Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Sinema
 

Korku, bu hükümetin esas aracı haline geldi/V for Vendetta

Korku, bu hükümetin esas aracı haline geldi/V for Vendetta
 

Yapımcılığını Joel Silver, Larry ve Andy Washowski’nin üstlendiği ve yönetmenliğini matrix üçlemesinden tanınan James McTeicque’nin yaptığı V for Vendetta, 2005 yılı İngiliz-Alman ortak yapımı bir sinema filmidir. Müzikleri Dario Marianelli tarafından düzenlenen filmde Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, John Hurt ve Stephen Fry rol almışlardır. Süresi 132 dakika olan film, 54 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilmiştir. Film, Alan Moore'un yazıp David Lloyd'un çizdiği aynı adlı çizgi romandan beyaz perdeye uyarlanmıştır.

İnsanlar hükümetlerinden korkmamalı, hükümetler insanlarından korkmalı.

Konusunu geleceğin İngiltere’sinden alan filmde, İngiliz halkının terör olayları nedeniyle büyük kayıplar vermesi, bu nedenle kurtuluşu baskıcı bir rejimde araması ve bu rejim karşısında bireysel direnişe geçen kahramanın eylemleriyle yeniden uyanışı ve direnişinin düşünsel açıdan ele alınması akıcı bir şekilde anlatılmaktadır.

Hatırla, hatırla, 5 Kasım gününü hatırla, patlamayı, ihaneti ve komployu, bu ihaneti unutmak için hiçbir neden bulamıyorum.

Filmde kullanılan bu slogan, Guy Fawkes'un, Barut Komplosu adıyla da anılan İngiliz Parlamento Sarayını 5 Kasım 1605de havaya uçurma girişiminin tarihidir. Aynı zamanda devrimin yapılacağı tarihin bireysel olarak tespiti ve kitleleri, Parlamento Sarayının yıkılmasıyla birlikte harekete geçirebilmek için kullandığı slogandır: <ı>Hatırla, 5 Kasımı hatırla!

<ı>Korku, bu hükümetin esas aracı haline geldi.

Filmde, halkın uyanışına koşut olarak yönetimin baskıyı artırması, gerildikçe özgürlükleri kısıtlama yoluna gitmesi, despotizme yol açan sırlarının nedenleriyle birlikte ortaya çıkmasıyla, yönetimin kişisel yaşama saldırması ve korkunun, güvende olma pahasına özgürlüğün yerine konulması, akıcı bir dil ve çarpıcı görüntülerle aktarılmaktadır. Filmde, müzik ve arka plandaki görüntüler eşliğinde verilen pasaj, korkunun karşılığı olarak nelerin gözden çıkarılabileceğini göstermesi açısından önemlidir: <ı>Özgürlüğünüz kısıtlanıyorsa, düşünme ve konuşma hakkınız yoksa sensorlar ve çipler her hareketinizi, her konuşmanızı izliyorsa, bazı işlerin yolunda gitmediğini söyleyebiliriz. Peki, bu nasıl oldu, kimi suçlayalım, evet, elbette diğerlerinden daha fazla sorumlu olan birileri mutlaka var. Ama yinede aynaya baktığınızda suçluluk duyuyorsanız gerçeği öğrenmiş olursunuz. Neden yaptığınızı biliyorum, neden korktuğunuzu da... Kim korkmaz ki? Savaş, terör, hastalıklar, sağduyunuzu ve cesaretinizi kaybetmenize neden olacak çok değişik nedenler ortaya çıkmıştı. Korku içinizi sardı ve o panik halinde bir başkana sarıldınız. Size düzen ve barış vaat etti, karşılığında sessizlik ve emirlere itaat etmenizi istedi.

<ı>

<ı>Kurşunlarınız var, ancak silahlarınız boşaldığında ölmüş olmamı ümit edin. Şayet ayakta kalırsam silahlarınızı dolduramadan ölmüş olursunuz.

Slogandaki tarihe uyan halkın parlamento binasının havaya uçurulması için verilen tarihten bir gün önce, yani 4 Kasım tarihinde kahramanın kullandığı maske ile yüzlerini kapatarak parlamentoya doğru, önlerindeki barikatları aşarak yürümeye başlaması, artık sonuna kadar olabilecek bir değişime hazır olduğunun işaretidir.

<ı>Dans edilemeden yapılan devrim yapılmaya değer değildir.


Nitekim film, parlamento binasının, yüzü hiç görülmeyen ama geliştirilmekte olan biyolojik bir silahın üzerinde denendiği kahraman tarafından önlemler alınmasına rağmen, Çavkovski'nin 1812 Üvertürü eşliğinde havaya uçurulması ile sona erer.

Filmdeki parlamento binasının yıkım çekimleri için Trafalgar ile Parlamento Meydanları arasında uzanan bulvar, dört gece boyunca alınan özel izinle kapatılmıştır.


<ı>Bu maskenin altında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var ve fikirler kurşungeçirmezdir!

Hatırla, 5 Kasımı hatırla! Sloganına paralel olarak filmin 4 Kasım 2005'de gösterime girmesi planlanmış ama çeşitli nedenlerden dolayı ancak 17 Mart 2006 tarihinde ilk gösterimi yapılabilmiştir.

Gösterim sonunda film eleştirmenleri genellikle olumlu değerlendirmeler yapmalarına karşın, uyarlandığı çizgi romanın hayranları, filmde verilen mesajla, çizgi romanda verilmek istenen mesaj arasında farklılıklar olduğunu belirtmişlerdir. Gerçekten de çizgi romanda faşizme karşı anarşizm vurgulanırken, filmde yönetime karşı bir alternatif geliştirilememiştir.

Bu müzik adalet için çalacak ve ben bu konçertoyu bizden alındığı günlere ithaf ediyorum ve adalet gözettiğini sanan sahtekârlara tabii ki.

Kaynak/resim: http://vforvendetta.warnerbros.com/

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..