Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '09

 
Kategori
Eğitim
 

Köpek Eğitimi

Köpek Eğitimi
 

Köpek Eğitimi…
04 Mayıs 2008 - fatih

Pavlov amcamız dünyaya güzel bir şeyler bırakayım derken bu kadar popüler olacağını düşünmüşmüdür acaba?

Yaklaşık 4 yıl önce şuan adını hatırlamadığım bir formasyon dersinde sınavda ilk soru şuan eğitim sistemimiz hangi kuramı temel almıştır idi şıklarda da ise klasik koşullanma yani Pavlov ile ilgili olan şıkkı işaretlemiştim. Şu an www.egitimcihaber.net yazarı olan Prof. Dr. Halil Ardahan hocamız benim işaretlediğim şıkkı gördüğünde gülümsedi “ne yaptın o köpek eğitimi evladım, hocaların sana öyle muamele ediyor biliyorum ama …” dedi.

Yıllar sonra öğretmen arkadaşlarda gözlediğim uygulamalar ve kendi öğretmenlerimden gördüğüm muamele ler bu konuya değinmemize sebep oldu.

Misal olarak öğretmen öğrencisine bir davranışı kazandırmak istiyor mesela “ders çalışma alışkanlığı” izlediği stratejinin ilk adımı genel olarak ödev verme oluyor, işte uyarıcımız bu. Bu ödevleri her ders verdiğimizden uyarıcı eşit aralıkta verilmeli şartı da sağlanmış oluyor…

Tabi verilen ödevlerin kontrol edilmesi gerekiyor, takribi derste bakıyoruz eğer öğrenci ödevini yaptıysa ödülü olan “pekiyi” yi veriyoruz, işte buda “pekiyiştireç” Aferin adam olur oğlum senden” diyoruz, Alsana bide 100 verelim… Öğrenci daha ne isteyebilir ki.

Peki, öğrenci ödevini yapmazsa ne olacak? Hemen cezası olan tembel damgasını vuruyoruz öğrenciye, “senden adam da olmaz” deriz üzerine… Ödev yoksa not hiç yok al sana da “0”… Bir dahaki sefer ödevini yapmazsa cezanın dozajını arttırıyoruz.

Tembel öğrenciden artık lekesini temizlemesi beklenir. Her şeyi toparlamalı ve damgasından kurtulup başarılı bir öğrenci olmalıdır. Peki, kaç tanesi başarabilmiştir? Öğrencinin bu noktadan sonra yapacağı ise “ben ödevimi yapmazsam işim zor, madem şu arkadaşlardan ödevin bir kopyasını alayım da en azından azar işitmekten kurtulayım.”

Olumlu pekiştireç alan öğrenci için zaten sorun yok ödev yaptığı sürece hayat onun için güzel herkesin takdirini topluyor ve her yaptığı ödevde daha fazla pekiştireç ile derslerde başarılı bir öğrenci olarak devam ediyor hayatına. Öğretmende memnun durumdan öğrencisine hedef davranışı kazandırdığını düşünüyor ve de kendisinden gurur duyuyor.

Peki, ceza alan diğer öğrencimiz ne olacak? Oda ödevleri sağdan soldan kopyalayarak hayatını devam ediyor derslerde ne kadar başarılı olduğu şansının ne kadar iyi olduğuna bağlı…

Hepimiz aldık bu köpek eğitimini Pavlov amcamız dünyaya güzel bir şeyler bırakayım derken bu kadar popüler olacağını düşünmüşmüdür acaba?

Popülerliğini KPSS sınavında her yıl klasik koşullanmadan gelen 8–10 soru ile de ölçmek mümkün. Bizim saygıdeğer büyüklerimiz klasik koşullanmayı o kadar çok önemsiyorlar ki teşvik etme adına da her yıl gereken mesajı KPSS aracılığıyla veriyorlar.

Eğitimcilerimizin modern yaklaşım ve stratejileri uygulayabilir düzeye gelmesi dileğiyle…

Fatih Yıldıray

http://www.egitimcihaber.net yazarı

 
Toplam blog
: 2
: 711
Kayıt tarihi
: 24.01.09
 
 

Selçuk Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümünden bir öğretmenim. Devlette çalışmıyor..