Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Otomobil
 

Konya'nın Mercedes'i

Konya'nın Mercedes'i
 

Konya’ya, bir kez olsun yolu düşmüş olanların dahi çok iyi bildiği iki mekanı vardır, tarihi kentin. Biri Mevlana Türbesi diğeri de Alaaddin Tepesi. Bu, Alaaddin Tepesi, neredeyse koskoca kentin merkezi, kalbi konumundadır. Büyükçe, yemyeşil bir tepedir ve üzerinde çay bahçeleri, düğün salonları bulunur. Çevresinde de trafiğin tek yöne aktığı kocaman bir ada vardır. Sayısını bilemediğim kadar geniş bulvar, bu adaya bağlanır.


Son yıllarda da böyle midir bilemiyorum ama daha beş on sene öncesine kadar, şöyle tepenin bir noktasında otursanız ve sürekli akan trafikte seyreden otomobillerin çetelesini tutsanız, inanamayacağınız oranda Murat 124, nam-ı diğer Hacı Murat marka araba geçtiğini görürdünüz. Bu durum, Konya’da bir fenomendir. Tıpkı Söke’lilerin Nissan bağımlılığı* gibi, Konya’lılar da Hacı Murat’a acayip düşkündürler.


Oldukça yaygın olan Vosvos fun klüpleri gibi, Konya’da bugüne dek bir Murat 124 teşkilatlanması organize edilmiş midir bilemiyorum. Ama böyle bir sivil hareket olsun olmasın, bir ikindi vakti Zafer’e gidip, şöyle tavşan kanı bir çay söyleyip, akan trafiği seyretmeniz yeterli olacaktır.


Üzerine çelik jantlar takılmış, camları simsiyah renklendirilmiş, içerisine son versiyon ses ve hatta görüntü sistemleri yerleştirilmiş, bagaj kapakları spoylerli, sis farı modifikasyonlu, çift egsozlu, ahşap direksiyon ve göğüslü Hacı Muratlara; dizi dizi, sıra sıra ancak burada rast gelebilirsiniz.


Konya’da, afili bir Murat 124’e sahip olmak ayrıcalıktır. Belki abartacağım ama çok itibarlı bir sosyal statü sembolüdür.


Geçenlerde aldığım bir habere göre de Konya’dan gelen son otomobil geyiği şu: Bir zamanların Hacı Muratlarının yerini şimdilerde Hyundai’ler almış.


E memleket, dini bütün olunca da Hacı Murat gitmiş, yerine Hyundai pardon Hüdai gelmiş. Katolik ne bileyim belki de Şintoist, Budist Güney Kore’li Hyundai; Hazreti Mevlana’nın diyarı Konya’ya gelince Hüdai adını almış. Konyalı, Hyundai’ye Hüdai der olmuş.


Konya’ya uzun yıllardır gitmedim. İçinden, güzergahım olması hasebiyle geçmişliğim var ama bu son gelişmeleri test edecek kadar kalmışlığım yok. Hacı Murat konusundaki görüşler benim ama Hüdai hususundaki bilgiler duyumlarımdan ibarettir.


Katkı koyacak Konya’lı okurlarıma şimdiden teşekkür ederim.



@ *"Keçi Kalesi'nin Sırrına; Söke'nin Nissan'ları Karıştı": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=78109




Not: Yazı fotoğrafı www.googlemort.com adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..