Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '13

     
    Kategori
    Dil Eğitimi
     

    Korece tarihi

    Korece tarihi
     

    Hangeul/hangıl/hangul


    Hangul (Türkçe "hangıl" okunur, korece de "h-a-n-g-ı-l" [??] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. İngilizce okunurken "hangıl" şeklinde okunması için latin harfleriyle "hangul" olarak yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığından kral Secong tarafından yaptırılmıştır.

     

    Koreliler, 15. yüzyıla kadar Çin yazı sistemini kullanıyorlardı fakat bu sistemin öğrenilmesi zor olduğundan, insanların okuyup yazamamasından dolayı Secong bilim adamlarından yeni bir alfabe yapmalarını istemiş, bu yolla bilimin daha hızlı ilerlemesini ve halkının sosyalleşip çağdaşlaşmasını hedeflemiştir. 1444 yılında tamamlanan alfabe, "Hunmin Côngım" (????; halka doğruları öğreten ses) adlı eserle halka tanıtılıyor. Hangıl'la yazılan ilk eser budur.

     

    Latin alfabesi kullanan Türkler için kore alfabesi olan ‘Hangıl’ı öğrenmek için ilk başta zordur ama, bir çok bilimadamı hangıl’ın bütün alfabeler içinde en bilimsel alfabe olduğu söylenmektedir. Bu alfabe aynı zamanda bilgisayar sistemlerine de aynı zamanda kolayca uygulanabilmektedir.

     

    Yeryüzünde yaklaşık, 6000-8000 kadar dil oldugu söylenmekte ve bu dillerin içinde yazıya, alfabeye sahip olan dillerin sayısı 1000 kadar oldugu sanılmaktadır. Bu dillerin içinde kendi alfabesi oluşturup kullanan dil fazla değildir. Korece de bu ender dillerin biridir.

     

    Hangeul alfabesindeki;

    ?   harfi insanları,

     ?   harfi yeryüzünü

    ?   ise sonsuzluğu, temsil etmektedir.

    kaynak: osmangull.blogspot.com

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1762
    Kayıt tarihi
    : 24.05.13
     
     

    Makine mühendisiyim. İngilizce ve Korece öğreniyorum ve öğretiyorum. ..