Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '10

 
Kategori
Tarih
 

Kore Savaşı’nın dönüm noktası; Kumyangjang-ni zaferi

Kore Savaşı’nın dönüm noktası; Kumyangjang-ni zaferi
 

Kore'de ele geçireilen bir tepe


Çemberden kurtulup Kunuri’de destan yazan Türk askerlerine Başkent Seul’ün kuzeybatı sahilindeki Kimpo yarımadasının savunması verilir. Kunuri’de verilen kayıplar ile asker sayısı azalmış, 4000 civarına düşen Türk birliklerinin karşısında 30 bin düşman askeri taarruza hazırlanmaktadır.

Yoğun kış şartlarına, düşmanında yoğun baskısı eklenince tüm BM orduları geri çekilmeye başlar. Başkent Seul boşaltılır. En son çekilme emri yine Türk Tugayına verilir. BM komutanları Çin destekli Kuzey Kore ordularının durdurulamayacağını düşünmeye başlamış, Kore’den çekilme planları yapmaktadır.

Pek Sang Ki, BM’nin savaştan çekileceği haberlerine üzülmüştür. Ülkesi acımasız koministlerin eline geçecektir. Tüm birliklerin çekilme listeleri oluşturulmaya başlanmıştır. Güney Koreliler inanamaz, BM pes etmiş, gitmek üzeredir. “Sakin Sabahların Ülkesi” Kore tamamen koministlere bırakılacaktır.

Her şeye rağmen BM ordusu üst komutası son bir kez düşmanın gücünü ölçmek, savunmasının kırılganlığını görüp, çekilmeye kesin karar vermek için küçük çaplı bir taarruz girişiminde bulunmaya karar verirler. Bu taarruz girişimi için tabi ki Türk Tugayı düşünülmüştür. Taarruz başarılı olursa yani Türk askerleri bir kez daha zafer kazanırsa, BM ordusu çekilmekten vazgeçip genel bir taarruz başlatacaktır. Yok, başarılı olmazsa kesin olarak Kore’den çekilinecek, Kore düşmana bırakılacaktır. Güney Kore'nin kaderi Türklere bağlıdır.

Tüm gözler bu taarruzu yapacak Türk Tugayındadır. Türk askerlerini geriden bir ABD tankçı birliği de ateş desteği verecektir. BM’nin üst komutanlarının gözetiminde Kumyangjang-ni kasabasından düşmana taarruz edilecektir.

Türk askerleri hazırlıklarını tamamlayıp yavaş yavaş savaş meydanında ilerlerken düşman hemen karşılık verip karşı saldırı başlatır. Yoğun çatışma ve süngü savaşları sonucu Türk askeri düşmana ağır kayıplar verdirerek püskürtür ve geri çekilmeye zorlar.

Türk askerinin bu zaferi savaşın kaderini değiştirmiştir. BM, çekilme kararından vazgeçip, genel bir taarruz planını devreye sokar. Pek Sang Ki, çok sevinçlidir. Ülkesinin kurtulması için yeni bir ümit doğmuştur. Bu ümidi de görev yaptığı Türk askerleri kazandırmıştır. Hep inandığı hiç yenilmeyen Türk askeri bir kere daha başarmıştır.

ABD’li tank komutanı gözleri önünde cereyan eden Türk askerinin savaşını hayretler içinde takip etmekte, kayıp listeleri geldiğinde Türk kayıplarının azlığı karşısında düşmanın çok kayıp vermesini abartılı bulup tekrar sayım yaptırmaktadır. Durumu ondan sonra kabullenebilecektir. Kunuri Zaferinde Türk askerinin başarılı duymuş abartılı sandığı söylentilerin gerçekliğine şahit olmuştur.

Düşman 2000’i aşkın ölü ve 82 esir verirken, Türk askeri sadece 12 şehit vermiştir. Pek Sang Ki ABD’li Komutana “Bu sizin Türklerle ilk savaşınız değil mi! Daha nelere şahit olacaksınız “ der. Komutan bunda sonra ki süngülü Türk hücumlarının her zaferinde telsizinden “Yaşasın Türk askeri” diye bağıracaktır.

Kumyangjang-ni zaferinden sonra BM orduları genel bir taarruz başlatır, Güney Kore’den düşmanın yavaş yavaş çekilmesi sağlanır. Pek Sang Ki ; ” Tanrı Kunuri’de olduğu gibi Kumyanjang-ni de de vardı ve Türklerin yanındaydı.” Diyor.

ABD kongresi, ilk kez hem de yabancı bir birliğe “Mümtaz Birlik Nişanı” verecektir. Japon gazeteleri “Türk Birliğinin Eşine Rastlanmayan Üstün Piyade Muharebesi” başlığında yayınlar yapacaktır.

ABD’li Yarbay Blair, Kolordu günlük gazetesinde şu başlığı ile zaferin ayrıntılarını veriyordu. “Türklerle Kızılların Boğuşması”. Yazıda bir Türk’e üç Çinlinin düştüğü, mevziler incelendiğinde tarihin en kanlı savaşlarından birinin yaşandığını belirtiyor.

Yazıya ABD’li tankçı komutanın yaşadığı bir olayla son verelim. Komutan Türk askerleri yoğun çatışma altında ilerlerken dürbününden seyrediyor, düşmanın kalabalıklığı karşısında ürperiyordu. Telsizden Türk Komutana ilerlemelerini durdurmalarını tank atışı ile önlerini temizlemek istediğini bildirir. Aldığı cevap karşısında çok büyük şaşkınlık yaşar.

Türk komutan tank desteği yerine ekmek desteği ister. Tankın içinde Pek Sang Ki’de vardır. Tanktaki herkes şaşkın şaşkın birbirine bakar. Komutan yanlış anladığını düşünerek telsizden kendi isteğini tekrarlar. “İlerlemeyi durdurun. Tank atışı ile destek vereceğiz” . Aynı cevabı alınca şaşkınlığı gitmiş, duydunuz mu bu adamlar çıldırmış diye yanındakilere hayretini belirtir.

Pek Sang Ki; Tükler için ekmeğin ne kadar önemli olduğunu, ne yerlerse yesinler ekmeksiz doymadıklarını ABD’lilere anlatır. Türk askeri top atışı desteği almadan sayıca çok üstün düşmanı daha kaç kez yenecektir!

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..