Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Kooperatifçi, Çiftçi Lideri ve Toplum Önderi Osman Özbek

Kooperatifçi, Çiftçi Lideri ve Toplum Önderi Osman Özbek
 

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Osman Özbek tarım camiasının unutulmaz isimlerinden birisidir. Özellikle son yıllarda geçmişi bilmeden, anlamadan, her şeyi ben yaptım anlayışının yayıldığı dönemde tüm yöneticilere örnek olacak vefalı, mütevazi, vicdani değerleri ön plana alan insani yaklaşımı yüksek bilge bir insandı. Osman Özbek 1923 yılında İstanbul'da doğmuştu. Tam bir İstanbul beyefendisi idi. Liseyi Pertevniyal Lisesi'nde sonra üniversiteyi İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu'unda 1945 yılında bitirmişti. 1942 - 1946 yılları arasında Ortaokul ve Lise Öğretmenliği, 1950 - 1960 yılları arasında Güngören Köy Muhtarlığı yaptı. 1966 yılında Güngören Belediyesi'ni kurdu ve 1977 yılına kadar da başkanlığını sürdürdü. Bu hizmetleri yanında süt inekçiliği yapan bir çiftçi idi.

Osman Özbek; 1959 yılında İstanbul Süt Tarım Satış Kooperatifinin kuruluşunda önderlik etti. 1989 yılına kadar bu kooperatifin yaklaşık  1959-1977 ve 1979-1991 yılları arasında Bakırköy Tarım Kredi Kooperatifi Başkanlığını yürüttü. 1952 yılında ülkemizde konusunda ilk kurulan derneklerden biri olan İstanbul Süt Üreticileri ve Damızlık Hayvan Yetiştirenler Derneği’nin kuruluşunda önder yine o idi. Bu derneğin 2002 yılına kadar yaklaşık 50 yıl başkanlığını yürüttü.  O önder ve örnek bir çiftçi idi. 1957-1959 yılları arasında ülkemizde Holstein cinsi (siyah-beyaz-alaca) süt sığırlarını ABD ve Hollanda’dan ilk kez Türkiye’ye getirerek çiftçilere dağıtımında görev aldı. 1957 yılında Bakırköy ziraat odasını kurdu ve 2003 yılına kadar başkanlığını yürüttü. 1972-1980 yılları arasında 1972-1980 ylları arasında Ziraat Odaları Marmara Yürütme Kurulu Başkanlığını, 1980-1991 yılları arasında TZOB Genel Başkanlığını yaptı. 1983-1991 yılları arasında Avrupa Tarım Federasyonu Türkiye Başkan vekilli görevini yürüttü.

TZOB başkanlığı döneminde Alman Tarım Birliği (DLG) ülkemizin en önemli tarımsal danışmanlık projelerinden biri olan ve günümüzün en gözde ve tek danışmanlık uygulamalarında biri olan Önder Çiftçi Danışmanlık Projesinin ülkemizde uygulanmasına önderlik etti. Projenin hazırlık dönemi olan 1972 yılından itibaren kuruluşu olan 1987 yılına kadar çalışmalara katılmış ve 1991 yılına kadar önderlik etmiştir. Bu çalışmalarından dolayı  1987 yılında Almanya Federal Cumhuriyetince, özel hizmetlerimin bir nişanesi olarak takdir edilen Alman Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’ndan Büyük Liyakat Madalyası ile ödüllendirildi. 1991'de 19. dönem Konya Milletvekili olarak Parlamento'ya girmiş, TZOB Genel Başkanlığından ayrılmıştır.

Osman Özbek tarım sektöründeki bu faaliyetleri yanında sosyal konularda da önder bir kişilik idi. 1968 yılında Bakırköy Adliye Sarayı Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kuruculuğunu ve 2007 yılına kadar başkanlığını yaptı. Bakır köy Adliye Binası 1970’de hizmete girdi. Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfının Kurucuları arasında yer aldı ve Genel Başkanlığını yaptı. 1980-1983 yılları arasında TRT Yönetim Kurulu Üyeliği olarak görev aldı. 1950 yılında Güngören Spor Kulübü’nün kurucuları arasında idi. Bakırköy ve Köyleri Su Birliği, Çöp Birliği, Su Birliği Başkanı, İstanbul Şehitlikleri İmar Vakfı, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Pertevniyal Eğitim Vakfı gibi birçok örgütün kuruluşunda yer aldı. Yönetiminde görev yaptı. Diğer taraftan Cami, Okul, Kızılay ve benzeri sosyal ve kültürel amaçlı pek çok kuruluşun kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. Osman Özbek yaşamının her döneminde aktif, toplumsal bilinci yüksek ve duyarlı bir birey olarak hizmet verdi. Çiftçiliği ve ziraat odası yöneticiliği yanında kooperatifçiliğin gelişmesine önderlik etti. Tarımda mesleki örgütlenmede lider olarak yer aldı. Sosyal ve kültürel cemiyetler yanında ülkemiz siyasi hayatında kırsalın sesini elinden geldiğince dile getirdi ve çözümler üretilmesine katkı sağlamaya çalıştı. Kişiliği ile her kesimden insanın güvenin ve sevgisini kazandı.

