Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Bashico Doğal Anneyim Başak Pirtini

http://blog.milliyet.com.tr/bashico

17 Aralık '07

 
Kategori
Köpek Psikolojisi
 

Köpeğim benden korkuyor!

Köpeğim benden korkuyor!
 

Şimdiye kadar köpek insan ilişkisi hep tek yönlü bir iletişimden ibaretti: Biz istiyorduk, köpek de itaat ediyordu. Ancak bu köpeklerini tanımak, anlamak isteyen, onlarla gerçek bir bağ kurmak isteyen insanlar için asla yeterli değildi.

Bir köpekle birlikte yaşadığınızda ya da yeni karşılaştığınızda önünüzde iki seçenek vardır: ya onu korkutursunuz, ya da sakinleştirirsiniz. Bir köpeği tehdit etmenin ya da korkutmanın kesinlikle hiç bir mantıklı açıklaması yoktur. Üstelik bu yalnızca onları savunmaya geçirir, korkutur. Sizi anlamamasına ve savunma mekanizmasını harekete geçirdiği için belki size ya da başkasna zarar vermesine sebep olur.

Köpekler yalnızca huzurlu bir ortamda yaşamaya çabalayan hayvanlardır. Bu yüzden onları tehdit ettiğimiz zaman doğal olarak kendilerini savunurlar. Bazıları tehdit karşısında uzaklaşmayı tercih ederken bazıları da korunma içgüdüsü ile saldırganlaşırlar. Köpek hangi tepkiyi verirse versin, her iki durumda da siz önüne geçilebilecek bir hata yapmış olursunuz. O köpeğin insanlarla ilişkisi de bu hatadan hasar görüp olumsuz etkilenir. Oysa bir köpeğe dostça yaklaştığınızı gösterdiğiniz anda gerçekten dost olmanız ya da kendisi rahat hissetmesini sağlamanız öyle kolay ki! Gereken tek şey onu korkutmaktan vazgeçip, sakinleştirmeyi seçmek: hepsi bu kadar...

Köpekler sorun gidermeyi vazife edinmişlerdir. Sürekli olarak yaşadıkları çevredeki sorunların üstesinden gelmeye çabalarlar. Bu yüzden de bizim sürekli sorun yaratan canlılar olarak karşılarına çıkmamız onları hem korkutur, hem de bizim çok güçsüz yaratıklar olduğumuz fikrini zihinlerine yerleştirir.

Seçme hakkı daima sizindir. Köpeğinizle nasıl bir ilişki kurmak istediğimize siz kadar vereceksiniz. Sizden korkuyu öğrenip hayatını korkarak ve kendini kötü hissederek geçirebilir. Ama isterseniz ona iyi hissetmeyi, size güvenmeyi, korkacak bir şey olmadığını da öğretebilirsiniz. Böyle bir köpek nadiren koruma ihtiyacı hisseder ve doğal olarak da çok ender ısırır.

Köpeklerin korkularını yatıştırmayı ve yanımızda huzurlu olmalarını kendi beden dillerini kullanarak başarabiliriz. Bu konuda detaylı bilgi için "Köpeklerin Yatıştıran Beden Dili" bloglarımı okuyabilirsiniz. :)

*Bu blog yazılırken Turid Rugaas'ın "Köpeklerin Yatıştıran Beden Dili" (Çev. R.Mehveş İpek) kitabından faydalanılmıştır.

 
Toplam blog
: 201
: 11799
Kayıt tarihi
: 07.12.07
 
 

Tüm blog severlere merhaba! Boğaziçi Kimya bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe toplantı, etkinli..