Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

20 Ekim '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Köpeklerden Gına Geldi

İNSAN SESİNDEN ÇOK KÖPEK SESİ DUYAR OLDUK. BÜTÜN GÜN HAVLAMA, ULUMA. NE BU YAHU? KÖPEKLERDEN KORKUMUZA SOKAĞA ÇIKAMAZ OLDUK. KOMŞUMUZLA BİLE EVDE BESLEDİKLERİ KÖPEKLERİ YÜZÜNDEN GÖRÜŞMEZ OLDUK. YÖNETİCİLERİMİZE SORMAK İSTİYORUM; "HAYVAN HAKLARI" DENİLDİĞİNDE ANLADIĞINIZ YALNIZCA KÖPEK HAKLARI MI ? 
 
Son senelerin modası evde köpek bakma yarışı, sıradan bildiğimiz, kendi halinde gördüğümüz komşularımız bile evinde köpek havlatır oldular. Gece gündüz köpek ulumasından başka bir ses dinlemez, duymaz olduk. Saldırırlar korkumuza sokağa çıkamaz olduk. Niketim gün geçmiyor ki bununla ilgili bir duyum almayalım. Evden iki adım sokağa çıkamıyoruz. Çocuklarımızı yalnız karşımızdaki bakkala bile gönderemiyoruz. Köpekler özgürlüklerinin bilincindelermiş gibi, salyalarını akıtarak, üzerimize üzerimize geliyorlar. Kediler bile köpek bolluğundan ortadan kaybolur oldular.
 
Konu komşunun köpek beslemekten ne zevk alırlar, konusuna girmeyeceğim. Kimi modaya uymaya kalkıştığından, kimi hayvan severliğini ispat etmeye çalıştığından.
 
Bu ülkede çoğumuz vicdanlıyız elhamdülillah. aradılanı da severiz Yaradan'dan ötürü. Lakin vicdan öncelikle dar da zorda olan insana gösterilmeli. Hayvanlar insana hizmet etmeleri için yaratılmışlardır. Elbette onlara da insanlığımızı, sevgimizi göstereceğiz. Velakin bunu evimizin başköşesine oturtarak yapmamalıyız. Apartman katlarında, merdiven aralıklarında köpek beslememeliyiz. Pislikleri etrafta gelişi güzel bırakılmaz.
 
Hayvan severlik bir tek köpek beslemekle mi oluyor? Hayvan seviyorsan doldur o zaman evine yolda belde bulduğun her hayvanı, sadece niye köpek? Eşeği, mandayı, kertenkeleği de al evine, oturt yanıbaşına. Yaratılmış her canlı sevilmeye layıktır, ama her can evde tutulmaz, insandan daha fazla kıymet vererek bakılmaz.
 
Evinde köpek besleyen bir de kendini ayrıcalıklı sanıyor. Hazır mama üreticilerinin  tuzağına düştüğünü bilmiyor. Süslüyor finosunu, kulaklarına kurdelalar takıyor, sonra tasmasından tutup sokakta dolaştırıyor. Hayvan her yere basıyor, pisliğini insanın yürüdüğü yerlere bile kondurup kalkıyor, sahibi bundan zerre rahatsızlık duymuyor. Bırak hayvanın geçtiği yolu pislediğini, bazı köpekler yanından geçen insanlara saldırıyor, sahibi hiç bir müdehalede bulunmuyor.
 
Ülkemizde adeta köpeklere özel gibi hayvan hakları yasası çıktı çıkalı, bu saldırıların sayıları artar oldu. Apartman girişine bağlanan ve önüne hazır mamalar dökülmüş köpek yanından geçen kişi mamasını alacakmış gibi, dişlerin arasından hırlayarak insanların üzerine atılıyor. Yok mu bu durumlara dur diyecek bir kişi, diye soracak olursak inanın karşımızda cevap verecek hiç muhatap bulamayız.
 
Bu konuda yerel yönetimlerin vurdum duymazlığı yüzünden hergün onlarca vatandaşımız köpek saldırılarına maruz kalmaya, çocuklarımız köpeklerce parçalanmaya devam ediyor. Yazık değil mi insan evladı masumlara?. Ülkemdeki köpek bolluğu ve köpek şiddetinin benzerleri Afrika'nın ilkel kabilelerinde dahi rastlamak mümkün değil. Bu vaziyetin sonu nereye varacak, Allah bilir... Emin olun ülkemde olup bitenlere aklım alır gibi değil. Köpeğin saldırısına uğrayan insan kendini korumaya çalışırken o köpeğe zarar vermiş olsa, kendini hakim karşısında bulur, yüklüde bir ceza alır. Kimse köpek haklarını ihlal etme ve ceza alma korkusuna köpeklere hoşt bile diyemiyor.Dolayısıyla kendi canını köpeğe feda ediyor. Daha nereye kadar böyle, her halde yeni bir moda akımı yayılana kadar. Köpek saldırılarından uzak, sağlıcakla kalınız.
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..