Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '10

 
Kategori
Tarih
 

Kore’de son savaşlar; Wegas Zaferleri

Kore’de son savaşlar; Wegas Zaferleri
 

BABALARI GİBİ SAVAŞTILAR (KORE)


Türk Tugayı İmjin nehrinin kuzeyinde 11 km.lik geniş bir cepheyi teslim almıştı. Tugayın elinde yedek kuvvet kalmadığından İstihkam bölükleri de muharebede kullanılmaya başlanmıştı. Bölgedeki karakol ve mevzilere Amerikalılar isim vermişti.

Bölge, savunması zor bir coğrafyaya sahipti. Taburun ileri karakolu Wegas Karakolu idi. Türk Tugayındaki asker sayısı 11 km.lik bölgede yetmiyor, arada boşluklar oluşuyor, bu boşluklarda ağır silah atışları ile kapatılıyordu. Türk Tugayı yeni Kumkale savaşlarından çıkmış, eksiklerini gideremeden hemen cepheye sürülmüştü.

14 Mayıs 1953 sabahı Maryedog’da bir tutsağın sorgusunda düşmanın Türk Tugayını hedef alan büyük bir saldırı başlatacağı bilgisi alınmıştı. Çünkü barış görüşmeleri başlamış, düşman elini güçlendirmek için BM askerlerinin pozitif, kominist askerlerin negatif moral gücü Türk Tugayının ortadan kaldırılmasına karar verilmişti.

Gece yarısı düşman ağır top atışları ile taarruzuna başladı. Wegas ileri karakolu, yanındaki Doğu ve Batı Berlin karakolları saldırıya uğramıştı. Karakoldaki bir avuç Türk askeri (İki subay ve 30 er) binlerce Çinli askerin taarruzunu ölümüne savaşarak karşılık veriyordu.

Pek Sang Ki dürbünle savaşa alanını izliyordu. Türk askerlerinin tüm karakolları ateş altındaydı. İçinden çıkılmaz gibi görünen durum Pek Sang Ki’yi korkutmuştu.

14 gün süren düşman taarruzu süresince barış görüşmelerine ara verilmişti. Wegas Savaşlarının sonuçları bekleniyordu. Düşman bir saatte 1400 top mermisi atıyordu. Düşman gittikçe karakollara yaklaşıyordu. Büyük Wegas karakolu düşman eline geçmişti. Bir gecede Büyük Wegas karakolu karşılıklı taarruzlar sonucu 3 kez el değiştirmiştir.

Türk askeri çoğu zaman cephanesiz kalıyordu.Takviye zor yapılıyordu. Bu yüzden bir çok kez süngü hücumları gerçekleştiriliyordu. Mevziler çok yakındı. Çinliler Türkçe” teslim ol Türko” diye bağırıyor, bizimkiler ise Çinçe “gelsene Çinli” diye karşılık veriyordu. Telsiz konuşmalarında Çinlilerin Türk asıl merkezine son bir yoğun saldırı yapılacağı haberlerinin alındığı bildirilmişti. Kayıplar artmış, yorgunluk had safhaya ulaşmıştı. Mevzilerdeki yaralılar bile çoğu zaman mecburen savaşmak zorunda kalıyordu. Düşman her defasında daha kalabalık ve takviyeli geliyordu. Türk birlikleri iki taarruz hareketi düzenlemiş, iyi mevzilenmiş düşmanı yerinden sökememişti.

30 mayıs sabahı düşman genel bir taarruza geçti. Toplar, havanlar, napalmlar… ortalık tam cehenneme dönmüştü. Türk askeri taarruz za taarruzla cevap vermişti. Topçularının desteği ile taarruza kalkan her bir Mehmetçiğe 5 ile 10 arasında Çinli düşüyordu. Düşman Türk ateş ve süngüsüne dayanamadı. Kaçıyordu. Çinliler bir kez daha Türk askerini geçememişti.

Wegas savaşları Ramazan ayına denk gelmişti. Türk askerleri ve subayları yasaklanmasına rağmen oruç tutuyorlar, çoğu zamanda oruçlarını savaşmaktan açamıyorlardı. Türk tugayı Kunuri’den sonra en çok kaybını Wegas savaşlarında vermiştir. Tümen komuatanı kayıpları azaltmak için ileri karakolları boşalttırmıştı. Büyük Wegas karakolu tam 9 kez el değiştirmiş, en son Türk askerlerinde kalmıştı.

Dünya basını ateşkes görüşmelerinin kesilmesine neden olan Wegas savaşlarını yakından takip ediyor, Türk askerlerinin başarıları dünyaya servis ediliyordu. Son genel taaruzda başarı sağlayamayan koministler yavaş yavaş geri çekilmeye başlamışlardı.

Wegas Zaferleri Türk Tugayına ikinci kez “Üstün Liyakat Nişanı” kazandırmıştı.

Türk Tugayı Wegas Savaşlarında 151 şehit, 450 yaralı vermiştir. Düşmanın kaybı en az 3000’dir. Düşman sadece son 36 saatte 65000 top ve havan mermisi atmıştır.

Wegas savaşlarından iki sonra Kore’de ateşkes ilan edildi. (27 temmuz 1953) Üç yıl süren Kore savaşında Türk Tugayı 937 şehit 2038 yaralı vermiştir. Savaşın tüm kayıpları BM orduları toplamda 35.000, Kuzey Kore 520.000, Çin 900.000, Güney Kore 147.000. Ölen sivil sayısı 245.000.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..