Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Koray Aydın'a 216 yıl hapis istediler ama beraat etti.

Koray Aydın'a 216 yıl hapis istediler ama beraat etti.
 

Hukuk mu guguk mu?

Bence GUGUK! Böyle hukuk nerede var acaba? Afrika'nın demokrasiden nasibini alamamış ilkel kabilelerinde var mıdır? Eski Bayındırlık ve İskân Bakanımız Koray AYDIN, 2.5 yıldır süren davada tüm suçlamalardan beraat etmiş.

Bir kere 2.5 yıl çok uzun bir zaman. 6 ayda, bir yılda da neticeye varılır. Ama mahkemelerimiz hâlâ eski hamam eski tas. Bir mahkemeye çıkılınca peşinen erteleneceği bilinir. Kaplumbağa hızıyla giden adalet bir türlü hedefini bulamaz.

Düşünebiliyor musunuz, bir eski bakan 216 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle, Yüce Divan'da yargılanıyor. Bu yargılama da 2.5 yıl sürüyor. Çocuklarıyla eşiyle 2.5 yıl bir telaş, bir heyecan, bir belirsizlik yaşatılıyor kendisine. Tüm mal varlığı ipotek altına alınıyor. Ve... Koray AYDIN tüm suçlamalardan beraat ediyor. Bir tanesi oy çokluğuyla, diğer beraat kararlarının hepsi oy birliğiyle alınmış.

Fıkra değil ama trajikomik bir durum. Bizi gülmekle ağlamak arasında tercih yapmaya zorluyor.

Yargıtay Başsavcılığı 216 yıl 6 ay ceza istiyor ve eski bakan oy birliğiyle alınan kararlarla beraat ediyor.

Peki iddianameyi hazırlayan ve insan ömrünün 4 katından fazla bir komik ceza talep eden Yargıtay Başsavcısı nerede? Hâlâ görevde mi? Bu kadar komik bir iddianame hazırlayan başsavcıya hesap sorulmayacak mı? Bu durumda yargıya güven kalır mı?

Avrupa ülkelerinde bir şahıs, birden fazla cezadan yargılanıyorsa en yüksek cezayı alacağı davadan mahkum edilir. İnsan ömrünü aşan cezalar verilmez.

Bizde yıllardır böyle. İşin garibi hiçbir hakim, savcı ve avukat bu durumdan şikayetçi değil. Veya şikayetlerini seslendirmiyorlar.

Bu kadar yüksek cezalar istemek, sonra beraat etttirmek, Türk Adaleti'ne güveni sarsıyor. Zaten kural tanımayan insanlardan oluşan bir milletiz. Bu sefer güvensizlik de oluşuyor. Sokaklarımızdaki kanun dışılığı düzeltmemiz de zorlaşıyor tabii.

Şimdi soruyorum, eski bakan Koray AYDIN suçsuzsa niçin 216 yıl 6 ay hapisle cezalandırıması istendi? Böyle büyük bir yanılgı olur mu? 3-4 sene ceza istenir de beraat eder. O zaman aklım alır. Ama şimdi...

Gerçekten suçluydu da nasıl olsa ceza alacak diye 216 yıl hapis cezası istendiyse niye dışarıda? Suçsuzsa niye bu kadar büyük ceza istendi, suçluysa 1.500 kişiye iftar ziyafeti çekmesine sebep olan beraat niye?

Aklıma gelmişken şunu da merak ettiğimi belirteyim. Acaba daha ne kadar zaman böyle yüksek cezalar talep edilecek ve suçlanan kişi beraat edecek.? Bu kadar büyük bir yanılgıya düzen başcavcılar cezalandırılıyorlar mı?

İnsan ömrünü aşan cezalar istenip de yargı niye gülünç duruma getirilir. Türkiye'de 216 yıl yaşayan insan var mı? Suçlular cezalarının bir kısmını da öldükten sonra kabirde mi çekecekler? Kabir azabının yanında bir de dünyevi cezanın çekilmesi. Zor iş...

Mustafa Mumcu, 07 EKim 2007 Saat 08:58

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..