Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '15

 
Kategori
Hukuk
 

Kooperatifin tanımı ve özellikleri

Kooperatifin tanımı ve özellikleri
 

Kooperatifler


Bilindiği üzere kooperatifler Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklardır.

Kooperatifler 1163 Sayılı Kooperatifler kanununa ve kanuna göre hazırlanmış ana sözleşme kapsamında bütün iş ve işlemlerini yürütürler.

Kooperatifler, kişilerin ihtiyaçlarını dayanışma, yardımlaşma ve iş birliği içerisinde karşılanması için oluşturdukları kuruluşlardır.

Bu oluşumda temel amaç, ihtiyaçların en az maliyetle karşılanmasıdır.

Ticari işletmelerden farklı kooperatiflerde kar ön planda değildir. Ticari işletmelerde (şirketler vs) temel amaç ise kar elde etmektir.

Kooperatifler, bireylerin (kişilerin) tek başına yetersiz olan sermayelerini birleştirerek  yatırıma yönelik ve üretim de artış sağlar. Böylece bireysel tasarruflar  uygun kooperatif modelleri ile ekonomiye kazandırılır. Böylece  toplumun kalkınmasına katkıda bulunur. Örnek olarak işyeri yada konut yapı kooperatiflerini verecek olursak, bu kooperatifler hem insanların işyeri yada konut ihtiyaçlarını  karşılamakta, hem de inşaatın yapımında çalıştırdığı işçiler ile işsizliği azaltmakta, belediyeye ödediği vergi ve harçlarla ülke ekonomisine katkı sağlamış olmaktadır.

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun “A-Tarif” başlığını taşıyan 1.maddesi kooperatifleri “Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir.” şeklinde tarif edilmiştir.

Bu genel bilgilerden ve kanunun 1.maddesindeki kooperatif tarifinden hareketle kooperatiflerin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

1-Kooperatifler, ortaklarının müşterek ihtiyaçlarını veya meslekleri ile ilgili gereksinimlerini en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulmaktadır.

2-Değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklardır. Bu nedenle ortak sayısı arttıkça kooperatifin sermayesi de artar.

3-Kooperatiflerde ayni sermaye konulması ancak anasözleşmede belirtilmiş olmakla mümkündür. Başka bir işletmenin kooperatife devri içinde yine anasözleşmesinde hüküm olmalıdır.

4-Her ortağın ortaklık haklarını ada yazılı ortaklık senedi ile temsil edilmesi gerekir.

5-Kooperatiflerde ortakların en az bir ortaklık payı vardır. Bir ortak en fazla 5000 paya sahip olabilir. Bir ortaklık payının değeri 100,00 TL’dir.

6-Kooperatiflerde her ortak sermaye payı ne olursa olsun bir oy hakkına sahiptir. Ortak bu isterse başka bir ortağa yada eşi ve birinci derece akrabasına kullandırabilir.

7-Kooperatifler mal varlığı ile sorumludur. Dolayısıyla ortaklar sermayeleri ile sorumludur. Ancak anasözleşmesinde aksine hüküm var ise anasözleşme hükmü geçerlidir.

 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere !!

 
Toplam blog
: 10
: 254
Kayıt tarihi
: 23.07.15
 
 

Mali Müşavirim Uzmanlık Alanım Kooperatifler, Organize Sanayi bölgeleri ve Site yönetimleridir. A..