Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kopya olmayan kızlar

Kopya olmayan kızlar
 

İyi, kötü, çıtır ve kopya olmayan kızlar...

Sokakta yürürken birçok kızın karşınıza çıkması olasıdır. Hatta bu kızların aynı "prototipde" olması daha olasıdır. Giyinişlerinin, yürüyüşlerinin, konuşmalarının hatta gülme tonlarının da birbirinin aynı olması çok doğaldır.

Bu durumun neden böyle olduğuna dair kafa patlatmak ise gereksiz ve boşunadır. Çünkü yaşadığımız çağ "imajinel" bir çağdır. Kızlar televizyonda gördüğü popüler bir modele benzemeye çalışırlar, erkekler ise popüler olan bir futbolcuya veya aktöre...

Bakmayın siz Sprite'ın reklamlarında bir ara kullandığı "İmaj hiçbirşeydir, susuzluk ise herşey" sloganına. İmaj herşey demektir günümüzde.

Yaşadığımız çağ, bir "reklam" çağıdır aslında. Herhangi bir malın iyi ya kötü olması önemlli değildir, önemi olan o malın iyi reklam yapılmasıyla geniş kitlelere ulaştırmaktadır. Bir malın reklamını yapmak için ise, imaj oluşturmak gereklidir. Böylece uzun vadeli reklamlarda, insanların kafasına o malın "imajı" oturmuş olduğundan, malın geniş kitlelere ulaşması kolaylaşır. Hele bir de imaj, mal için doğru oluşturulmuşsa, uzun bir dönem kar yapılabilirliğin mümkün oduğunu gösterir...

Bu açıdan bakacak olursak, insan da bir "mal"dır sonuçta. İyi reklamının yapılması için, imaj gerekli ve vazgeçilmezdir. Bu imaj ise kendini; kızlarda tonlarca makyaj ve giyiniş biçimi, erkekde ise kaslı bir vücut ve giyiniş biçimi ile kendini gösterir...

Fiziksel benzeme ile sonrasında davranışlar da birbirine benzemeye başlar. Aralarında fark olmadığından veya gözükmediğinden, aralarından bir seçim yapmak istersen, "hepsi, yada hiçbiri" demen olasıdır...

Oysa her insan bir dünyadır. Görünüşleriyle, davranışlarıyla, yürüyüşleriyle, fikirleriyle birbirinden ayrılır. Bunun sonucunda ise, herkes kendi tarzını yaratabilmeli, "kendisine benzemelidir" . Oysa, iş bu kadar kolayken niye popüler ve en çok kabul görene benzeme yoluyla daha zorunu seçerler ki? Daha çok kabul görmek için mi?

Kelimeleri yayarak konuşmak suretiyle, yaratılan yeni bir "Türkçe şivesi" de, aralarında, "bak, ben de sendenim" in gizli bir mesajı mıdır veya daha çok kabul görmenin "zorunlu" bir sonucu mu?

Moda, denen şey saçmadır aslında. Moda, bence, insanın kendisine yakışanı giymesidir. Nasıl olur da, (makyajlı ve silikonlu) mankenlere yakışan şey, bize de yakışşsın?

Her insan farklı fikirlere dolayısıyla farklı hayat bakışına sahip olması gerekirken, tüm bunların sonucunda ise, hayata bakış, düşünme tarzı biribinin aynısı olur.

Kopya kızlar, aynı kabilenin üyesi olabilirler de olmayabilirler de. Peki ya, kopya olmayan kızlar? Onlar da üye midirler bir derneğe? Mesala gizli bir "Kopya olmayan kızlar" derneğini mevcut olabilir mi?

Bir zamanlar bir şarkı vardı: "İyi kızlar cennete/kötü kızlar heryere/Çıtır kızlar nereye/Nereye de giderler?" diye.

Ben de bunun üzerine düşünmeden edemiyorum:

Peki ya kopya olmayan kızlar neredir? Ve nereye de giderler?

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..