Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlık
 

Köpek Memesi Hastalığı Nedir?

Köpek memesi (hidradenitis suppurativa) cilt altında küçük, ağrılı topaklar oluşmasına neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Topaklar açılabilir veya derinin altında kanallar oluşabilir. Bu durum çoğunlukla, koltuk altı, kasık, kalça ve göğüsler gibi cildin birbirine sürttüğü alanları etkiler.

Hastalık ergenlikten sonra başlama eğilimindedir. Günlük yaşamınıza ve duygusal sağlığınıza ciddi etkileri olan bu rahatsızlık yıllar boyunca devam edebilir ve zamanla kötüleşebilir. İlaçlar ve cerrahi, semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Belirtileri nelerdir?

Hastalık, bir noktayı veya vücudun birçok bölgesini etkileyebilir. Siyah lekeler olan çukur bölgeler, bezelye büyüklüğünde ağrılı topaklar görülebilir. Bu durum genellikle derinin altında, haftalar veya aylarca devam eden tek ve ağrılı bir topaklanma ile başlar. Sonrasında etkilenen bölgede daha yaygın hale gelir. Genellikle koltuk altı, kasık, anal bölge gibi birçok yağ ve ter bezlerinin bulunduğu, saç köklerinin olduğu bölgelerde görülmektedir. Ayrıca iç uyluk, göğüs ve kalça gibi cildin sürtünmeye maruz kaldığı yerlerde de oluşabilir. Zamanla cildin altında bu topakları bağlayan izler oluşabilir. Bu yaralar çok yavaş bir şekilde iyileşir ve çok kötü kokulu irin akabilir. Aşırı kilo, stres, hormonal değişiklikler, ısı veya nem belirtileri kötüleştirebilir. Kadınlarda menopozdan sonra hastalık şiddeti azalabilir.

Neden olur?

Köpek memesi hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Derideki saç kökleri tıkandığında gelişir. Hormonlara, kalıtsal genlere ve bağışıklık sistemi problemleri de bu hastalığa neden olabilmektedir. Ayrıca sigara kullanımı, aşırı kilo ve metabolik sendromlar da hastalık gelişiminde rol oynayabilir. Hastalık bir enfeksiyondan ya da mikrop olmasından kaynaklanmaz ve başkalarına bulaşmaz.

Kimlerde görülebilir?

Köpek memesi, en sık 18 ve 29 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Kadınlarda oluşma riski erkeklerden daha fazladır. Hastalığın gelişme eğilimi kalıtsal olabilmektedir. Fazla kilolu ve sigara içen insanlarda daha çok görülmektedir.

Komplikasyonları neler?

Etkilenen bölge enfeksiyona duyarlıdır. Yara ve cilt değişiklikleri görülebilir. Yaralar iyileşebilir ancak ip benzeri izler ya da ciltte çukurlar bırakır. Yaralar ve skar dokusu, özellikle hastalık koltuk altı veya uylukları etkilediğinde hareketle ağrıya neden olabilir. En yaygın, lenf bezi içeren bölgelerde görülür. Skar dokusu, lenf drenaj sistemine müdahale edebilir ve bu da kollarda, bacaklarda veya cinsel organlarda şişmeye neden olabilmektedir. Yaraların yeri, drenajı ve kötü kokusu, utanma, isteksizlik, sosyallikten kaçınma ya da depresyona neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

İlaçlar, ameliyatlar veya her ikisi, tedavi semptomların kontrolüne yardımcı olabilir ve komplikasyonları önleyebilir. Cerrahi teknikler ile hasarlı dokular alınabilir. Elektrocerrahi ile doku koruyucu eksizyon uygulanabilir, bu şiddetli hidradenitis suppurativa olan hastalar için bir seçenektir. Hasar görmüş doku, cilt dokusunu koruyucu bir şekilde çıkarılırken, elektrocerrahi peeling ile de birleştirilir. Lazer tedavisi, karbondioksit lazeri lezyonları uzaklaştırmak için kullanılan alternatif teknikler arasındadır.

Köpek memesi hastalığı ile yaşamanın en büyük zorluklarından biri acı ve utanç ile başa çıkmak olabilir. Ağrılı yaralar uykunuzu, hareketliliğinizi veya cinsel yaşamınızı etkileyebilir. Köpek memesi hastalığı tedavisi mümkün olan, düzenli olarak takip edilmesi gereken ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Mutlaka tedavi altına alınması gerektiğini unutmayın!

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka

www.facebook.com/drilsunaka

 
Toplam blog
: 142
: 25
Kayıt tarihi
: 05.07.19
 
 

1979 yılında Almanya Köln şehrinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi memleketim Uşak'ta tamamla..