Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Köpeklere haksızlık olmuyor mu?

Köpeklere haksızlık olmuyor mu?
 

Çok konuşan ve kafamızı şişiren bu yolla bizi rahatsız edenlere ne deriz? Köpek gibi afkurma ya da köpek gibi neden havlıyorsun? Kızdığımız kişiye, bir türlü yakamızı bırakmayan ve devamlı tacız edene ne deriz? Köpek gibi adam. “Ulan it.” Gibi sözcükleri kızgınlık anlarında devamlı duyarız. Sadece bunlar mı? Köpek olan eve melekler girmez.

Köpek uluduğunda uğursuz bir şeyin olacağı ile ilgili hurafeyi de köpeklere mal ederiz. Yine; “Adam ol da it pisliği yapma”. “Alan razı satan razı ne gezer burada kuyruklu tazı”. “ Çağırılmayan yere kedi köpek gider. “ “Enik itle yal yiyenin eli yüzü pis olur”. “İt yedi, şeytan duasını okudu.” “İtin kapmazı, atın tepmezi olmaz”. “İtin kuyruğunu kırk gün bir kalıba koy, yine eğridir.” “İtin üremeyenine yol vermezler”. “Zorla köpek ava gitmez.”gibi sözlerle küçümseriz.

İstemediğimiz bir fikri, görüşü ve davranışa karşı küçümseyerek hep köpekleri kullanırız. Hoşlandığımıza, gücünün ve davranışını övmek bahanesi ile “aslan gibi” , güzelliğini anlatmak için çoğu hanımlara “ceylan gibi “ terimlerle, kız tavlamalarda “bir keklik peşindeyim” gibi deyimlerle betimleriz. Üstelik iyi yönde benzerlik kurduğumuz bazı hayvanlar evcil olmamasını bile bile. Peki ama Koku alma ve işitme duyusu gelişmiş, saatte elli km hızla koşabilen ve kolay eğitilebilen. Baktığı canlının ne yapacağını kestirecek kadar zeki, kararlı bir kişiyi sahip olarak seçecek ve onun her türlü buyruklarını anlayacak, yerine getirecek kadar sadık, avlanmayı yapacak kadar yetenekli, sürüyü yönetecek kadar çalışkan, sirk gibi gösteri yerlerde insanları eğlendirecek hareketleri yapabilecek kadar akıllı olan köpeklere haksızlık olmuyor mu?

 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..