Osman Özbek ülkemizin en zor dönemlerinde görev yapmış bir liderdi.  Onun TZOB’de Genel başkanlık görevini sürdürdüğü yıllarda 1984 yılında ilk işim olarak müfettiş yardımcısı ünvanı ile  Nedim Arıkbay ve Turan Üngör ile birlikte göreve başlamıştım. İşe ilk başladığım günlerde Osman Özbek bize şu sözleri söylemişti. “Burası bir çiftçi örgütüdür. Bu örgüte iyi hizmet verebilmek için önce adama olun, vefalı olun, saygılı olun idi. O günler ülkemiz için zor günlerdi. 1980 darbesinin etkisi devam ediyor. Başbakan Turgut Özal askeri darbenin gücü ve gölgesinde ülkeye demokrasi dersleri veriyordu. Ekonomideki dengeleri kendi bildiğince altüst ediyordu. Tarımı kara delik ilan ediyordu. Tarıma hizmet veren kuruluşları çiftçilerin karşı çıkmasına rağmen bir bir özelleştirmeye ve bir ölçüde kapatmaya çalışıyordu. Kooperatifleri ve tarımı gözardı eden politikaları karşısında TZOB mücadele etmeye çalışıyordu.  

Osman Özbek Başkanlığındaki TZOB her yıl bölge toplantıları yapıyor, raporlar hazırlıyor. Hükümete sunuyor. Çaresiz kaldığı zamanlarda meydanlara çıkıyordu. Tüm bu çalışmalar esnasında zaman zaman hükümete karşı muhalife tepki de gösterilse Osman Özbek’in kişisel ağırlığı her yerde hissediliyordu. Gidilen her yörede valiler ve resmi görevliler ona ve heyete gereken nezaket ve saygıyı gösteriyorlardı. O kibar ve samimi bir ruh hali içinde sorunları ortaya koyuyor ve çiftçilerin taleplerini her düzeyde aktarıyordu. Ancak buna rağmen zaman zaman konuşmaları nedeniyle mahkemeye veriliyordu.  Tabii sonuçta beraat ediyordu.

O dürüstlüğün, vefanın ve insanlığın abide isimlerinden biri idi. Her zaman kibar, çalışanlara saygılı, ölçülü davranan hiç bir kompleksi olmayan babacan tavırlı, bir örgüt lideri, siyasetçi ve devlet adamı idi. Koltuktan büyüyen biri değildi. Koltuğa değer katan bir liderdi. TZOB onunla çok zor günler atlattı. Onun yaptıkları ile TZOB bu günlere kadar gelebildi. Mütevazi idi. Hiçbir zaman gösterişe kaçmadı. Sade ve samimi yaşamı ile cemiyet insanı idi. Dostu ve seveni çoktu. O bir ekip adamıydı. Onu muhalifleri bile severdi. Her seçim sonunda dostluk halkası yeniden oluşturulurdu. Seçim dönemlerindeki gerilim ne ona ne de odalara ve personele yansırdı. Seçim sonrasında şüphesiz, samimi ve sıcak dostluk ortamına dönülürdü. Kin, nefret ve oyun bilmez idi. Demokrasiyi en iyi işleten insani değerleri ön planda tutan basit işlerle uğraşmayan, profesyonel yönetime inanan bir başkandı.

TZOB bizler için adeta bir okuldu. Bizlerde o okulda okuyan öğrenciler gibiydik. Severek çalışırdık. Her türlü maddi zorluğa karşı inanarak ve sabırla çalışırdık. Temsil ettiğimiz ve ekmeğini yediğimiz kesime layık olmaya çalışırdık. Hele Osman Özbek ile çalışmak,  ondan hayat dersleri almak bizler için ayrı bir gururdur.

Osman Özbek tarımda iz bırakan unutulmaz bir çiftçi lideriydi. Çoğu kişinin bilmediği değerli bir kooperatifçiydi. Dahası iyi bir belediyeciydi. Cemiyetin değerli bireylerindendi. Aslında o üstlendiği her görevinde fark yaratan bir isimdi. Çünkü o bir toplum önderi ve bizler için değerli bir öğretmendi. Kooperatifçilerin, Ziraat Odası yöneticilerinin, belediye başkanlarının ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin onun yaşamı ve yaptıkları ile ilgili alacakları çok dersler vardır.

Keşke onun ile ilgili bir müze oluşturulsa ve onun örnek yaşamı geleceğe taşınsa, Türk çiftçileri için değerli bir insan olan Osman Özbek geleceğin çiftçilerine ve yöneticilerine tanıtılsa, anıları hep yaşatılsa, Aslında bu görev aslında hepimizin. Çünkü geçmişimize değer vermediğimizde gelecekte de bizim değerimiz olmayacaktır. O bugün aramızdan maddi olarak ayrıldı. Ancak manevi olarak her zaman gönlümüzde ve fikrimizde yaşayacaktır.

Başta ailesi olmak üzere tüm dostlarının ve sevenlerinin başı sağolsun.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..