. Büyüdük, daha çok büyüyoruz derken bir yandan da büyümeyi engelleyici önlemlerin alındığı yılın ilk çeyreğini geride bıraktık. Oysa ne güzel demeçler dinlemiştik. Avrupa da ki kriz bizi etkilemez, onlar bizden ders alsın gibi.

Sonuç itibari ile “Türkiye ekonomisini soğutma hedefleri 2012 yılının ilk çeyreğinde sonuç verdi. Büyüme yavaşlarken cari açık ve enflasyonda düşüş gözleniyor. Büyümenin yavaşlamasından ise gayrimenkul sektörü dâhil tüm sektörlerin etkilendiği görülüyor. Peki, bu gelişmeler neticesinde tüketicinin ve gayrimenkul sektörünün tepkisi nasıl?

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü birinci çeyrek raporuna göre büyümedeki yavaşlamanın konut piyasasını da etkilediği görülüyor. Cari açık ve enflasyondaki gerilemeye rağmen tüketicilerin Türkiye’deki ekonomik gelişmelerinin etkisi ile tedbirli davrandığı anlaşılıyor. Yine raporda yer alan tüketicin konut alma eğilimine bakıldığında ise yılbaşında yükseliş gösteren eğilimin, Mayıs ayı itibari ile düşüş yaşaması da bu yorumu destekliyor.

Yine GYODER’in raporuna göre, 2012 yılı ilk çeyrek dönemi içinde kullandırılan konut kredisi sayısının 66.589 adet ile son sekiz çeyrek dönemin en düşük seviyesine inmesi ve kullandırılan kredi tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya düşmesi dikkat çekiyor. Konut kredisi faiz oranlarında sınırlı bir düşüş eğilimi olmasına rağmen ortalama faiz oranının hala yüzde 1,21 seviyelerinde seyretmesi ise konut almayı düşünenlerin elini kolunu bağlıyor. Buna bağlı olarak konut satışlarının yılın ilk çeyreğinde düşüş yaşayarak son üç çeyreğe göre en düşük seviyede kaldığı ve 96.092 adet konut satışı yapılabildiği görülüyor.

Gyoder’in raporuna göre, 2012 yılının ilk beş ayında konut fiyatlarının Türkiye genelinde yüzde 4,7 oranında arttığı görülürken, İstanbul’da ise mevcut konut fiyatlarındaki artış miktarının yüzde 5,3 ile Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiği görülüyor. Raporda yeni konut fiyatlarındaki sınırlı artışın ikinci çeyrek itibari ile durağanlaştığı görülürken, düşen konut taleplerinin yeni konut fiyatlarındaki artışın hızını kestiği yorumu yapılıyor.”

Bunun adı tüketicinin ayaklarının yere basması demektir.

Bunun adı bankaların kredi kullandırmada daha ihtiyatlı davranması demektir.

Bunun adı işlerin anlatıldığı kadar iyi gitmediği demektir.

Aslında tasarruf pek tabii ki iyi bir şeydir. Ancak,

Varlığını tüketime dayamış bir ekonomi için bu durum çok da iyi bir gösterge değildir.

Önümüzdeki dönemde çok daha dikkatli olmamız gerekecektir.

İzmir 2012-07-14

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..