Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '18

 
Kategori
Müzik
 

Koro İstanbul'un Sesi CKM Konseri

Koro İstanbul'un Sesi CKM Konseri
 

Koro İstanbul'un Sesi Konserinde Seyirci Coştu


KORO İSTANBUL’UN SESİ KONSERİNDE SEYİRCİ COŞTU

Tamamı amatörlerden oluşan ve daha önce müzik eğitimi almamış kişilerden oluşan, İDOB eski Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni bariton Sedat Öztoprak’ın 6 yıl önce kurmuş olduğu Koro İstanbul’un Sesi 6 Haziran 2018 akşamı saat 21.00de İstanbul CKM’de bir konser verdi. Çok seslendirilmiş Türk Halk, Türk Sanat, klasik batı, opera ve napoliten parçalardan oluşan konser programı seyirciler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. F.Mendelssohn, F.Schubert, U.C.Erkin, A.Sevgi, H.Akay, F.Alnar, T.Şakraker, G.Verdi, E.Capua, R.Capua, L.Denza ve L.V.Beethoven’in eser ve düzenlemelerinden oluşan konsere solist olarak mezzosoprano İpek Evre, tenor Sedatcan Öztoprak ve bas Ali Vedat Sezer katıldı. Koroyu Sedat Öztoprak yönetti.

Koro İstanbul’un Sesi, amatör kişilerden oluşmasına rağmen, bu işi önemsemişler ve her pazartesi akşamları CKM’de bir araya gelerek, hocaları Sedat Öztoprak yönetiminde provalar yapmaktadırlar. İşte bu çalışmalar sonunda, önceki yıllarda olduğu gibi 6 Haziran akşamı da güzel bir programla seyirci karşısındaydılar. Hepsi amatör de olsa, bu işi severek yaptıkları için, hocalarının da son derece disiplinli eğitimleri bu başarıyı sağlamış oldu. Tüm koro üyeleri, ellerindeki partilerdeki notalardaki yer alan melodileri olması gerektiği gibi icra etmek için azami gayret sarf ettiler. Koro içinde adeta detone bir ses, aykırı bir tonlama duyulmadı. Bu nedenle seyirciden memnuniyetlerini belirten olumlu alkışlar aldılar. Amatör bir korodan beklenebilecek e güzel performansı gösterdiler.

Bir sahne oyununda rejisör, bir orkestrada şef ne denli önemli ise, bir koroda da aynı derecece koro şefi önemlidir. Koro deneyimli veya deneyimsiz olabilir ancak onu şef şekillendirir. Hiçbir müzik ve sahne geçmişi olmayan bu kişileri yoğurup şekillendirerek, uyumlu bir bütünlük ve ansambl içinde sanat eseri icra ettirebilmeyi sağlamak gerçekten beceri gerektiren bir misyondur. İşte bu misyonu hakkıyla yerine getirebilmiş bir kişidir bariton Sedat Öztoprak. Özverili çalışmaları nedeniyle kendisini kutluyorum.

Programa konuk olarak katılan bas Ali Vedat Sezer G.Verdi’nin Simon Boccanegra operasından ‘’Il lacerato spirito’’ adlı aryayı ne denli güzel yorumladıysa,  mezzosoprano İpek Evre de yine G.Verdi’nin Il Trovatore operasından Acuzena’nın aryası ‘’Stride la vampa’’yı söylerken çok başarılıydı. Şan çok tekniğine uygun olarak söylediği bu parçayı hiçbir hata yapmadan söyleyerek, seyircileri son derece memnun etti. Tenor Sedatcan Öztoprak da ‘Dicitencello’’ adlı napolitende aynı başarıyı gösterdi. Bunlar henüz konservatuvar öğrencisi gençler.

Koro İstanbul’un Sesi hakkında
Ülkemizde kısır döngüye giren çok sesliliği daha geniş kitlelere ve farklı kesimlere ulaştırabilmek için 2012 yılında ünlü opera sanatçısı bariton Sedat Öztoprak tarafından kurulmuştur. KORO İSTANBUL’UN SESİ İstanbul’un çok renkli ve seçkin mozaiğini farklı bir ahenkle birleştirmeyi hedefleyen, uluslararası entegrasyonda çok seslilikle evrensel müziği birleştirerek Türk motiflerini de içinde bulunduran bir repertuvar ile 4 yılda 16 konser vermiştir. Dünya müziği repertuvarından olduğu kadar ülkemizin çok sesli müziğinden örneklerin de yer aldığı koronun repertuarında Mozart, Bach, Verdi, Carl Orff, Dede Efendi, Ferit Alnar, Muammer Sun, Denza, Tosti, Capua, Adnan Saygun, Cenan Akın, Selman Ada, Erdal Tuğcular, Nevid Kodallı gibi çok sesli müziğin ustalarının yapıtları ile Nabucco, Il Trovatore, La Traviata, Carmen gibi dünyaca ünlü operaların koro partileri ve napolitenler de bulunmaktadır.

KORO İSTANBUL’UN SESİ LIONS AVRUPA FORUMU nedeniyle Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen katılımcılar için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ve AVRUPA GÜNÜ nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı’nda birer konser vermiştir. Ayrıca Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Bağlarbaşı Kültür Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi, Büyük Kulüp, Büyükçekmece AKM’de konserler vermiştir.

Müziğe gönlünü vermiş, her meslek grubundan ve yaştan bireylerin oluşturduğu, 55 kişilik soprano, alto, tenor, bas gruplarından oluşan, müzik eserlerini çok sesli olarak seslendiren, profesyonel bilinçle çalışan KORO İSTANBUL’UN SESİ, çalışmalarını Caddebostan Kültür Merkezi’nde sürdürmektedir.

Koromuz, kuruluş aşamasında genel sanat yönetmenimiz Sayın Sedat Öztoprak’ın temel değerler olarak esas aldığı “sevgi, saygı, hoşgörü, ilgi, çok sesli müzik, nitelikli konserler, sağlıklı ses, sağlıklı diyalog, paylaşım ve dayanışma” ilkeleri doğrultusunda yoluna devam etmektedir. Koristlerin tamamı, müziği günlük hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olarak yüreğinde hissetmekte, öğrenmenin sonsuzluk olduğunun bilincinde olarak, müzik eğitimlerini geliştirmek adına şan ve solfej derslerine de titizlikle devam etmektedir.
Koronun misyonu ise, çoksesliliği sevdirmek ve rüya şehir “İstanbul’un Sesi”ni önce İstanbul’a, sonra Türkiye’ye ve ardından yurtdışına duyurmaktır.

İşte bariton Sedat Öztoprak, amaçları çok sesli müzikleri icra etmek olan bu güzel yürekli insanları bir araya getirebilmiş, onları eğiterek bir sahne etkinliği yapabilecek hale getirebilmiş olması son derece önemlidir. Bu anlamlı birlikteliğe gönül veren koro üyeleri dahil, piyanist Ludmila Ilınykh ve koronun kurucusu şef Sedat Öztoprak’a binlerce teşekkürler. Bu koronun başarısı hocaya duyulan güven ve inancın sonucudur.

İsmail Hakkı Aksu

07.06.2018

 

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..