Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '11

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Kopan günlerim devam ediyor.

Eğitimin 6 ve 7. günlerde ise illüzyon içine girmemize sebep olan deneyimler, aydınlamayı gerçekleştirmenin yolları anlatıldı. 7.günüm biraz acılı geçti. Detayları sizinle paylaşamadığım için kusura bakmayın. Zira önce biraz hazmetmek istiyorum. 

7. günün sabahında ise manastırdaki pujaya davet edildik. Puja, Buddha ve kutsal varlıklardan kutsanmak ve yardım talebi için yapılan seramoniler. İsteyen herkes belli bir ücret karşılığında manastır yetkililerinden puja yapılmasını talep edebiliyor. Bu sabahki pujanın konusu 21 Tara Duaları idi. Tara, zorlukları aşıp başarılı olmanızı sağlayan Buddha. Özel bir mantrası var. Herhangi bir sağlık durumunu iyileştirme veya herhangi bir konuda başarı elde etmek istiyorsanız bu mantrayı 28 veya 108 defa söyleyerek Tara’dan yardım isteyebilirsiniz. Başarınızın tüm insanlar yararına olacağını niyetlemeniz durumda önünüzdeki engeller ortadan kalkabiliyor ve amacınıza doğru kolayca ilerleyebiliyorsunuz. İlgilenenler için mantrayı aşağıda yazıyorum. 

‘ OM TARE TUTTARE TURE SHAVA’ 

Tibetli monklar tarafından dua edilmek isterseniz Kopan manastırından sizin için puja yapmalarını talep edebilirsiniz. Kim Bilir belki bir dostunuza puja hediye edersiniz. 

2, 5 saat süren Puja çok etkileyici ve güzeldi. Monklar borozanlar, ziller ve davullar eşliğinde dualarını okudular. Sabah erkenden güneşin doğmaına yakın dua sesleri ile güne başlamak hepimize iyi geldi. Öğlen yemeğinden sonra da kadın monkların manastırını ziyarete gittik. Buradaki şartların iyiliğinden dolayı bir sürü Nun Tibet’ten buraya gelmek için sırada bekliyormuş. Şu an yeni bina yapımı üzerinde çalışıyorlar. Bina bitince yeni nunları kabul edebilecekler. İlgilenenler var ise yeni manastır binası için yardım yapabilir ( www.kopanmonastery.com) Bina yardımı dışında herhangi bir monkun eğitimini ve günlük ihtiyacınızı finanse edebilirsiniz. Örneğin bir monkun bir günlük gideri 1 usd tutuyormuş. 365 usd’ye bir monk bir senesini geçirebiliyor. Aklınızda bulunsun. 

7.günün akşamı ise akşamki meditasyon dersinin yerine ‘Unmistaken Child’isimli bir film seyrettik. Film şu an Kopan Manastırında yaşamakta olan Great Lama Konchong’un reenkarnasyonu olan çocuğun nasıl bulunduğunu anlatan bir belgeseldi. Great Lama Konchong ölümünün ardından yakıldıktan sonra külleri arasındaki işaretler ile astrolojk haritaları kullanılarak Great Lama’nın bir sonraki yaşamında doğabileceği alternatif yerleri çıkartıyorlar. En yüksek olasılıkta olan üzerinde de araştırma çalışmaları başlatılıyor. Enteresan ve etkileyici bir belgesel. Reenkarnasyon konusunu merak edenler için bu belgeseli seyretmek ilginç gelebilir. 

