Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '08

 
Kategori
Sinema
 

Korku Endüstrisi

Korku Endüstrisi
 

Çocukluğumda babam ile sinemaya giderdim. O zamanlar başta Fransız olmak üzere çeşitli ülkelerin yapımı olan filmleri de rahatlıkla izleyebilme şansımız vardı. Aradan yıllar geçtikçe ortada ne Fransız , ne İtalyan, ne İngiliz ne de diğer ülkelerde çekilen filmlerden eser kalmadı. Çünkü gerek ülkemiz de gerekse tüm dünyayı Amerikan filmleri sarmıştı. Amerikan film endüstrisinin örnekleri önce saf ve duygusal filmlerle başladı. Örneğin, Love Story gibi duygusal filmler, kısa bir süre sonra yerini korku, şiddet dolu filmlere bıraktı. Aradan yıllar geçtikçe filmlerdeki ortak nokta daha bir dikkat çeker hale geldi. Sinemadan sonra dizi filmlere sıra geldi. Dizi filmlerde de aynı değişim gözüme çarpmaya başladı. Özellikle de filmler de onu takiben de dizi filmlerdeki değişim. Ama daha önemlisi anlatılmaya çalışılan, verilmek istenilen ana fikir neydi.?

Batman Serisi, Spiderman (Örümcek Adam) , Süperman, Kızılmaske, Voltran’ın Gücü, bu filmlerdeki ortak yön doğa üstü güçlere sahip olan kahramanlar’ın gerek ülkelerini, gerekse dünyayı tek başına yine doğa üstü güçlerini kullanarak kurtarmaları,

Western, Bu filmlerde de genel olarak kötülere karşı tek başına savaşan aynı an da birkaç kişiyi birden öldürebilen şerifler ya da kovboylar bulunmaktaydı. Kendilerine ihanet edenleri affetmezler, herkesi öldürdükten sonra namlunun ucuna üfleyip elinde birkaç defa döndürerek kılıfına sokar ve kasabayı terk ederlerdi. Genellikle Kızılderililer, ülkenin gerçek sahipleri en büyük düşmanlarıydı. Kızılderililer’le anlaşmaya bile oturmazlardı

007 James Bond, Bu filmlerin de yeni versiyonları halen daha gösterilmekte. 007 James Bond ‘da tek başına yüzyılın en büyük icatları olan silahlarla donatılmış arabası, kıyafetleri, ile Dr No’ya karşı savaşır.Tehlike arz eden Sovyet vatandaşlarını, Çinlileri, onların gerek dünya, gerekse ülkesi için düşündükleri hain planları altüst ederek kendilerine yöneltilmiş tehlikeyi bir anda bertaraf etmeyi başarır, sonuçta sevgilisi ile mutlu mesut yemek yerken, tatil yaparken ya da sevişirken film biterdi.

Uzay Filmleri, Terminatör Serisi, Delta Gücü, Hazine Avcıları, ve daha niceleri bütün bu filmlerde ki ortak özellik, kurtarıcı rolünü üstlenen kişilerin Amerikalı olması. Nedense tüm medyumlar, doğa üstü güçlere sahip kişiler hepsi Amerika’da. Uzaylılar Amerika’ya gelir. Ama tüm filmlerin sonunda Amerika hem kendi ülkesini hem de dünyayı kurtarmayı başarır.

Daha pek çok örnek verebilmemiz mümkün; Amerikan filmlerinde ister kovboy, ister casusluk, ister uzay ister macera filmi ve benzerleri olsun seyirciye bilinç altından verilen mesaj ya da diğer tabirle ana fikir; En güçlü biziz, bizimle baş edemezsiniz.

Kısaca, ABD vizyona koyduğu filmleriyle de korku satmaya devam etmekte. Korku satmayı, yaratmayı seven ülke’yi biraz dikkatli incelediğinizde ise asıl korkunun kendisinde saklı olduğunu gayet rahat anlayabilirsiniz.

-THE END-

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..