Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Kopya böyle mi engellenir?

Kopya böyle mi engellenir?
 

Yaz boyu ÖSYM'nin skandallarıyla kalktık oturduk. Gördük ki kopya çekilmedik sınav kalmamış neredeyse, bir sürü insan bu yüzden mağdur duruma düştü. Atamaları halen yapılmadı. Bıçak sırtında bekliyorlar.

İşte tüm bu olaylardan sonra ÖSYM yeni sınav kuralları belirlemiş, öncelikle bunlardan bahsedelim birazcık.

1-Cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz bina içine alınmayacak.

2-Adaylar sınavın yapılacağı binaya, sadece sınava giriş ve kimlik belgesi, özel kimlik belgesi ve son altı ay içinde çekilmiş bir adet fotoğraf ile alınacak.

3-Sınav için gerekli olan iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, su ve şekerleme ÖSYM tarafından her bir aday için soru kitapçığı ile birlikte temin edilecek.

4-Sınavın yapıldığı her bir salona 20 cm çapında bir adet duvar saati ÖSYM tarafından temin edilecek.

5-Sınava giren adaylardan fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece Nüfus Cüzdanı ve Pasaport kabul edilecek başka hiçbir kimlik belgesi kabul edilmeyecek. Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi yanında olmayan aday kesinlikle sınav binalarına alınmayacak. v.s. v.s.

Bu kurallar böyle devam ediyor. Bu kuralların bazıları elbette anlamlı olabilir, ama ÖSYM sorunun kaynağını bana göre çok yanlış bir yerde arıyor. Bu kopya skandallarında cemaat parmağı olduğunu düşünüyorum ben. Dışarıda herhangi başka bir kurum aracılığıyla da sızıyor olabilir. Sorun kısacası sınav salonlarında değil, sınavdan önceki zaman dilimlerinde.

Ösym düşünüp, taşınıp böyle kurallar bulacağına, soruları ne yaparız da dışarı sızdırmayız diye düşünse daha iyi olacak, tabii gerçekten böyle bir dertleri varsa. KPSS skandalında da "tesadüf" diyip geçiştirmeye çalıştılar en başta, fakat olay büyüyünce iş bu noktaya geldi.

Bu yeni kurallarda benim itiraz edeceğim noktalar var elbette, kalem dağıtımı meselesi örneğinden hareket edersek... Bu sınavlar insanların hayatlarında önemli yer tutan ve onlara bazı kapıları açabilecek olan sınavlar. Dolayısıyla en yüksek seviyede rahatlık sağlanmalı sınava girenler için, kalem meselesi çok basit gibi dursa da önemli. Soru çözerken rahat yazıp çizebileceği bir kaleminin olması insanlar açısından mühim olabilir. Silgi gene bir derece de... Bir de normal kurşun kalemlerle rahat yazabilen var, yazamayan var, bana göre uçlu kalemlerin yanında çok rahatsız bir kalem onlar. Su'yu onlar versin tamam, ama şekerleme meselesi öyle değil. Kimisi kraker yemek isteyebilir, kimisi normal şeker, kimisi tatlı, kimisi tuzlu... Bu ihtiyaçlar nasıl karşılanacak?

Üstüne üstlük, su kabına, şeker kabına bütün müfredat sığamayacağına göre bunlar aracılığıyla çekilen kopyalar küçük düzeylerde kalır. Peki ya diğer yöntemler?

Hadi bu kuralların hepsi çok mantıklı, çok güzel kurallar diyelim. Harika bir iş yapmışsınız, çok iyi düşünmüşsünüz, iyi ki varsınız... Peki bu soruların dışarıya sızmaması için ne gibi önlemler alıyorsunuz? Bunları da kamuoyu ile paylaşmanız çok yararlı olacaktır. Sorun çünkü zaten sınav esnasında olan bir sorun değil, o küçük kalıyor ötekilerin yanında. Su-şekerle KPSS'den tam puan almadı insanlar herhalde. Derseniz ki sorular dışarı sızdı da cevap anahtarını onlara yazdılar, ezberlemek de çok zor değil sorular dışarı sızdıktan sonra.

Soruların sızmasını engelleyin, soruları bastırdığınız matbaalarda gerekli güvenlik önlemlerini alın. Ve acilen şu soruya cevap verin:

Sınavda dağıtılacak şekerlemeler, sular, kalemler, silgiler.... Yeri geliyor milyon tane almak gerekiyor bunlardan herkes için. Kimi zengin edeceksiniz? (Kişisel tahminim - Şekerler Ülker, su Hamidiye. Bakalım tutacak mı?)

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..