Bugün 8.nci günüm. Kursun bundan sonraki bölümünde sadece meditasyon dersleri olacak. Her gün için 7 ayrı meditasyon dersi koymuşlar. Karin, ayrıca arzu edenler için son günün sabahı Refuge seramonisini düzenleyebileceklerini söyledi. Refuge seramonisinde, hiç bir zaman hiç bir canlıya zarar vermemeyi ve yaptığınız her harekette diğer canlıların yararını düşüneceğinize söz veriyorsunuz. Lama Geshe(*)’lerin birisi de sizi inisiye ediyor. Bu ritüel ile Budist sayılıyorsunuz. Karin önümüzdeki 2 gün boyunca bu konuyu düşünmemizi söyledi. Bakalım kimler Budist olacak?
(*) Monkların PHd yapmış olanı 

Bugün akşam yemeğinden sonra stupanın(*) etrafında light offering ( ışık sunma) ritüelini yapacağız. Karin sabahtan light offering ritueli için mum satın almamızı ve enerji, sağlık veya blessing göndermek istediğimiz akraba ve dostlarımızın isimlerin bir kağıda yazıp kendisine teslim etmemizi istedi. (*) Stupalar, binlerce kutsal sayılan nesne, yazı, relics, Buddha heykelleri ile kutsal sayılan kişilerin eşyalarını yer aldığı kutsal objeler. 

Akşam saat 7:45’de Stupanın bulunduğu yerde buluştuk. Yanımızda getirdiğimiz mumları stupanın etrafına yerleştikten sonra hepsini teker teker yaktık. Sonra Nun Karin’in önderliğinde hep birlikte light offering duasını okuyup Shikayamu Buddha’nın mantrasını söyledik. Duadan sonra da Nun Karin üzerinde yakın dostlarımızın isimleri ile neye ihtiyaçları olduğu yazılı notları tek tek okuyarak hepimizin akrabalarına ve dostlarına blessing yolladı. Karanlıkta etrafında 400 e yakın mumum yakıldığı stupanın göründüsü çok güzeldi. Gerçekten de çok güzel bir blessing ritueli oldu. 

9. günde bir sürü farkındalıkla geçti. 9.günün akşamında tecrübeli Lama (teacher) Thubten Shreb sorularımızı yanıtladı. Lama Thubten Shreb, çok bilgili ve farkındalığı yüksek bir lama. Soru-cevaplar tamamlandıktan sonra hepimizin Malalarını kutsadı. Kursun son günü ise Nun Karen ve Nun Morin son derslerini verdiler ve ayrı ayrı vedalaştık. Vedalaşmanın özel bir ritüeli var. Beyaz ipek kumaştan yapılmış atkılara Kata deniyor. Ders bitiminden sonra hocanıza kata ile isterseniz zarfın içinde para veya bir hediye sunuyorsunuz. Ve hocanız da beyaz katalarınızı kutsuyor. Vedalaşma ritüelinden sonra tüm grup hep birlikte öğlen yemeğimizi yedik. Yemekten sonra bugün Kopan’dan ayrılanlarla vedalaştık.
Bu gün saat 13:30’da Lama Thubten Shareb ile görüşme yapacağım. Bundan sonraki dharma çalışmalarım ile ilgili tavsiyelerini alacağım. Sonra da bunları hayata geçirmeye başlayacağım. Hayat gerçekten umduğumuzdan de kısa kendimiz için iyi bir şey yapmak, iyi bir kalp geliştirmek ve insanlara daha faydalı olmak istiyorsak değişimi önce kendimizde deneyimlemeliyiz. Başkalarının yapmalarını arzuladığımız şeylerin izlerni kendi hayatımızda görebiliyor muyuz önemli olan bu. Buraya gelerek kendim için çok güzel bir şey yapmışım. Çok mutluyum. 

Yarın artık Istanbul’a dönüyorum. Evimi, yatağımı ve dostlarımı çok özledim. Istanbul’a gider gitmez güzel bir kahvaltı ve hemen Ercan’a gidip saçımdaki beyazları dönüştürme ritüelini yapacağım. Burada biraz daha kalsam saçlarım bembeyaz olacak. 

Ama aklım hala buralarda....... Bir ara Kopan’daki bir ay süren November kursuna katılsam mı acaba diye içimden geçirsem de.... Neyse bir başka sefere inşallah.......
Sevgiler 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..